Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Sorszámot kaptak a kandeláberek

Egy kézbe került a városi közvilágítás karbantartása. A VÜF azonban csak izzócseréket tud megoldani, a szakaszhibák elhárítására továbbra is az áramszolgáltató dolga.

Minden bizonnyal a városüzemeltetés leghálátlanabb feladatai közé tartozik az utcai közvilágítás. Egy-egy kandeláber gyakran meghibásodik, ami a lakóknak vagy arra közlekedőknek sok bosszúságot okoz. Ennek rendszerint hangot is adnak minden létező fórumon.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. panaszbejelentő internetes felületén is folyamatosan szép számmal találni ilyen jelzéseket. Jelenleg is harminc feletti a város különböző pontjairól érkezett panaszok száma a meghibásodott lámpatestekről.

Sokszor előfordult, hogy kijavításuk akár több hétig vagy hónapig eltartott. A késedelmes javítás oka, hogy a közvilágítási hálózat kezelése korábban több kézben volt. Ezt a problémát orvosolta – részben – a VÜF azzal, hogy a közelmúltban megvásárolta a hálózat úgynevezett aktív elemeit – magyarán a lámpatesteket – az áramszolgáltatótól.

Városszerte több mint négyezer kandeláber világítja be Mosonmagyaróvárt, ezekben az izzócserét már a városüzemeltető végzi.
Városszerte több mint négyezer kandeláber világítja be Mosonmagyaróvárt, ezekben az izzócserét már a városüzemeltető végzi.

Amint azt Kosár Tibor ügyvezetőtől megtudtuk: korábban bizonyos utcák, szakaszok javítása, karbantartása az áramszolgáltatóhoz, mások pedig a városüzemeltetőhöz tartoztak. A teljes hálózat hetven százaléka volt a szolgáltatóé, míg a maradék harminc a VÜF tulajdona. A rendszer hatékonyabb működtetése érdekében vette át a városüzemeltető az egész közvilágítási hálózat karbantartását. Így reményeik szerint hatékonyabban és gyorsabban tudnak reagálni a bejelentésekre és elhárítani a hibákat. Ez azonban csupán a pontszerű, egy-egy kandelábert érintő meghibásodásra vonatkozik. A szakaszhibák – ahol egymás után több lámpatest nem világít – javítása továbbra is az áramszolgáltató dolga. Az ilyen jellegű problémákat a VÜF jelzi az illetékeseknek.

Az ügyvezető hozzátette: a hálózat átvételét követően a városüzemeltető munkatársai az elmúlt hetekben sorszámozták a több mint négyezer kandelábert. Ezzel jóval egyszerűbbé és hatékonyabbá vált a hibabejelentés. Így elegendő a hibás kandeláber sorszámát és az utcát bejelenteni. Ez alapján a VÜF szakemberei már pontosan tudják, melyik lámpatestről van szó.

Kosár Tibor elmondta: az elkövetkezendő időszakra tervezett fejlesztésekkel szeretnék energiatakarékosabbá tenni a közvilágítási hálózatot. Ennek során az izzókat LED-es lámpatestekre cserélnék és a kisebb teljesítményű fényforrásoknál elektromos előtéttel szabályoznák az energiafelvételt. Ezzel mintegy negyven százalékkal lenne kisebb a közvilágítás villanyszámlája. Keresik még a pályázati lehetőségeket ehhez.

 

Olvasóink írták

 • 14. Abrafax 2013. október 14. 16:53
  „Figyu, Tamás, ha sötét van a Sugárkankalin utcában, egy telefon, és kijön a ``kosaras´´ autó, és egy csavarintással kicseréli az égőt még nálad is. Nem Szegeden csörög, tudod, nem ott lajtsomozzák, érted? Keresztkérdés: hány százalék nyereséget garantáltatok egy pocsék közszolgáltatásért?”
 • 13. abszurdisztán 2013. október 12. 07:08
  „Mindannyian tudjuk nagy Vezírünk után:
  Magyarország jobban teljesít: a kandeláberek számozásában is, a Kubatov listázásban is, meg a trafik-, föld-, és egyéb számtalan mutyi területén is...::))”
 • 12. pancser 2013. október 11. 15:19
  „Elakadt az esze kereke, de az is lehet eltört a tengelye és helyben jár!”
 • 11. kocsoggorog 2013. október 11. 12:13
  „tudjuk Tamás, máson sem jár az eszed....”
 • 10. abszurdisztán 2013. október 11. 11:09
  „Háááát ... a Kubatov-lista elég nagy gáááázzz...”
 • 9. pancser 2013. október 11. 08:13
  „8. RickCartman 2013.10.11. 02:18
  Justira meg abszurdkára tetszettél gondolni? Nekik a kandaláberek érthető jelölése is fideszes ármány. Gondolom a házak számozása is...........”
 • 8. RickCartman 2013. október 11. 02:18
  „szomorú, hogy a valódi hírről szolgalelkű Pártszimpatizánsként terelitek el a hozzászólásokat pitiáner személyeskedés felé - mintha csak gazditokat hallanám a Parlamentben”
 • 7. abszurdisztán 2013. október 10. 18:58
  „Na, megszólalt a Pindúr-Pandúr Bt. minden okos tagja. Vagy csak az Ökör-kör írogatott ?? Dógozzatok, így nem lesz "Magyarország jobbam teljesít " ! :DD”
 • 6. Abrafax 2013. október 10. 18:03
  „1. Juszti, nálad hiába cserélnek égőt, sötét maradsz.”
 • 5. pancser 2013. október 10. 12:03
  „1. justitia18 2013.10.09. 16:06
  Szösszeneted mély érzelmekről árulkodik, csak biztatni tudlak, így az itt induló Bajnai vonal esélye nőnek, ha fejre állítjuk a helyezési listát.
  Komolyra fordítva, most legalább tudjuk ki az illetékes, elég sokáig botorkáltunk a sötétben, a kandaláber is pontosan megnevezhető, amely éjszaka nem világít.”
 • 4. jobbám 2013. október 10. 11:24
  „justitia <moderálva> méltó vagy...

  Különben meg örülünk a dolognak! Ismét jó döntés!

  Köszönjük!

  jobbám”
 • 3. Alex64 2013. október 10. 05:02
  „Jó ötlet. Kár, hogy az EON nem veszi át. Lehet akkor ők is hatékonyabbak lennének mert ami hozzájuk tartozik az hetekig (hónapokig) szokott rossz lenni. 1. justitia18 nálad szerintem mindegy miről szól a cikk csak politikai nézetedet tudd hozzáfűzni vélemény gyanánt.”
 • 2. kocsoggorog 2013. október 09. 20:53
  „Na ezen az okos hozzászólásodon biztos sokat törted a buksidat...”
 • 1. justitia18 2013. október 09. 16:06
  „Hát ez szép: Mosonmagyaróváron (Trafikgrádon) a helyi Fidesz a zembereken kívül már a kandelábereket is Kubatov listázta...::))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X-Faktor mosonmagyaróvári énekessel

Szombaton már élő adásban szerepel a győri születésű, családjával Mosonmagyaróváron élő Feng Ya Ou. Tovább olvasom