Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Sportcsarnok Mosonmagyaróváron - ellenérvek az építkezés helyéről

A városfejlesztési bizottság korábbi elnöke szerint kizárólag politikai, a jelenlegi elnök szerint viszont gazdasági szempontok miatt helyeznék át a leendő sportcsarnokot a városközpontba.

Ismét lakossági fórumot hívtak össze a minap városközpontba tervezett sportcsarnok ügyében. Ezúttal az önkormányzat szervezte az összejövetelt, az építési törvény ugyanis erre kötelez. A novemberben tartott hasonló fórum nem volt ˝hivatalos˝, mivel azt egy civil szervezet hívta össze, illetve időközben elkészültek a tervek és a szakhatósági vélemények. Két ellenvélemény is érkezett az állami főépítész, illetve a tisztiorvosi szolgálat részéről. Ismeretes, hogy eredetileg a Mosoni-Duna és a Lajta összefolyásánál lévő nyolchektáros önkormányzati területen jelölték ki a városi sport- és rendezvénycsarnok helyét. Az elmúlt években viszont felmerült egy újabb ötlet: a városközpontban lévő közel háromhektáros beépítetlen terület – a régi rádióállomás helyén – lehetne az új helyszín. A területre érvényes településrendezési terveket ezért módosítani kell, ezt tárgyalja ma a képviselő-testület.

Ellenérveit fejtette ki a fórumon Hernádi Béla korábbi szocialista önkormányzati képviselő és az előző ciklus városfejlesztési bizottsági elnöke. Elmondta: az Itató szabad strandnál lévő területet alapos előkészítés után jelölték ki, minden szempontból helyes döntés volt az a helyszín. Szerinte elfogadhatatlan ez a módosítás, a városközpontban nincs létjogosultsága a csarnoknak. Hernádi Béla hangsúlyozta: ez nem ésszerű gazdasági érveken alapuló, hanem csupán politikai döntés az önkormányzat részéről.

Vitatta ezt a kijelentést a fideszes dr. Árvay István, a városfejlesztési bizottság jelenlegi elnöke. A képviselő elmondta: elsősorban gazdasági szempontok alapján merült fel a városközponti helyszín. A létesítmény elsősorban rendezvénycsarnokként működne, hiszen üzemeltetése csak így gazdaságos, erre pedig a városközpont a legalkalmasabb. Az Itatónál nagy fejlesztési területtel rendelkezik az önkormányzat, ha ennek a közepén hagyják a csarnokot, az nagymértékben hátráltathatja ott a fejlesztések elindulását. Továbbá a városközponti terület közlekedési kapcsolatai is jobbak. Árvay úgy véli, a városközponti lakókat jobban zavarják a nyári időszakban gyakori szabadtéri rendezvények, mint ha a csarnokot a művelődési központ mögé építenék. Szavai szerint néhány apró ellenvéleményt leszámítva a városközpontiak befogadnák a csarnokot. A képviselő hozzátette: a mostani döntés semmire sem kötelezi az önkormányzatot, egyik tervet sem kell kidobni.

Olvasóink írták

 • 9. RickCartman 2010. február 26. 19:50
  „javasolhatnám: legyen a Holdon!
  Ott nem zavar senkit a "zaj", elfér számtalan autó, nem kell elvenni a zöldet a kutyafuttató és a gördeszkások elől, és semmi közük hozzá a pártoknak sem. Éljen a Hold!”
 • 8. jánosi 2010. február 25. 21:29
  „Nyugi ! esély az elkészülésre egyik helyen sincs ..............”
 • 7. RickCartman 2010. február 25. 20:54
  „az úgy kezdődött...
  1. ötlet: gimnázium tornatermét hátrafelé, a focipálya felé bővíteni, favázas szerkezettel, állítólag már árajánlat is volt rá, ez lett volna a sportcsarnok (azóta már nyári jégpályát is álmodtak oda illetékesek)
  2. ötlet: Itató, tervek kiállítva Művben, nagy komplexum, mellette szállodák(!), a csarnok egyik oldala üvegből, kilátás a Mosoni-Dunára, mellette golfpályák (!), és egy új termálfürdő. akkori ajánlat szerint a csarnok 1 milliárdba fájt volna, a szállodák meg a többi pedig magánvállalkozásból
  3. ötlet: Városközpont (ez az Itatóval egy időben),mert az Itató hektárjai valamilyen módon időközben magánkézbe kerültek...ezért kérdeztem: kinek az érdeke?
  Nem szoci-nem szoci kérdés, most éppen nem szoci városvezetés van, oszt mégsem tettek keresztbe ez ügyben egy gyeptéglát sem...
  Sejtésem: nagy pénz, nagy maszatolás valahol, valaki zsebe körül....”
 • 6. nonnobis 2010. február 25. 20:54
  „Elnétésedet kérem Pancser, talán rosszul értelmeztem a hozzászólásodat. Ezek szerint csak véletlen, hogy pont szocialista volt a neked nem tetsző vélemény. Azonban még mindig úgy érzem, hogy azért nem épül a sportcsarnok, mert a város vezetésében váltás volt, és az eredeti helyszín a szocialista városvezetés helyszíne volt. Biztos vagyok benne, ha a városközponti helyszín lett volna az eredeti ötlet, most azon vitatkozánk, hogy a jelenlegi vezetés az itatót akarja. Ezen a politikai huzavonán kellene továbblépni legalább városi szinten. Ezért kellene ebből a projektből száműzni a (párt)politikát, mert így soha nem lesz sportcsarnoka a városnak. A szörnyű az, hogy fogalmam sincs, hogyan lehetne a képviselő "urakat" erre kényszeríteni, hogy ez a város ügye, a mi döntésünk, és nem a BP.- i demagóg pártvezetéseké. Jobb és baloldalon egyaránt. Halkan jegyzem meg, talán mind a két oldalt jól seggbe kellene rúgni, mert egyik sem jobb a másiknál.”
 • 5. lackomacko 2010. február 25. 20:25
  „Szóval valóban azt látni itt a politika a lényeg-eltelt négy év nem történt semmi a sportcsarnok ügyében.Most generáltak egy vitát a választás előtt.Úgye erre rá lehet fogni hogy ez az ok ,mintha figyelembe vennék a lakosok véleményét.Hát kérem itt tartunk.Őszinte beszéd az lenne ,megmondani erre jelenleg nincs pénz nem a hely a gond.Szerintem legyen meg a forrás az építésre,meg a müködtetésre . Aztán akkor döntést úgyis a politika hozza.Talán annyira mégsem vagyunk hülyék hogy ne értsük ezt a húzavonát,mégha vannak akik azt hiszik is.Na kedves Pancser akkor egyszerű a felelet igaz?Az aki ilyet mond csak szoci lehet és ezzel le is van rendezve a válasz.Húsz éve ez a felelet a politika részéről,mindegy melyik oldal .De legalább mi lakosok várhatnánk el többet is,mondjuk hogy történjen konkrétan valami.”
 • 4. pancser 2010. február 25. 20:22
  „Honnét veszed, hogy én nem kedvelem a baloldal szimpatizánasait. soha nem volt ütközésem , vitám eggyel sem. Ez esetben azonban nem egy egyszeű polgár emelt kifogásokat, hanem egy párt képviselője, legalábbis a cikk szerint ez az úr nem magánemberként emelte a kifogásait. Mi több meg is értem emberileg, ha valakinek az elképzeléseit nem tartják jónak azt nehéz elviselni.”
 • 3. nonnobis 2010. február 25. 17:49
  „Próbáljunk meg már egyszer a politikától elvonatkoztatni, ez egy város, ahol élnek jobb és baloldali érzelmű emberek. Ami a lényeg, aki itt él az MOSONMAGYARÓVÁRI! Kedves Pancser a városban élő neked nem szimpatikus politikai beállítottságú emberek nem e város lakói talán?
  Előre mondom, nem vagyok un. baloldali, sőt...de így nem lehet (a városban, az országban), hogy ami szocialista az mind rossz, meg kell változtatni, és fordítva. Pont ebben látom az ország gondját-baját, a kompromisszum kézség totális hiányát. Azt pedig tudjuk, a sportcsarnok esetében, hogy a kibicnek semmi sem drága!”
 • 2. 01010 2010. február 25. 10:50
  „Szerintem is a Zsúfolt,elnézést teljesen üres Müvi szomszédságában Kell építkezni... aki sportol az szivja a friss panellevegőt.
  Van egy mégjobb öttletem csináljuk a Müvi parkolója alá a földalá ,ha kell lesz "légo-bunkerunk" .
  a futópálya ne ovális legyen hanem, egyenes és AKKKOR MÁRIS LESZ METROnk is :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :”
 • 1. pancser 2010. február 24. 22:45
  „Mosonmagyaróvárnak egy rendes Városközpontot kell létrehozni mert igazából nincsen neki, ehhez hozzásegít a Sportcsarnok is. Ez se nem Moson, se nem Magyaróvár, hanem Mosonmagyaróvár. Azt is nézzük kinek van kifogása, véletlenül éppen egy szocialista potentátnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil kerekasztal Mosonmagyaróváron

A város önkormányzata a Mosonmagyaróvári Civil Szövetséggel (Mocisz) együttműködve csütörtökön… Tovább olvasom