Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Stipkovits helyett Gyurcsány indul

Stipkovits Pál az MSZP listás országgyűlési képviselője és egyben Mosonmagyaróvár polgármestere. A parlamenti ciklus félidejében kérdeztük sikereiről, kudarcairól, a bizalomról és főleg a pénzről. Stipkovits most azt is elmondta: a kétfrontos harc egyik lövészárkát, a képviselőjelöltséget átadná Gyurcsány Ferencnek.
Csütörötkön Csornán megkérdeztük a sportminisztert, vállalja-e a képviselőjelöltséget a megyei 4-es választókerületben. Gyurcsány elmondta: a megyei MSZP-elnökség még nem tárgyalta az ügyet. Előbb tisztázni kell, hogy a hét választókerületben ki a jelölt. Ezután mutatják be valameny- nyiüket. Megyei elnökként arra kérte a pártszervezeteket, hogy ezekben a hetekben tegyék meg javaslataikat. Így történik ez a megye összes városában és nyilván a mosonmagyaróváriaknak is lesz erről véleménye.

De visszatérve a Stipkovits Pállal készült interjúra:

– Kettős minőségében, országgyűlési képviselőként és polgármesterként kérdezem, hiszen az ügyek összeérnek. A négyéves ciklus felénél vagyunk, ám programjának legfontosabb elemei, például a Szigetköz- és a kórház-rehabilitáció, sőt, a sportcsarnok ügye is vajúdik.

– Képviselőként ezt én egészen másképpen látom.
– Ha sorra vesszük mindazokat a helyi problémákat, amelyekre vállalkoztam, sikerekről lehet beszámolni – folytatta válaszát Stipkovits Pál. – Ilyen például az M1-es autópálya ingyenessé tétele, a biotechnológiai kutatóközponthoz szükséges pénz megszerzése. A Szigetköz rehabilitációjával kapcsolatosan a módosító indítványaim eredményeképpen az első évben sikerült a Mosoni-Dunára 65 millió forintot szerezni, 2004-re pedig 500 milliót.

Igaz, ez az összeg a megszorító intézkedések hatására 310 millióra csökkent. Pályázataink eredményeképp Mosonmagyaróvár 95 százaléka ebben az esztendőben csatornázott lesz. Igaz, lakóövezetté minősítettük a Lajta-üdülőterületet, és ez így most még fehér folt, de jövőre itt is csatornázunk.

Az első ütem augusztus 20-ra elkészül

– És a kórház?
– A rekonstrukció első üteme augusztus 20-ra teljesen elkészül. Mivel a második ütem nem kezdődött el, köztudott, hogy mintegy 300 millió forintos túlteljesítés történt. Ez nélkülözhetetlen volt a kórház működőképessége érdekében. A második ütem pályázata is készen van, sőt, a testület meg is erősítette. Ez azt jelenti, hogy 2005–2006-ban sikeres pályázat eredményeképpen a teljes felújítás megtörténik.

– Térjünk vissza a pénzre! Arra a 300 millióra, aminek kifizetéséről vita folyik a kormányzat és a város között.

– A 300 milliós többlet kényszerű és kivédhetetlen volt. Ezt szakmai szempontból mindenki elismeri. A vita arról szól, hogy ebből mennyit köteles az állam állni. Ugyanis a törvény azt írja elő, hogy csak a törvénymódosítás eredményeképpen bekövetkezett változásokat lehet finanszírozni a költségvetésből. A többlet az önkormányzat rizikója. Pillanatnyilag az a helyzet, hogy hétfőn úgy döntött a parlament, hogy az igényelt 300 millióval szemben 60 millió forint kiegészítést kapunk. Történt ez annak ellenére, hogy a 300 millió megszerzése érdekében példás együttműködés alakult ki ellenzéki képviselőtársammal, Pap Jánossal. Közös módosító indítványokat adtunk be és mindenki tette a dolgát.

A képviselő úr keményen harcolt a módosító indítványaink mellett, én pedig a frakción belül igyekeztem segíteni. Sőt, a lobbitevékenység része volt az is, hogy az illetékes minisztereket május elsején meghívtuk. Így a figyelem középp ontjába került a kórház-rekonstrukció ügye. Így kezdődhetett el a nem kis feszültséggel járó egyeztetési folyamat. Górcső alá vettük a kisbéri kórháznak megítélt pénzt. Elértük, hogy az egészségügyi és az önkormányzati bizottság is javasolta, hogy ezt vegyük ki a támogatandó célok közül, és ebből finanszírozzuk Mosonmagyaróvár ügyét. Végül is a kormányzat elállt ettől, ugyanis nagyon nehéz már odaítélt pénzt visszavenni. A másik lehetőség a – meg nem valósuló – Zengő hegyi lokátoros állomásért cserébe adott pécsváradi uszodatámogatás lett volna. Ehhez viszont a koalíciós partnert nem tudtuk megnyerni.

Mindezek ellenére az eredeti 35 millió forinttal szemben 60 milliót szereztünk. Sőt, ígéretét bírom a belügyminiszternek, hogy figyel ránk, amikor a nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak szánt pénzt osztja el. Az már tény, hogy a 300 millió forintos többletfinanszírozás egy részét az önkormányzatnak állnia kell. Így válik érthetővé, hogy a sportcsarnok finanszírozásánál türelmet kértem a sportminisztériumtól. Tehát a kórházhiányt abból a 165 millió forintból fogjuk törleszteni, amelyet a sportcsarnok finanszírozására állítottunk be ebben az évben.

– Akkor nem lesz támogatási szerződés a sportcsarnokról?
– A támogatási szerződést úgy kötjük meg, hogy nem fog szerepelni benne az idénre tervezett 165 milliós hitelünk, csak a központi támogatás 120 millió forintja. Gyakorlatilag idén nem készül el a csarnok fele, hanem csak kezdődik a beruházás olyan mértékben, amennyire az önkormányzattól és a központi támogatásból futja. Egyértelmű az álláspontom: idén megindul az építkezés, csak a zöme áthúzódik a következő esztendőre.

Mi maradt a Flexum 603 millió forintjából?

– Van-e még a Flexum 603 milliójából?

– Természetesen. Bár ebből elköltöttünk a Tourinform-iroda vásárlására 15 millió forintot. A kórház többletfinanszírozásához a Flexum-pénzek egy részét fel kellett használni.

– Tehát gyakorlatilag a kórházi számlák rendezettek?

– Természetesen, amikor érkeztek a számlák, fizettünk. A 603 millióból pótoltuk azoknak az ingatlanoknak az árát, amelyeket nem tudtunk még eladni. Ezenfelül 300 millió forint van a Movinnovnál letétben.
– Ebben a kettős szerepben nagy terhelés esik egy személyre. Ezért nagyon fontos, hogy legyenek bizalmi emberei. Kikben bízik leginkább?

– A kettős szerep vállalásakor tisztában voltam vele, hogy ez mekkora feladatot jelent. Azon a hőfokon, ahogyan én végzem a munkámat, be kell látnom, hogy ezt hosszú távon nem lehet csinálni. Így is csak rendkívül stabil háttérrel lehet ellátni ezt a feladatot. Önkormányzati szinten megbízható többség és megbízható pártfrakció, és olyan szakemberek állnak mögöttem, akikre támaszkodni lehet. Korrekt és folyamatosan bővülő feladatáthárítással az alpolgármesterek támaszt jelentenek, s nem kis szerep hárul a gazdasági főtanácsosra sem, aki szintén bizalmi emberem, annak ellenére, hogy nem tagja a pártomnak.

Nem jelölteti magát országgyűlési képviselőnek

– Szavaiból úgy tűnik, hogy hosszú távon nem számol ezzel a kettős feladatvállalással.

– Úgy határoztam, s ezt a pártelnökséggel is megbeszéltem, hogy 2006-ban országgyűlési képviselőként nem jelöltetem magam. Javaslatot tettem arra a személyre is, aki jó színvonalon tudná a térség érdekeit képviselni.

– Kiről van szó?

– A javasolt személy egyelőre gondolkodási időt kért. Javaslatom: Gyurcsány Ferenc. Ez hivatalossá csak akkor válik, ha jelölt lesz és elvállalja. A miniszter úr azonban szereti a kihívásokat és nagyon fogékony a térséget érintő kérdésekre. A gondolkodási idő azért érthető, mert valószínűleg, ha hivatalosan bejelentjük a nevét, fokozódhatnak ellene a támadások.

Szemlátomást azonban jól viseli ezeket, ugyanis eddig nem tudtak fogást találni rajta, sőt, a támadások során növekedett népszerűsége is. Úgy látom, az indulatok onnan erednek, hogy a Fidesz-vezérkar is ráérzett arra, potenciális ellenfél lehet, és félnek tőle, mint ördög a tömjénfüsttől. Ám abban biztos vagyok, ha ő vállalja a jelölést, akkor ennek a térségnek az érdekérvényesítő szerepe nagymértékben nőni fog.

Polgármester és megyei alelnök?

– Na és a polgármesterség?

– Polgármesterként az ismerőseim, barátaim, a környezetem és a pártvezetés ösztökélésére is megméretem magam. Azért így döntöttem, mert rájöttem, hogy hozzám sokkal közelebb áll ez a funkció. Ennek látom kézzelfogható eredményeit és szerintem nagyobb is a presztízse. Otthonosan mozgok a parlamentben is, és nagy megtiszteltetés, hogy képviselő lehetek, de a Házban zajló kisstílű viták hallatán néha megfogalmazódik bennem, hogy mit is keresek én itt.

Ezért döntöttem úgy, hogy ha választanom kell, akkor a polgármesterség mellett teszem le a voksomat. Közéleti tapasztalataimat érdemes még hasznosítani. Egyértelmű szándékom, hogy e tapasztalatokat a megyei politizálásban is kamatoztassam. A megyeházáról többen jelezték nekem, hogy hiányzik onnan az a mentalitás a politizálásban, amit én képviselek. Az erőviszonyok kedvező alakulása esetén szívesen betölteném azt az űrt, amit Medgyasszay László kiválása jelent a megyei politikából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzgyűjtés a volt polgármesternek

A magyarok lakta szlovákiai Doborgazon a bíróság által elmarasztalt, s emiatt leváltott polgármester… Tovább olvasom