Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Sovány lakoma, drága lángos

Büfékörkép a strandokon - A vízparton könnyen megéhezik az ember, de az korántsem mindegy, hogy mivel és mennyiért csillapíthatja étvágyát. A Vasárnapi megpróbálta feltérképezni a strandbüfé árakat, de az összehasonlítás nagyon nehéz.

Különbözik a kínálat és a minőségben, mennyiségben is óriási szakadék tátong strandbüfé és strandbüfé között. No jó, ott vannak persze a klasszikusok, mint a tejes kukorica, vagy a lángos, de éppen ezek azok, amik szinte mindenhonnan hiányoznak. Most a gyros, a grill a trendi, a különböző öntetekkel kínált „fintness-wellness" salátákról nem is beszélve.

Az elmúlt hetekben több strandon is jártunk, hogy feltérképezzük az árakat. Jártunk Győrben az Aranyparton és az élményfürdőben is, ellátogattunk Lipótra és a szomszédos Szlovákiába, Nagymegyerre. Több büféssel is beszéltünk, akik egytől-egyig a névtelenség árnyékában hűsölve voltak hajlandóak csak megindokolni, hogy ugyan miért kerül egy marék krumpli, egy pita tésztának jóindulattal sem nevezhető gumiszörnyűség, fonnyadt salátával és mikromérővel sem mérhető húsmennyiséggel megtöltve ezerkétszáz (!) forintba. A válasz, a bérleti díjban rejlik. Konkrét, számszerű információnk ugyan nincs, de millió körüli összegekről is hallottunk, a lényeg, hogy sokat kérnek a strandbüféket üzemeltető vállalkozóktól.

Sokan inkább otthonról viszik magukkal az ebédet.
Sokan inkább otthonról viszik magukkal az ebédet.


Ez persze nem vigasztalja a strandoló családokat, akik egy-egy kiruccanás alkalmával akár több tízezer forintot is otthagyhatnak a büfé kasszájában. Sőt az sem, hogy ahhoz képest is változnak az árak, hogy a strandra milyen korosztályt várnak, hogy az élmény, vagy termál fürdő-e.

Nagymegyer: olcsó és finom

Óriás hot-dog, átszámítva 450 forintért. Ezt választottuk a szlovák kínálatból, s nem bántuk meg. Nagy is volt, finom is, s nem utolsó sorban olcsó. Az üdítők, sörök is teljesen átlagos, szinte bolti áron, 250-400 forint közötti áron mozogtak mérettől és márkától függően. Palacsintát 180, hamburgert 350-600 forintért ehettünk volna.

Győrben az élményfürdő büféjét nagyon drágának találtuk. A sültkolbász, mustárostul, kenyerestül, (mert mindenért külön összegeket számoltak fel) ezerötszáz forintunkba került, s hát bizony itt meg kell említeni azt is, hogy a mennyiséggel és a minőséggel is komoly gondjaink akadtak. Az Aranyparton egyetlen hely van, ahol enni is lehet. A Lapos teraszán főleg késő délutánonként látni pizzázó embereket. Mi is megkóstoltuk, s az ezer forint körüli árral és a minőséggel is elégedettek voltunk.

Senki sem eszik lángost

A legmeglepőbb Lipót volt, a maga gyönyörű strandjával, barátságos belépőárával, (amivel mindenhova bebocsátást nyer az ember, nem úgy, mint egyes helyeken) olcsó tudott maradni a konyhában is. Óriási a választék, a főzelékektől kezdve, van ott sült és rántott hús, tészták és minden egyéb, ami egy átlag büfé-konyha jellegű helyen megtalálható. Nem csoda, hogy a terasza szinte folyton zsúfolt, és a gyerekek kezében hamburger helyett kanál van. Ízléstől és étvágytól függően ott akár 400 forintért is jól lakhatunk.

A otthonról hozott elemőzsia.
A otthonról hozott elemőzsia.


No és itt térnék vissza megint egy kicsit a győri strandra. Fotósunknak ugyanis nagy fejtörést okozott, hogyan készítsen falatozó embereket az élményfürdőben. Végül, hogy a feladatot teljesítse, meghívott egy csapatot lángosozni, ugyanis senki sem volt hajlandó fizetni érte... Az egyik vendég azt mondta, teljesen felesleges az itteni árakról tájékoztatni az embereket, szinte senki sem eszik már a strandbüfében, annyira drága, inkább otthonról visznek magukkal ételt és italt.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. MAffialee 2008. július 04. 13:20
  „Ja, és hogy ne tartsatok hazugnak!
  Családi házam valóban nincs.Tehát tulajdonomban nincs.
  De lehetőségem lenne, h ott lakjak.”
 • 27. Maffialee 2008. július 04. 13:18
  „még jó, h TE mondod meg, ÉN mit fogok elérni az életben
  latakacs, te istent játszol vagy mi..
  nem tudsz érdemben reagálni, ezért személyeskedsz, minden ismeret nélkül
  alpári egy stílus, és nem utolsó sorban óvodás
  ha tudni akarod, balatoni 2 szintes ház vár
  de saját döntésem, h inkább városi panelben élek és nem máshol
  befejeztem a veled való kommunikációt, értelmesnek kevésbé sem mondható emberekkel nem tárgyalok”
 • 26. latakacs 2008. július 03. 21:44
  „Kedves Maffialee!
  Ne haragudj, de ilyen gondolkodással és hozzáállással, nem is lesz családi házad!
  Egy kicsit nézz magadba, és gondolkodj el!
  Minden jót!”
 • 25. Maffialee 2008. július 03. 12:25
  „elnézést, egy pár napig nem voltam
  latakacs: a napi megélhetésről szóló cikkeket ne itt keresd, ennek nem ez volt a célja
  miracle:én azt mondom, akinek telik rá, az miért ne költse el a pénzét az ezer ft-os hamburgerre
  akinek meg nem telik rá, az úgyse fog venni semmit, mint ahogy tettem ezt én is!
  amúgy ha érdekel, összesen 3 órát voltam ott,nem a 10 fős pereputtyal, csak a férjemmel, nincs családi házunk, nem bőgettem zenét, nem vedeltem sört, stb...
  én azért mentem ki, h jól érezzem magam, kicsit lubickoljak, csúzdázzak, amit a Dunán sajnos nem lehet, na meg a családi ház medencéjében sem, mert mind feljebb említettem, nincs családi házunk
  Azért volt jó ez a cikk, mert őszintén megírta az igazságot, hogy bizony drága a strand.
  Olvastatok olyan cikkeket, melyben pl a Balaton vízminőségét kitűnőnek titulálták?
  Csak nézzetek bele, tele van szeméttel. De a határértékeknek biztos megfelel, mert annyira alacsonyak...”
 • 24. PAFRANYKA 2008. július 01. 01:51
  „AZ ILYEN MAGAS ARAK MELLETT EN MAR NEM JAROK STRANDRA PEDIG AZ ELETEM A VIZ. MEGYEK ODA AHOL INGYEN VAN ES NEM HUGYOZNAK BELE A VIZBE. A TOMEG MEDENCEBEN 1000 EMBER,NEM IS LEHET USZNI RENDESSEN.AKKOR MEG MINEK FIZESSEK 1200 3 ORAERT, RAADASUL TELE VAN ZSEBTOLVAJJAL AZ USZI. INKABB ELVONULOK SCONDESSEBB HELYRE, A DUNA HOLTAGAHOZ. OTT PIHIZNI IS LEHET ES TOBB A HELY IS ES NEM DOBNAK KI 6 UTAN. ADDIG MARADOK AMEDDIG KEDVEM TARTJA. A KAJAT PEDIG VISSZEM MAGAMMAL, AMIT SZERETEK ES APPIAT IS. ENNYI.”
 • 23. miracle 2008. június 30. 22:00
  „Maffialee
  Képzeld én is szoktam éhes lenni, de egyrészt elég jól kibírom, hogy ne szórjak el attól még ezreseket a strandon, másrészt tartózkodom attól a hülyeségtől. hogy napkeltétől napnyugtáig szomszédgyerekestől, anyósostól 10 fős pereputtyal a strandon lébecoljak, emiatt 20 ezret költsek aztán kajára. A strandolók 90 %-a úgyis csak azt csinálja, amit otthon (ha kertes házban lakik) vagy egy csomó ingyenes helyen megtehetne: pedáloz a bőrrákért, vedeli a sört, újságol, bőgeti a rádiót (már ezekért "érdemes" a belépőt kicsengetni, hiszen ilyesmit nyilván sehol máshol nem lehet csinálni...), a lelkesebbek a tömeg miatt esetleg függőlegesen úsznak egy kicsit.”
 • 22. Juhász Károly 2008. június 30. 12:15
  „Csak azt nem értem, hogy a mosonmagyaróvári oldalon a helyben található itatói szabadstrandról és a modernizálás és az élményfürdő kialakítása óta a megye magasan legszebb fürdőjéről, a Flexumról
  miért nem írnak ??
  Úgy tudom, győri oldal is létezik, ahol jogosan még soha sem írtak mosonmagyaróvári dolgokról ! Akkor nekünk miért kell alányalni a megyeszékhelynek ? Vagy a kiszállási költség kell a helyi újságírónak annyira ?”
 • 21. latakacs 2008. június 30. 10:46
  „Maffialee!
  Az egésznek az a lényege, hogy a strand, egy szezonális dolog, az árkád, Plaza, napi menü pedig nem. Ez a cikk az uborka szezonelső írása, semmiről nem szól, főleg nem a lényegről, a napi megélhetésről. Érdekes, panaszkodik mindenki, milyen drága az élet, főleg kint a starndon, de azért hitelből vesz új kocsit, meg abból megy el nyaralni.”
 • 20. Maffialee 2008. június 29. 23:02
  „latakacs!
  Te meg hozzászóltál...
  Hidd el, akinek van pénze Árkádban ebédelni naponta, az nem panaszkodik az árakról.
  Őket nem érdekli, h 800-ért v 8000-ért eszik/fürdik/vásárol...”
 • 19. Katica76 2008. június 29. 22:54
  „Nem értem miért nem lehet hüttötáskában vinni magunkal az ételt.Az ember ugy sincs kint reggeltöl estig.Ebédeljen otthon azt elég a szenvics késöbb.A büfés meg nagyot néz,azt vagy becsuk vagy kénytelen olcsobban adni.
  Kevesebb a haszon 1 hamburgeren de olcsobban biztos többet elad!!!!!
  Amugy egy 1200 ft -os gyros az annyi mint külföldön.De hol keres egy magyar annyit mint egy külföldi?

  De mindegy-borzaszto hogy ez az állam senkit nem enged ----élni(megélni,tulélni)”
 • 18. latakacs 2008. június 29. 22:19
  „Istenem, Istenem!
  Micsoda probléma! Mintha csak a strandokon lehetne enni, máshol az orszáég területén nem is létezik étterem?
  Firkászkám! Ennyire nincs téma, hogy ilyen gagyi dolgokról kell írni, hogy melyik starndon mennyi a kaja,pia? Na meg persze, a Dönci bácsi a fotós kell, hogy vegyen lángost a fürdőgatyásoknak,hogy fénykép is készüljön eme remek cikkhez.
  Érdekes, mindenki panaszkodik, hogy milyen drága a fürdőzés-akkor nefürdjéle!-de másnap hétfőn, meg elmegy a plaza-ba, meg az Árkádba, és ott nem sír, miért is fizet ki 1 adag ételért több, mint 800 ft-ot, és még nem is iszik akkor semmit. Na, erről is írjatok!
  Nem kell mindig M´cdonalds-plaza, az éttermekben 550-790-ig nagyon finom menüket lehet fogyasztani.”
 • 17. Maffialee 2008. június 29. 22:05
  „Én sem azt mondtam, h éjjel-nappal kint vagyok.
  Mióta megnyitották ezt a fürdőt, összesen harmadszor voltam.
  Számold csak ki, az évente hány alkalomat jelent...
  Amúgy mondj egy embert, aki 2-3 óra vízben lét után nem éhezik meg.
  A víz ugyanis kiszívja az energiád. Bár a tiétek nyilván nem szempi és miracle...!”
 • 16. Lizsu 2008. június 29. 20:24
  „B ü f é k ö r k é p
  Mond ez nektek valamit?
  meg ez: "Hozzászólok a cikkhez" A CIKKHEZ!
  Ez nem az Ómagyar Mária-siralom kesergő topik.

  Más:

  Balatonkenesén tavaly 1450Ft volt a belépő a strandra (3 felnőtt 1 gyermek), ezen felül 2000Ft-ból söröztünk, lángosoztunk a büféknél, isteni volt. + azért a Balaton mégiscsak A Balaton. Idén sem hagyjuk ki. :)”
 • 15. zozó 2008. június 29. 19:42
  „Ebben az Országban minden úgy működik, mint a méheknél.
  Van a Királynő (vezérigazgatók )
  Vannak a herék (kisfőnökök )
  és vannak a dolgozók.
  Na akkor ezek közül Ki is dolgozik???”
 • 14. zozó 2008. június 29. 19:35
  „A Ferkó se jobb, se rosszabb mint a focista (Orbán )
  Ez egy rabszolgatartó társadalom.
  Mi meg nagy birkák vagyunk.
  A Gyerekeimet is arra ösztönzöm, ha lehetőségük lesz, húzzanak el ebből az Országból.
  Itt soha a büdös életbe nem lesz jobb!!!”
 • 13. fusziszisz 2008. június 29. 19:24
  „Ken szájából még a sz.r is arannyá válik.
  És amilyen szorgalmas - egy aranyművesnek való volt már a szájában.”
 • 12. zenelady12 2008. június 29. 18:21
  „Drága Szempi! CSÖND legyen! Te sem gondolod, hogy elhiszem, hogy éjjel-nappal dolgozol? És hogy nem mész lubickolni? Akkor eliszod a pénzt? Valami szórakozásod csak van neked is?!”
 • 11. ken 2008. június 29. 17:57
  „Kedves Zozó!

  Szégyen, ami a Motimban folyik, s ez kicsiben ugyanaz, mint az országban. Gyurcsányra jellemző állapotok. Amihez annak a furkóferkónak köze van, az mind szarrá válik.”
 • 10. sziszifusz 2008. június 29. 15:10
  „Jobb- körkép - mint a menzaebédekről írt hülyeség.”
 • 9. zozó 2008. június 29. 13:14
  „Itt beleszólt a cenzi, mert nem megy be az üzim.
  Szóval érettségizett nagyon jó szakmunkásként 100e Ft a bruttóm!!!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Republic koncert Héderváron - Galéria

Hédervár - A Múzsák Kastélya rendezvénysorozat keretében a június 27-én este 8 órakor Republic… Tovább olvasom