Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Sorompó nem lesz, csak szúrópróbaszerű ellenőrzés

Hegyeshalom - Egyes híresztelések ellenére továbbra sem lesznek sorompók az átkelőkön az osztrák–magyar határszakaszon a labdarúgó Európa-bajnokság idején. Hegyeshalomban már elvégezték a szükséges átalakításokat és mától lehet számítani szúrópróbaszerű ellenőrzésre.
Az elmúlt napokban számos híradás jelent meg arról, hogy a hétvégétől visszaállították az ellenőrzést az osztrák–magyar határon a szombaton kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság miatt. Többen is beszámoltak arról, a határszakaszon lévő 22 átkelőhelyen – így Hegyeshalomnál is – ismét felszerelték a sorompókat. Többen már egy új vasfüggöny kiépítését vetítették előre. Ezzel szemben a valóság: Hegyeshalomnál, mint az osztrák–magyar határszakasz legnagyobb átkelőjénél, már valóban elvégezték a forgalmi rend átalakítását, hogy megvalósulhasson az ellenőrzés. Sorompót azonban sehol sem helyeztek vissza, beton terelőelemekkel kialakított kétsávos folyosót nyitottak meg és alakítottak ki további sávokat az átkelőn, hogy az ellenőrzések idején ide terelhessék a forgalmat. Sorompó helyett mindössze egy „határellenőrzés" feliratú tábla látható az átkelőn.

Hegyeshalom: Mától számíthatnak az autósok szúrópróbaszerű ellenőrzésre az átkelőn. Fotó: Méhes Ákos
Hegyeshalom: Mától számíthatnak az autósok szúrópróbaszerű ellenőrzésre az átkelőn. Fotó: Méhes Ákos

Úgy tudjuk, mától az osztrákok elkezdik az ellenőrzést, ám nem folyamatosan, csupán egy járőrpár lesz időszakonként az átkelőn, akik szúrópróbaszerűen állítanak meg autókat. A magyar rendőrséggel közös és fokozottabb ellenőrzés június 5-től kezdődik a határszakaszon. A Magyarországra belépőket azonban akkor sem vizsgálják majd át.
Az osztrák rendőrség egyébként három csoportba sorolta a határátkelőket. Az egyik kategóriába azok tartoznak, melyek nagy forgalmat bonyolítanak – mint a hegyeshalmi átkelő –, itt folyamatosan ellenőrzik majd az átmenő forgalmat, de az okmányokat csak szúrópróbaszerűen vizsgálják. A második csoportot a kisátkelők alkotják, ahol mobil csoportok csak bizonyos időközönként vizsgálják majd az átlépőket. Ezeknél az átkelőknél az adott helyzet figyelembevételével döntenek az ellenőrzés időtartamáról. A harmadik kategória a turista-, gyalogos- és kerékpáros-forgalom számára megnyitott átkelők, itt szúrópróbaszerű, spontán ellenőrzés lesz. Emellett az átkelőhelyek közötti zöldhatáron is ellenőrzésre kell számítani.

A határellenőrzés célja, hogy semmi ne veszélyeztesse az Ausztria és Svájc által közösen rendezendő labdarúgó Európa-bajnokságot, illetve, hogy még időben kiszűrjék az esetleges rendbontókat és futballhuligánokat.

Olvasóink írták

  • 1. Korrekt 2008. június 03. 16:45
    „....korábbi hasonló információ folytán-után sokan felháborodtak, hogy az osztrákok miért vezetnek be újból ellenörzést a foci allatt.

    Az otthoni hiradás-információ nagyon foghijas, itt kint már többször is elhangzott, hogy ugy a németek felöl mint az övezö államok felöl ellenörzés lessz, mindenki vigyen passot magával és ezt a z idöt elöre kalkulálják be.

    NA SZÓVAL!....KÁR ELÖRE MINDENNEK ELMONDANI A SÓGOROKAT....A MAGYAR HIRSZERZÉS VOLT EGYOLDALU”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előkerült a dédapa síremléke

Darnózseli - Önkormányzati kezdeményezésre adományokból újították fel a helyi izraelita temetőt és… Tovább olvasom