Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Sokba került a diákok csavargása

Eltelt egy tanév azóta, hogy a parlament szigorította az iskolázottsági támogatás feltételeit, hiszen az utalást felfüggesztik, ha a diák 50 igazolatlan óránál többet hiányzott. Megnéztük: mekkora a probléma?

„Véleményem szerint legalább még egy fél évre van szükség, hogy hatása is legyen a szigorításnak" – mondja Tóth Zoltán, Hédervár, Kisbodak, Dunaremete, Darnózseli és Mecsér jegyzője.

A jegyzőszavaiból kiderül: összesen hat esetben kellett figyelmeztetésben részesíteni a családokat, mivel a törvény úgy szól: tíz igazolatlan óra után az iskola jelzést ad az önkormányzatnak, s a szülő hivatalosan értesül a dologról. Ennek természetesen a továbbiak szempontjából is jelentősége van, hiszen gyakori védekezés: „Nem tudtuk, hogy nem jár a gyerek iskolába."

Az említett esetek felénél az ötven igazolatlan óra is összejött – tájékoztat Tóth Zoltán –, így Héderváron és Darnózselin összesen három család iskoláztatási támogatását kellett felfüggeszteni, amit egyébként 12.200 és 25.900 forint között határoz meg a törvény. A körjegyző szerint a jogszabálynak megfelelően jártak el a továbbiakban, ez pedig annyit tesz, hogy ha a gyermek gyermekvédelmi kedvezményre is jogosult, akkor innentől „eseti gondnok" kezeli ezt az összeget; az ő tudtával és koordinálásával juthat hozzá az adott család a pénzhez. Ha nincs szó gyermekvédelmi kedvezményről, hanem csak a normál iskoláztatási támogatás jár a családnak, akkor viszont legalább három hónapig felfüggesztik a pénz folyósítását. Az összeg az önkormányzat erre a célra nyitott számlájára kerül. A diáknak egy dolga van, hogy a családja újból hozzá tudjon jutni az iskoláztatási támogatáshoz: onnantól nem lóghat többé. Ha így tesz, akkor a család visszamenőleg megkapja a felfüggesztett pótlékot – de csak havi részletekben. Magyarán, ha három hónapig vonták meg a folyósítást, akkor három hónap alatt kapják vissza is.

Gyakori érv, hogy a szülő „nem tud
Gyakori érv, hogy a szülő „nem tud" a diák csavargásáról. Csakhogy a rendszer többször is jelez. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba


A törvényt már tavaly nyáron sok vita kísérte: hogy ténylegesen szolgálja-e a gyermek érdekeit. Tóth Zoltán szerint nehéz kérdés: az érintett gyermek helyzete még nehezebb lehet, ugyanakkor a környezete számára előbb-utóbb intő példával fog szolgálni.

A városokban ennél magasabbak a számok. Szabóné Vörös Ágnes, a győri polgármesteri hivatal népjóléti osztályvezetője tudatta: március 31-ig nem kevesebb mint 63 családnál kellett felfüggeszteni a támogatást, mivel a gyermeknek 50-nél több igazolatlan órája volt. Figyelmeztetésre 250 esetben volt szükség, mert tíz igazolatlan óránál többet hiányzott a diák. Az osztályvezető szerint a legtöbb esetet a középiskolák jelentik a jegyző felé.

Olvasóink írták

 • 5. Tmoha 2011. június 01. 11:06
  „Talán körül lehetne nézni a bevásárló központokban tanítási idő alatt. Legyen az bármelyik győri, vagy mosonmagyaróvári.”
 • 4. six666 2011. május 27. 22:47
  „A móvári cigóknál mikor jelez a rendszer ???
  Mi van ? Ezek már csak "kaphatnak" ?”
 • 3. npiros 2011. május 27. 20:51
  „Az ötven igazolatlan óra hiányzás jellemzően nem az általános iskolákban fordul elő. Egész más számok szerepelnének a cikkben, ha a középiskolák helyzetét elemeznék!...”
 • 2. Olajos 2011. május 27. 16:58
  „Miért? Tilos hintázni?”
 • 1. miracle 2011. május 27. 10:43
  „Jó az illusztráció: 7 éves kisgyerekek játszanak...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várják a ˝redőnydoki˝ áldozatait

Csalás miatt indított nyomozást a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen, aki… Tovább olvasom