Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Stabil az önkormányzat vagyoni helyzete

Jánossomorja képviselő-testületének szerdai ülésén a városatyák elfogadták a tavalyi módosított költségvetést.
A jánossomorjai képviselő-testület legutóbbi ülésén először a város tavalyi költségvetését módosította, majd egyhangúlag elfogadta. Itt elhangzott, hogy az általános iskolában létszámcsökkentés történt, amit egyrészt a gyermeklétszám drasztikus csökkenése tett szükségessé, másrészt az, hogy a közoktatást a kistérségen belül mikrotársulás formájában látják el. Az intézményhálózat működtetésében a legnagyobb gond, hogy a központi normatívák évről évre csökkennek, így mind nagyobb arányban kell kiegészíteni a működési kiadásokat a saját bevételekből.

Tavaly nem jött létre új munkahely a városban, a munkanélküliség négy százalék körüli. Az intézményi működési bevételek a tervhez képest 89, a kamatbevételek 96, a sajátos működési bevételek 111 százalékban teljesültek. Sikerült értékesíteniük a kialakított telkeket és két lakást, így a felhalmozás a tervezettnél jóval magasabb arányú (141 százalék). A helyi adókat főként az utak javítására, valamint az intézmények működtetésére fordítják. Az önkormányzat működése zavartalan volt, ám folyamatos megszorításokra volt szükség.

A vitában Luka János, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke hangsúlyozta: az önkormányzat vagyoni helyzete stabil, jó évet zártak 2005-ben. Drobnitsch Tamás, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke dicséretesnek minősítette a város előző évi gazdálkodását. Nemes Csaba, a kulturális, oktatási és sportbizottság elnöke is hasonló véleményen volt. Végül a beszámolót 1 milliárd 49 millió 348 ezer forint bevétellel és 965 millió 550 ezer forint kiadással egyhangúlag elfogadták.
A polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatáról szóló előterjesztésnél elhangzott: a hivatal akadálymentesítését mielőbb meg kellene oldani.

Az idei útfelújítások közbeszerzési szabályzatánál elmondták: az Ady Endre és Felsőlókert utca burkolatának felújítására nyertek 7,5, illetve 6 millió forint támogatást a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán. A két munka csak közbeszerzéssel valósulhat meg. A képviselő-testület öt százalékkal megemelte az önkormányzati lakások és helyiségek bérleti díját. Az önkormányzat még korábban pályázott a megyei céde-pályázaton a Balassi Bálint Művelődési Ház és Könyvtár tetőszerkezetének felújítására, amire 3,7 millió forint támogatást kaptak. A városatyák úgy döntöttek, hogy a vártnál kevesebb támogatás miatt az önrészen túl mintegy 900 ezer forinttal támogatják a beruházást.
A Szent István utcai lakók azt kérték az önkormányzattól, hogy portalanítsák útjukat. A képviselő-testület most úgy döntött, ezt még idén megteszik.

Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta: 20 millió forint támogatásban részesültek a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt Közkincs Hitelprogramon. Ennek segítségével jövőre a német kisebbségi önkormányzat székházából könyvtári szolgáltatásokra alkalmas helyiségeket alakítanak ki. A körzeti általános iskola sportudvara burkolatának felújítására azonban nem nyertek pénzt.

A képviselő-testület korábban kérelmezte a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnál a volt határőrlaktanya ingyenes megszerzését. Terveik szerint az épületben kapna helyet a helyi rendőrőrs és az önkéntes tűzoltó-egyesület. A Győri Határőr Igazgatóság azonban úgy nyilatkozott, hogy az ingatlan vagyonkezelői jogáról nem tud lemondani. Az önkormányzat ennek ellenére nem tesz le szándékáról, továbbra is törekszik a laktanya megszerzésére.

Szemetelő városatya

A szerdai ülésen Drobnitsch Tamás felszólította Luka János képviselőt, hogy kérjen bocsánatot a lakosoktól, mert a városatya bizonyítottan illegálisan helyezett el hulladékot a település határában. „Elvártam volna képviselőtársamtól, hogy ezt nagy nyilvánosság előtt megmagyarázza, elnézést kér Jánossomorja lakosságától a történtekért" – mondta Drobnitsch Tamás. Luka János az elhangzottakra nem kívánt reagálni az ülésen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölcsönösen előnyös együttműködés

Az ausztriai Grenzkommunalforum és a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás szerdán… Tovább olvasom