Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Sorstársként a fogyatékosságról

A fogyatékosságról indított el rendhagyó interaktív előadássorozatot általános iskolásoknak a mosonmagyaróvári Kadenszkiné Rácz Mónika. A rokkantnyugdíjas édesanya két érzékszervi fogyatékos gyermeket is nevel, ezért sorstársként is célja az esélyegyenlőség növelése.
A tavaly szeptemberi mosonmagyaróvári Elfogadás Napján kérdőíves totót töltöttek ki fiatalok az integrációról, az esély-
egyenlőségről, mely elkeserítő eredményeket hozott. Ekkor fogalmazódott meg a mosonmagyaróvári Kadenszkiné Rácz Mónikában a gondolat, hogy a témáról szívesen beszélne diákok körében.

A rokkantnyugdíjasfiatal nő, aki Little-kórban (alsó és felső végtagok merevségével járó, szülés körüli sérülésből eredő tünetegyüttes) szenved, maga is két érzékszervi fogyatékos gyermeket nevel. Ötletét a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség karolta fel. Megkeresték a mosonmagyaróvári tankerületet is, mely támogatta a gondolatot és a program népszerűsítésében is segített.

A rokkantnyugdíjas édesanya, Kadenszkiné Rácz Mónika interaktív előadásában azt mutatta be, milyen nehézségekkel kell egy fogyatékosnak megküzdenie.
A rokkantnyugdíjas édesanya, Kadenszkiné Rácz Mónika interaktív előadásában azt mutatta be, milyen nehézségekkel kell egy fogyatékosnak megküzdenie.– Elsőként a mosonmagyaróvári Móra-iskolába látogattunk el. Nem szakmai előadást kívánok tartani, hanem arról beszélek, hogyan élem meg én a gyakorlatban a fogyatékosságot, mikkel kellett nekem megküzdenem iskolásként vagy milyen nehézségekkel szembesülnek a gyermekeim nap mint nap – avatott be szándékába az édesanya. Mint mondta, a fogyatékosság mellett a hajléktalanságról, a Mutass utat programról, a családok és gyermekek átmeneti otthonáról is szót ejtett.

Igyekezett élménygazdaggá tenni a rendhagyó órát. Így különféle eszközöket is bemutatott, melyek a fogyatékkal élők életét segítik: járókeretet, háromlábú botot, hangos telefont, kinagyított betűket, sőt, a diákok a zenélő szőnyeget is kipróbálhatták.

A rokkantnyugdíjas asszony célja, hogy ezzel az előadás-sorozattal is a társadalmi integrációt, esélyegyenlőséget növelje.

A programot felkaroló Mosonmagyaróvári Civil Szövetség képviselője, Nagy Sándor szerint eddig a Móra-, a Fekete-iskolából, illetve Dunakilitiről érdeklődtek a rendhagyó előadás iránt, de további jelentkezőket is várnak. Ennek formája lehet az osztályfőnöki óra, de nyitottak más délutáni program keretében történő találkozás megszervezésére is, elsősorban a felsősök számára. Nagy Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy a mosonmagyaróvári önkormányzat által az elmúlt évben elfogadott helyi esélyegyenlőségi program nagymértékben épít a civilekre. Az ehhez kapcsolódó munkacsoportokba sok civil szervezet jelentkezett, akik várják az érdemi munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kórházzal együtt a követelés is az államé

Kénytelen volt végleg lemondani a város a Karolina Kórháznak 2008-ban adott kölcsön még fennálló részéről, az államosítással a követelés is az új fenntartóhoz került. Tovább olvasom