Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Somorján kevesebb az illegális szemétlerakó

˝Gyűjtőudvarokat létesítettünk városunkban, ahová mindenki ingyenesen viheti a szétválogatott szemetét. Ezzel az illegális lerakók többségét sikerült megszüntetni.˝

˝Gyűjtőudvarokat létesítettünk városunkban, ahová mindenki ingyenesen viheti a szétválogatott szemetét. Ezzel az illegális lerakók többségét sikerült megszüntetni˝  – beszélt tapasztalatairól Nagy József, a szlovákiai Somorja önkormányzatának illetékese. A ˝maradékot˝ most Szigetközzel közösen gyűjtik be.

A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) a felső-szigetközi települések hulladékmentesítésére nyert több mint 90 millió forintot: mindezt a szlovákiai Somorjával (Samorin) közösen. A projekt költségvetésének jóval kisebb szelete jut azonban a Duna túloldalán fekvő városnak: náluk ugyanis sokkal kevesebb az illegális lerakó.
 
˝A legtöbb szeméttel most már csak az úgynevezett szélfogó fasoroknál találkozunk: ezeket géppel és kézzel gyűjtjük be˝ - mondta Nagy József.  
Nagy József, Somorja önkormányzatának illetékese a közös mosonmagyaróvári szakmai találkozón elmondta: városukban a ’70-es években alakult ki rengeteg ilyen szeméthalom. ˝Ahogy mi nevezzük, vadlerakatok˝ – tette hozzá. ˝A kilencvenes években sokat sikerült ezek közül felszámolni, ám néhány máig megmaradt. Eleinte konténereket helyeztünk ki a városba, de ez még nem igazán működött. Ezt követően gyűjtőudvarokat alakítottunk ki több ponton is, ahová mindenki ingyen rakhatja le a szétválogatott szemetét. Ennek következtében mára Somorján és annak környékén már alig akadnak illegális lerakók. A Szitével való közös projektünkben is előbbre járunk: a projekt költségvetésének 10 százaléka (közel tízmillió forint) jut városunkra. A legtöbb szeméttel most már csak az úgynevezett szélfogó fasoroknál találkozunk: ezeket géppel és kézzel gyűjtjük be. A munkát a helyi városüzemeltető végzi, de civil szervezeteket is bevontunk a feladatba. Figyelnünk kell, nehogy újra hulladékkal teljenek majd meg a kitisztított területek˝ – mondta Nagy József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határátkelők: csak az egyeztetésig jutottak két év alatt

Már folyik az egyeztetés az ideiglenes hasznosításról – több mint két év elteltével eddig… Tovább olvasom