Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Stanley: dísznövényt szaküzletből

John Stanley, a világ vezető kertészeti kiskereskedelmi szaktanácsadója magyarországi látogatása során előadást tartott és kertészeti árudákat is megtekintett.

Az éles szemű kritikus vásárlóknak és kereskedőknek egyaránt adott ötleteket, tanácsokat.

Több mint tíz kertészeti árudát tekintett meg magyarországi látogatása során, s járt Mosonmagyaróváron is a világ vezető kertészeti kiskereskedelmi szaktanácsadója, az ausztrál John Stanley. A szaktanácsadó, könyvszerző és előadó, ˝retail guru˝ feleségével érkezett hozzánk. Az érdeklődőknek előadást is tartott Hogyan lendítsük fel a forgalmat, milyen tartalékok vannak az üzletünkben címmel. Ezt megelőzően megtekintette az átlagos magyar árudákat, köztük kis családi vállalkozásokat, gartencentereket és franchise rendszerben működő kertészeti kereskedéseket is. Kritikus szemmel elemzett, adott ötleteket. Érdeklődésünkre azonban a vásárlóknak is szolgált tanácsokkal.

John Stanley
John Stanley

– A vásárlóknak tudatosabban kellene cserepes dísznövényeket venniük. Azaz nem az áruházláncokban, ahol a legalacsonyabb minőségű termékeket kapják a legalacsonyabb áron, szaktanácsadás nélkül. Ezzel szemben a kertészeti üzletekben a tanácsok – mit mivel lehet társítani, hogyan gondozzuk őket – mellett garanciát is kapnak a növényekre, melyeket a szakáruházakban megfelelő körülmények között tartanak – hangsúlyozta.

Magyarországon a dísznövények 35 százalékát az áruházláncok értékesítik, 10 százalékuk a helyi piacokon kel el, míg a növények több mint fele az árudákban lel gazdára. Az ausztrál szakember jóslatai szerint a következő néhány évben az árudák forgalma 10 százalékkal csökkenhet, a már említett ˝vetélytársai˝ javára. A tapasztalatok szerint a magyarok átlagosan ötezer forintot költenek dísznövényekre, amiből szezonálisan vásárolunk. John Stanley azt a következtetést is levonta, hogy a vásárlók 40 százaléka árérzékeny, és hogy a 35–45 év közötti hölgyek jelentik a fő vásárlóerőt.

Névjegy

John Stanley gyakorlati szakember, a világot járva évente 25 országba látogat el. Ismeri a legutolsó kerti divatot. Okleveles előadó, a világ tíz legjobb előadója között tartják számon. 2008-ban az 50 legmeghatározóbb személy közé sorolták az Egyesült Királyságban. Tavaly Nyugat-Ausztráliában elnyerte „Az év vállalkozója" címet, tanácsadó cége, a John Stanley Associate pedig „Az év vállalkozása" lett.

Olvasóink írták

 • 13. pancser 2010. november 19. 20:11
  „12-höz! A fügének is van több típusa, de én azért nem ajálanám senkinek a védett hely és a takarás ellenkezőjét. Elég néhány nap -15 fok és volt füge nincs füge, szerencse ha gyökérzete megússza! Az én szakvéleményem, hogy takarjuk!”
 • 12. Muaddib 2010. november 19. 12:32
  „Kedves Pancser
  Egy kis kiegészítés

  "védett helyen takarva a füge is megél"

  Én kertemben a füge egyáltalán nincs védett helyen, nagyon jó bírta eddig a kemény teleket az első időben még takartam télre de aztán utána már nem. Még idén is volt termés, rajta pedig nagyon kevés volt a napsütés.
  Sárga bőtermő fajtám van, és nagyon elégedett vagyok vele.
  Egyébként a Kivi is bírja a hideget, pedig a növény inkább termesztése mivel futónövény a szőlőre hasonlító.
  De van sok mediterrán vagy trópusi jellegű gyümölcs, ami még elviseli a klímánkat”
 • 11. pancser 2010. november 19. 00:33
  „"sicc"! Ismerem a hölgyeket jól, nekik hiszek neked nem. Ahhoz nagy balféknek kell lenni, hogy valaki a nem fagytűrő növényt fagytűréként tartson, tanácstól függetlenül. Azok a hölgyke ilyet nem mondtak, a fél karomat adnám érte, biztosan nem figyeltél eléggé rájuk. A hölgyek értik a dolgukat, nem egyforma szinten ugyan, sokkal többet tudnak mint egy átlag virágboltos. a fagytűrésnek is vannak fokozatai, védett helyen takarva a füge is megél, de ugye két feltétel kelletik hozzá. Aztán vannak olyanok melyek nem fák, hanem fagyérzékeny felső résszel bírnak, de a gyökerük jól letakarva mulccsal bírja, de ha nem jól takarod le.... A tulipán hagyma is bírja a fagyot a kertben, de ha cserép földbe teszed a teraszra, valószínú a fagy tönkreteszi stb! Figyelni kell! A növény élő anyag 1000 féle variáció lehet egy témára. A hölgyek rendesek kedvesek és birtokába vannak a tudásnak, amely egy átlag virágvásárló tájékoztatásához szükséges. Ja és csak vásárló vagyok, virágszerető és egy kicsit értő is, a boltban nincs érdekeltségem, rokonom, szeretőm se dolgozik ott.”
 • 10. Muaddib 2010. november 18. 14:28
  „A legrosszabbak szerintem a 20-30 négyzetméteres virágboltok.
  Egyszerre akarnak virágkötészet, cserepes növény áruda, ajándékbolt, lufi dekoráció, anyag dekoráció lenni
  20-30 négyzetméteren aztán csodálkoznak, hogy egyik sem megy. Tisztelet a kivételeknek!
  Mindegyik egy külön szakma!
  Többség elvégez egy-virágkötészeti gyorstalpalót, és azt hiszi, hogy ezzel elérhet valamit az amúgy is telitett virágbolt piacon!”
 • 9. cibolka 2010. november 18. 10:59
  „sicc: a hitelességet remélem mindazok másképp fogják gondolni, akik ebből a termékből vásárolnak és meggyőződnek arról, hogy viszonylag alacsony áron egy kvalifikált termékhez jutnak. Azt pedig szeretném visszautasítani, hogy ezen termékek árai más árak leplezésére szolgálnak, hiszen saját termesztésű növényről van szó és az árak ezt tükrözik. Senki nem vitatja, hogy találni olyan terméket, ami esetleg máshol olcsóbb, de szerintem ez bármilyen üzletre elmondható, legye az "multi" vagy kis üzlet. Azonban az nem jelenti egy üzlet drágaságát, ha árul drága növényeket (a példánál maradva) hiszen a növény árát nagyon sok tényező határozza meg (kora, szaporítási nehézségei, növekedési erélye, elterjedtsége, hazai vagy import, és az aktuális divat), mivel minden vásárlónak más igénye van, a jó kereskedőnek törekedni kell arra, hogy mindenkinek megfeleljen. A Dzsungelország - akár tekinthető dicsekvésnek - Magyarországon a szakma szerint az első 10 legkiválóbb árudái között jegyzik, s rendszeres résztvevője a szakmai sajtónak. Amennyiben a reklamált növény neve ismert, kérlek tájékoztass róla, mert a hozzászólásból számomra nem derült ki ("mire az első fagy megjött, csutkóra elfagyott"), hogy a növényt a fagy károsította, vagy már azt megelőzően tönkrement. Így módomban áll hiteles szakmai véleményt mondani, természetesen ha mi hibáztunk, a növényt kicserélem, és nem azért, mert egy fórumon erre valaki felhívta a figyelmemet. Nem sportszerű olyan dolgot a számlánkra írni, amellyel még meg sem próbálkoztál, de már saját magad számára elkönyvelted a rólunk kialakított negatív véleményt.”
 • 8. Muaddib 2010. november 17. 19:05
  „5. cibolka
  Teljesen egyetértek!
  Sicc!
  Miért nem próbáltad a panaszodat érvényesíteni lehet, hogy kellemesen csalódtál volna!”
 • 7. sicc 2010. november 17. 18:42
  „Ha maga a tulaj cáfolja, az nem biztos ,hogy hiteles :)! Ismerjük a multiktól átvett olcsó áruval odacsalogatunk, hogy megvedd a megtetsző drágát-dumát.
  Én tavaly a dzsungel-ban jártam ,pont úgy, hogy egy drága növényt azért mertem megvenni , mert miután én rákérdeztem az ott dolgozó kis hölgyekre, hogy fagytűrő-e azt állította igen. Én boldogan hazavittem, elültettem ( házam mellé, déli oldalra),mire az első fagy megjött,csutkóra elfagyott. Nem tudom,ha visszavittem volna kicseréték volna! Több hónap telt el a vásárlás éS a fagy között! Ennyit erről.
  Kinek a pap,kinek a papné!”
 • 6. pancser 2010. november 16. 23:36
  „"sicc" A megjegyzésedett cáfolták! Annyit még hozzá kell tennem, hogy az ár az egy dolog, kérdés mit kapsz érte, általában kevesebbet, kevesebbért. Sajnálom egynémely áruházban a virágokat. Szenvednek szegények természetes fény és szakszerű gondozás hiányában, de ők is élőlények.”
 • 5. cibolka 2010. november 16. 15:09
  „sicc: Egy szakirányú diploma megszerzéséhez és jó szakemberré váláshoz 4 év középiskolai + 4 év főiskolai, vagy 5 év egyetemi oktatás szükséges, valamint a szakmában eltöltött hosszú évek sora. Ha egy autószerelőhöz viszed az autódat, és elvárod tőle, hogy jó munkát végezzen, valószínűsíthetően nem az ár kérdése lesz számodra a legfontosabb. A tények pedig önmagukért beszélnek: néhány ár összehasonlításképpen, hogy meg tudd ítélni, mennyiben helyes az a kifejezés, hogy "magasabb" árat kell fizetni a készséges szaktanácsadásért:
  kisvirágú ciklámen: 350,- Ft/db multinál 495, virágboltban 650,-
  nagyvirágú ciklámen: 490,- Ft/db, multinál 895, virágboltban 800,-
  mikulásvirág: 650,- Ft/db, multinál 690, virágboltnál 700,-
  Phalaenopsis orchidea: 2 darabtól 1200,- Ft/db, multinál 1290,- Ft/db
  Úgy gondolom, hogy egy ilyen elismert szakember látogatása Mosonmagyaróvár városának hírét öregbíti, és természetesen annak a kertészeti árudának is hoz szakmai elismerést, ami a kiválasztottak közé kerülhetett.”
 • 4. sicc 2010. november 16. 14:30
  „És a kézséges szaktanácsadás miatt kell a Dzsungelországban sokkal magasabb árat fizetni, mint máshol ?!”
 • 3. pancser 2010. november 15. 20:17
  „A Dzsungelországban készségesn adnak szóbali tájékoztatást, méghozzá jót! A többi árudáról ezt kevéssé lehet elmondani”
 • 2. Muaddib 2010. november 15. 18:29
  „Hát igen megveszel egy cserepes növényt és a virágboltos semmit, sem tud róluk.
  Persze ez igaz a multiknál is.
  Nagyon kevés az olyan hely ahol "szakember értékesíti a dísznövényeket.
  Haza viszi a vevő aztán 2-3 héten belül a legtöbbnek annyi, mert nem ismertetik a növény igényeit.”
 • 1. pancser 2010. november 15. 14:34
  „Egyértelműen igaza van, bár vannak láncok ahol panasz nem lehet, de az nincsen Óváron.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszra bővül az óvodaépület Darnózselin

Bővítik a darnózseli Gólyavár Körzeti Napközi Otthonos Óvoda épületét. Az önkormányzat pályázott és… Tovább olvasom