Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Sokmilliós műkincsek várják sorsukat

Múzeumi bemutatót tervez a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője lefoglalt műkincsekből.
A különféle betörésekhez és egyéb bűncselekményekhez használt és a rendőrség által lefoglalt eszközök mellett számos értékes műkincs is „porosodik" a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnjelkamrájának polcain. A lefoglalt értékek közt egyaránt megtalálhatók a több száz éves festmények, milliós értékű hangszerek, vagy a rendkívül sokszínű óragyűjtemények.

Horváth Csaba alezredes, kapitányságvezető lapunknak elmondta: az elmúlt időben a hatóságok gyakorta fedtek fel műkincscsempészeket a hegyeshalmi határátkelőn, illetve a környékén. Ezek a lefoglalt értékek aztán – feljelentéssel együtt – a kapitányságra kerülnek, míg le nem zárul az ügy.

Az ötven évnél idősebb műkincseket csak külön engedéllyel lehet kivinni az országból. Ennek ellenére gyakran buknak le ilyen tárgyakkal a határon. Ellenük kulturális javakkal való visszaélés gyanújával indul eljárás.

Az elmúlt időszak legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó ilyen esete volt annak az ukrán férfinek az ügye, aki két éve akadt fenn az ellenőrzésen a határátkelőn, táskájában ősi gepida műtárgyakkal (Kisalföld, 2004. március 6.). Ezek az értékek aztán szintén a mosonmagyaróvári kapitányság bűnjelkamrájába kerültek azzal a többzsáknyi műkinccsel együtt, amit néhány nappal később az ukrán férfi budapesti lakásában találtak. Ezek egy része még mindig a kapitányság tárolójában várja a sorsát, másik felét pedig már átszállították a bíróságra.

Ugyancsak a mosonmagyaróvári rendőrök vigyázzák azokat több száz éves vonós hangszereket, amiket két hónapja szintén a határon találtak egy autóban, de itt van az az értékes óragyűjtemény is, amit szintén megpróbáltak kicsempészni az országból. A bűnjelkamrában lévő több mint ezer lefoglalt régiség közt megtalálható a néhány tízezer forintostól a többmilliós értékűig m űkincsek.

Horváth alezredes már felvette a kapcsolatot a helyi Hansági Múzeummal és azt tervezi, hogy a nyáron egy időszaki kiállításon bemutatják ezeknek a tárgyaknak egy részét.

Olvasóink írták

  • 1. répal 2008. augusztus 04. 10:52
    „A galéria nem működik...:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mecséri felsősök Héderváron folytathatják

Módosította költségvetését a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás. Pedagógiai… Tovább olvasom