Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Sportcsarnok-terv a városközpontra

Mosonmagyaróvár - Egy új elképzelés szerint a korábban tervezett helyett a városközpontban, a művelődési ház mögötti területen építenék fel az új városi sportcsarnokot. Az árát, egymilliárdot 20 éven át törlesztenék. A kérdést csütörtöki ülésén tárgyalja a képviselő-testület.
Mosonmagyaróváron már számos elképzelés és látványterv született arról, hogyan épülhetne egy többfunkciós sport- és szabadidőcsarnok a városban. Ennek érdekében korábban tervpályázatot írtak ki, majd már 2001-ben kijelölték a leendő létesítmény területét a Mosoni-Duna és a Lajta összefolyásánál lévő 8 hektáros önkormányzati területen. A sportcsarnok engedélyezési, kiviteli tervei 2004-re elkészültek. A tervezett épület többfunkciós, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas és 1100 nézőt lett volna képes befogadni. A terület előközművesítése és a tereprendezés is megtörtént már. A sportcsarnok megépítésének költsége akkori áron 1,3 milliárd forint lett volna, ám a szükséges forrás hiánya miatt a mai napig nem épült meg. Előzetes ígéret volt 80 százalékos állami támogatásra is, de ez elmaradt. Később úgynevezett PPP-konstrukcióban hirdették meg, de ez is meghiúsult.

A közelmúltban felmerült egy újabb ötlet: a városközpontban egy közel 3 hektáros beépítetlen terület lehetne az új helyszín. A városfejlesztési bizottság áprilisi ülésén már előkerült ez a kérdés, ám akkor levették a napirendről azzal, hogy majd akkor kívánják tárgyalni, amikor a korábbi és az új verzióról azonos mélységű és tartalmú anyag áll rendelkezésre.

Tervek: Az újabb elképzelés szerint a művelődési központ mögé épülne a sportcsarnok.
Tervek: Az újabb elképzelés szerint a művelődési központ mögé épülne a sportcsarnok.

A városközpontba szánt csarnok szintén többcélú, méretében közel azonos a korábbival. Elsősorban városi használatra, rendezvényekre tervezték, a művelődési központ mellé, s azzal közös üzemeltetésű lehetne. A csarnok építési költsége a tervek szerint egymilliárd forint. Ezt a város 20 éven keresztül törlesztené. Az előterjesztés szerint a megvalósulási esélye ennek nagyobb, mint a korábbi verziónak. Igaz, két ütemben tervezik a felépítését. Első ütemben a küzdőtér és lelátó, az alap-kiszolgálóhelyiségek készülnének el.

Ám az új sportcsarnok-elképzeléshez módosítani kellene a településrendezési terveket. A képviselő-testület csütörtöki ülésén várhatóan arról határoz, hogy egyetértenek-e a tervezett változtatásokkal, illetve elindulhat-e a szükséges tervezési, szabályozásmódosítási folyamat. A végleges szabályozási tervet az építési törvény szerinti véleményezési eljárás végén rendelettel fogadja majd el a testület.

A képviselők a későbbiekben foglalkoznának azzal is, hogy ha a sportcsarnok nem az eredeti helyén épülne meg, akkor annak a kiváló adottságú területnek a hasznosítási koncepciójával mi lesz.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. hyundaii 2008. november 04. 16:25
  „Nos, az Itató részre más készül! Abban sem lesz semmi hiba. Türelem emberek! Az önkormányzatban minden hónapban egyszer valóban ülnek megélhetési politikusok, de azok nem az éjjel-nappal dolgozó hivatalban lévő emberek! Ne mindig magatokból induljatok ki kedves szicliberális honfitársasink! Szóval, jó lesz a Városközpontban az a sportcsarnok, például azért is, mert végre lesz....”
 • 31. rebero 2008. november 02. 11:23
  „Szerintem a MTE pályát felszántani,óvári építési hatóságot öt méter mélyen beletemetni,és azután egy jó nagy sportcsarnokot répíteni
  mert ezek amiket megengednek az az építészet megcsúfolása.”
 • 30. nyugalom 2008. november 01. 21:41
  „Valamilyen szórkoztatóegység a Duna partján és egy sportcsarnok ez már igazán sok a halászi úti lakótelepnek! Az itteniek nyugalomra és madárcsicsergésre vágynak...”
 • 29. Notórius 2008. október 31. 22:37
  „Végre lesz egy kis élet a panelházak között, jobb is hogy nem az itatónál épül. Ott annyira kiesik!”
 • 28. hihi 2008. október 31. 22:17
  „Persze az Audi 6-os, az úgy magától jött, jól keresnek a maszop vezérek, nem úgy mint a fideszesek, annak csak egy vacak koreai jut. Kérdezd meg a sejehaját ülés közben az előadó felé tartó múzeális embert hogyan lehet egyszerre 8 állásban, vazze.”
 • 27. pan.cser 2008. október 31. 20:35
  „25.

  Ezt fogadjunk, hogy valamilyen jobboldali szórólapról másoltad!
  Ez a mostani önkormányzat a város szégyene veled együtt.
  Tele van megélhetési politikusokkal, akik semmihez sem értenek, csak a zsebüket tömik, és félrek.rnak.
  Szavazz csak rájuk, és csalódj folyamatosan...........sok sikert hozzá!:)”
 • 26. Darktouch 2008. október 31. 17:43
  „Nevetséges! Itató melletti hely miért nem volt jó?? Tereprendezés megvolt, közpénzből, mások hasznára akik röhögnek a markukba.
  Mégis mennyibe került? Azzal a pénzzel mi lesz? Szeméttdombot telepítenék ezek után oda!”
 • 25. pan.cser 2008. október 31. 12:02
  „Hiába fikázzák itt egyesek, a helyi meg a több jobboldali önkormányzatot, a penészes dohos istállókat kiszellőztették. Ami a kiserdei körforgalmat illeti, tökéletesen jól sikerült és olcsó volt. A kiserdei út tele van huppanókkal, minden egyes aszfalt szakasz határán dob egyet az autón. Nézzétek meg a halászi lakótelep főútját, az igen, az sima. A nevemben írogató szocialisták sötét éjében élő ökör nem tudja, mi hol van, az agyán ülő ködtől. Felesleges itt bizonygatnom a sikereket, a mindennapokban találkozunk velük és nem áll rosszul az új önkormányzat szénája. Ha másért nem hát azért megérte váltani, hogy végre eltűnjenek, az unalamas és unott arcok a helyi tv képernyőjéről. A múlt árnyai azért kísértenek, főleg ha Audi 6-al járnak. Jól fizet, ha valaki szocialista, bár nemzetünk szegény, azért ők mások.”
 • 24. katkat 2008. október 31. 11:39
  „Szörnyű, hogy ebben a városban az összes zöld területet beépítik.
  Nem hiszem, hogy az ott lakók nagyon örülnének egy újabb építmények, a parkoló is kevés, lassan már egymásba érnek a házak. Jobban tennék ha azt a kis zöld területet meghagynák parknak, játszótérnek... Inkább fákat ültessenek, hogy legalább levegőt lehessen venni.... Ha így folytatják a Sportcsarnokra szánt pénz a látványtervek készítésére fog elmenni, ha más nem, aki készíti jól jár....”
 • 23. mármegint 2008. október 31. 10:59
  „UGYAN,TEJ KUPÁNAK,ÚGYSEM LESZ BELŐLE SEMMI!”
 • 22. khm 2008. október 31. 09:40
  „Okoskodó

  "Most már értem, hogy neked ez a körforgalom bonyolult!!"

  Köszi! Tudod magas lóról nagyot lehet esni! :) Egyébként én elvagyok a körforgalommal, de naponta minimum 4-szer megyek arra, és látom a többi közlekedőt. Egy jól átgondolt megoldással ugyan ennyi pénzért (ha nem olcsóbban) meg lehett volna oldani célravezetőbben.

  "A stipiék is választási célra használták a szabóék is arra fogják...."

  Csak megint ismételni tudom magam:
  Attól, hogy valami "jó", az még nem jelenti azt, hogy nem lehetne jobb is.
  Az összes politikust ki kéne rakni a városvezetésből, és a helyükre a feladatukhoz értő embereket tenni.”
 • 21. Okoskodó 2008. október 31. 09:27
  „Kedves khm!
  Most már értem, hogy neked ez a körforgalom bonyolult!! MIért nem ezzel kezdted, egyenes út kordonokkal azt slussz!!:-))
  De mi köze is van ennek a sportcsarnokhoz???? :-)))
  Na látod SEMMI!!
  A stipiék is választási célra használták a szabóék is arra fogják....csak a nagy különbség, hogy a termál eladásából a stipiéknek még lett volna önrészre pénz!! Aztán az is elfolyt a közszféra és a hivatal finonszírozására......”
 • 20. khm 2008. október 31. 08:52
  „Bocs az előző már elég OFF volt ehhez a cikkhez...”
 • 19. khm 2008. október 31. 08:51
  „Okoskodó

  "Ja ez azért sok embert zavar, mert nem tud döngetni a menő kocsijával!"

  Érdekes módon nincs menő autóm, de attól függetlenül, hogy az ember akár trabanttal, vagy akár mercedessel, vagy esetleg teherautóval megy be, mindig lehet tapasztalni szabálytalankodókat. És nem csak a luxus autóval járók szabálytalankodnak.

  "Mi is az aktuális baleseti statisztika a helyen? Ez megadná a választ, hogy jó-e vagy sem!!"

  A régi szar volt, de ez sem lett sokkal jobb. Abból a statisztikából viszont nem derül ki, hogy mennyivel lenne jobb egy másképpen kialakított. Attól, hogy valami jó, az még nem jelenti azt, hogy nem lehetne jobb is. Nem egy ismerősöm van akibe belehajtottak ott. Lehet, hogy az autósok kresz tudásán múlik, de ez van. Sajnos az illetékes szerv kibocsátotta a jogosítványt ezeknek a személyeknek. Viszont egy jobban átgondolt körforgalommal, még ők is könnyebben boldogulnának.

  Pl: hány baleset volt a Királyhidai és Kállai utca kereszteződésénél, illetve a Kühne E. téren anno, és a körforgalmak megépülése után? Pedig ott nincs túlbonyolítva kanyarodó sávval. És tökéletesen működik.”
 • 18. Okoskodó 2008. október 31. 08:34
  „Ne fikázzátok a "kiserdei körforgalmat" mert az igenis jól működik!
  Végre le kell lassítani!! Ja ez azért sok embert zavar, mert nem tud döngetni a menő kocsijával! Mi is az aktuális baleseti statisztika a helyen? Ez megadná a választ, hogy jó-e vagy sem!!”
 • 17. khm 2008. október 31. 07:47
  „DP

  "Jól megoldották és olcsón a kiserdei körforgalmat, 100 helyett 25 millióból."

  Hát ezt azért nem mondanám. Az egy rakás szar. Ennyi pénzért meg lehetett volna oldani másképpen is. Ezt a körforgalmat 2x2 sávos utakra találták ki, nem 1,5x1,5 sávosra. Vagy szabályozzák az út mentén parkolást is, és a kanyarodó sávok mehetnek egyszerre a külső sávra. Akkor jó lenne.

  "Menj végig segédmotorral a kiserdő úton a híd felől a városközpont felé az út szélén! Garantálom, hogy elharapod a szádat!"

  Ez az egyből szórjuk a pénzt ki a jó minőségű utak cseréjére. És mi lesz a lassan már járhatatlan utakkal. Ha nem tetszik az út minősége, menj más felől. Van opció.


  Egyébként tökre szeretem, mikor mindenki úgy beszél, mintha benne lenne a dolgokba, egyik vagy másik oldalról. Ehhez csak annyit, hogy kívülállóként talán túl sokat is tudtok, ha érintettek vagytok, akkor meg túl keveset, és ezzel ki is derülne, hogy miért megy minden ilyen szarul. Mindenhol olyanok vannak akik nem értenek semmihez, és nem tudnak semmiről.
  Az csak üres duma, hogy több-kevesebb, jobb-rosszabb. Ezek az ülések is csak időtöltésnek vannak, meg arra, hogy legyen mit felmutatni. Az igazi kérdések úgysem ott dőlnek el.
  Az összes politikust ki kéne rakni a városvezetésből, és a helyükre a feladatukhoz értő embereket tenni.”
 • 16. DP 2008. október 31. 01:10
  „pan.cser!

  Menj végig segédmotorral a kiserdő úton a híd felől a városközpont felé az út szélén!
  Garantálom, hogy elharapod a szádat!
  Meg a mellette lévő kerékpárút is pocsék, főleg hogy a fagyökerek felnyomták az aszfaltot!”
 • 15. dohogó 2008. október 30. 23:45
  „Kedves Hozzászólók!

  Ne felejtsétek, hogy a szóbanforgó zöldterület nagyon kis része a város tulajdona. A túlnyomó rész magánkézben van. Ahhoz, hogy itt a város bármit is építhessen, a tulajdonszerkezet átformálására van szükség - finoman szólva - ami nem kis pénzbe fog kerülni ...”
 • 14. Devergo 2008. október 30. 22:32
  „Hogy becsüli meg a becses városvezetés azt a kevés ZÖLDTERÜLETet, ami még a Város területén rendelkezésre áll??
  Aliter in praxis, aliter in theoria!!!!”
 • 13. pan.cser 2008. október 30. 21:45
  „Ha jól emlékeszem a körforgalmat még a régi városvezetés készítette elő.
  Mondjuk 100 millióból körforgalom épült volna, nem egy túlméretezett köralakú beton virágtartó.
  Szerintem te kevered a szezont a fazonnal, a kiserdő út jó minőségű, a halászi ltp.-en vannak olyan utak, hogy légpárnáson is elharapnád a nyelved a bukkanók miatt.
  Az ipari park nevű közröhejről csak annyi a véleményem, hogy szinte csak önkormányzati cégek vettek ott telket!
  Röhej, amit eddig csináltak.
  El lehet mondani, hogy az egyetlen tevékenységük az utca nevek megváltoztatása volt másfél év alatt!
  De neked ez biztos magas megértened:)”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlamenti egyeztetés a Szigetközről

Szigetköz - Szigetköz–Duna Fejlesztési Kerekasztalt tartanak ma a parlamentben többek közt a… Tovább olvasom