Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Sopront Győrre cserélné a mosonmagyaróvári kar

˝Nem a legszerencsésebb házasság volt. Ezért most újat kötnének Győrrel.˝

Információink szerint ezt a véleményét nyilvánította ki a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) Mezőgazdaság- és Élelmiszer- tudományi Karának tanácsa péntek délutáni rendkívüli ülésén.

Úgy tudjuk, a kari tanács egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, huszonegy igen szavazattal határozott arról, hogy a jövőben a győri Széchenyi István Egyetemhez szeretnének csatlakozni.

A Soprontól való elszakadás témája nem először volt napirenden a mosonmagyaróvári karon.

A mosonmagyaróvári agrárkar vezető oktatói, professzorai és intézetigazgatói már a tavalyi év első felében kijelentették: hátrányosnak és elsősorban anyagilag kedvezőtlennek ítélik meg helyzetüket az egyetemen belül. Sőt, kifejezték azt is, más intézménnyel frigyre lépve biztosabbnak látnák boldogulásukat.


Biztosabb jövőt lát a győri egyetemmel kötendő ˝házasságban˝ a közel kétszáz éves agrár-felsőoktatási intézmény.
Biztosabb jövőt lát a győri egyetemmel kötendő ˝házasságban˝ a közel kétszáz éves agrár-felsőoktatási intézmény.

Már akkor felmerült, hogy ezen más intézmény logikusan a győri Széchenyi István Egyetem lehetne. Akkor a kar, megelégelve az NYME folyamatos csődhelyzetét és fizetésképtelenségét, megszavazta, hogy kiválik az egyetemből, erről összoktatói határozat született. Az elválás azonban nem történt meg, a kar helyzete azonban továbbra sem javult.

Ezért – úgy tudjuk – januárban ismét volt egy összoktatói értekezlet ebben a kérdésben, tegnap délután pedig magasabb szinten a kari tanács hívott össze rendkívüli ülést az ügyben.

A Kisalföld információi szerint az ülés több mint két órán át tartott, amin a kari tanács tagjain kívül részt vett a kar összes oktatója, az NYME rektora és Solti Péter miniszteri biztos is. A megbeszélésen a kar oktatói megfogalmazták elégedetlenségüket. Szerintük a soproni karok kitüntetett helyzetben vannak a többi kar rovására. Ez jól megmutatkozik a pénzügyi elvonásokban, amik a mosonmagyaróvári intézményt is sújtják. Úgy tudjuk, az NYME rektora az ülésen igyekezett meggyőzni az óváriakat, hogy rosszul látják a helyzetet, de ennek nem volt hatása. A kari tanács egyhangúlag döntött arról, hogy a továbbiakban Győrhöz szeretnének tartozni. Ez szélesebb körű lehetőségeket jelentene számukra az oktatás és a kutatás területén is. Úgy tudjuk, a Széchenyi István Egyetem szenátusa már határozott arról, hogy befogadja a mosonmagyaróvári kart és a rektori tanács is támogatja az elképzelést.

Most a Nemzeti Erőforrás Minisztériumánál a labda, hogy támogatják-e az elszakadást. Úgy tudjuk, a felsőoktatás átszervezése ügyében a közeljövőben kezdődő egyeztetések során ez a kérdés is napirenden lesz.

Megkérdeztük a mosonmagyaróvári kar vezetését az elszakadásról, ám egyelőre nem kívántak nyilatkozni.


A rektorok még nem kommentálták

Dr. Földesi Péter, a győri Széchenyi-egyetem rektora a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a mosonmagyaróvári kari tanács írásos határozatának ismerete nélkül az ügyben érdemben nem tud nyilatkozni. Amint azt hivatalosan kézhez kapja, készséggel válaszol lapunk kérdéseire. A hírrel kapcsolatban megkerestük prof. dr. Faragó Sándort, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorát is, aki azt mondta, a döntést nem kívánja kommentálni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárdos iparűzési adót várnak Jánossomorján

Csökkent a közös hivatalra kapott állami támogatás, ami újabb vitás helyzet elé állította Jánossomorját, Újrónafőt és Várbalogot. Tovább olvasom