Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Sokat mondó számok

Egy összehasonlító táblázatból kiderült a  hasonló nagyságú városok lényeges eltérés.

Egy közelmúltban elkészült összehasonlító táblázatból kiderült, hogy az ország különböző pontjain fekvő, hasonló nagyságú városok – köztük Mosonmagyaróvár – költségvetési mutatói közt arányaiban nincs lényeges eltérés. A számoszlopokat részletezve azonban már mutatkoznak különbségek. Még az elmúlt év közepén döntött úgy a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete, hogy egy összehasonlító elemzést készít az ország hasonló lakosságszámú településeiről.

A vizsgálat során az önkormányzatok lényegesebb mutatóit, intézményhálózatukat, illetve azok fenntartási költségeit vetették össze. A cél az volt, hogy ebből a tanulságokat levonva Mosonmagyaróvár lépéseket tehessen kiadásai csökkentésére. Az adatgyűjtés a közelmúltban befejeződött, jelenleg az eredmények feldolgozása folyik. Lapunkban az összehasonlító számoszlopokból – a teljesség igénye nélkül – néhány lényeges elemet teszünk közzé.

A középvárosok 2003-as adatait vizsgálva, a költségvetés bevételi és kiadási oldalát tekintve jelentős eltérések vannak a szinte azonos lakosságszámú városoknál. Míg Mosonmagyaróváron a büdzsé főösszege közelített a 12 milliárd forinthoz, addig Ajkán ez a szám alig 10 milliárd, Gyulán 6, Kiskunfélegyházán 8,3, Pápán több mint 9,5, Szentesen pedig 7 milliárd. A helyiadó-bevételeknél szintén hasonló különbség van az egyes városok közt.

Mosonmagyaróváron közel 1,3 milliárd folyt be helyi adókból. Mint mind a hat városban, itt is az iparűzési adó – 1,03 milliárd – adja az összeg jelentős részét, mértéke azonban a vizsgált települések közül a legalacsonyabb, 1,9 százalék volt az adott évben, míg a többi városban 2 százalék. Ajkán alig több mint 908 millió folyt be a helyi adókból, az iparűzési adó 815 millió volt. Gyulán a 665,8 milliós helyi taksából 469 milliót tett ki az iparűzési adó. A kiskunfélegyházi önkormányzathoz 661,8 millió folyt be, ebből 546,7 millió volt az iparűzési adó, Pápán a 867,5 milliós összegből 603,5 milliót tett ki ez az adónem, Szentesen pedig a 687 milliós összegből 589 millió volt az iparűzési adó.

A költségvetési kiadások 72 százaléka ment a működés finanszírozására Mosonmagyaróváron. A vizsgált települések közül a Lajta-parti városban a legkedvezőbb az arány, hiszen Ajkán 87, Gyulán 82, Kiskunfélegyházán 90, Pápán 79, Szentesen pedig 88 százalék került a működés költségeire. 2003 végén a hitelállomány szempontjából Mosonmagyaróvár a középmezőnybe tartozott 781,1 milliós adósságával. Az ajkai önkormányzat több mint 1,3 milliárdos és a kiskunfélegyházaiak 1,14 milliárdos hitelállománya megelőzi a Lajta-parti várost, ám Gyulán 698,8 millió, Pápán 701,8 millió, míg Szentesen 53 millió volt ez az összeg.

A manapság sokat emlegetett sporttámogatások tekintetében Gyulát leszámítva – itt 98,4 milliót fordított az önkormányzat erre a célra – Mosonmagyaróvár élenjár, hiszen 88,3 milliót költött erre, míg Ajka 28,6 milliót, Kiskunfélegyháza 32,2 milliót, Pápa 50 milliót, Szentes pedig 51,2 millió forintot. A civil szervezetek segítésében azonban alulmarad Mosonmagyaróvár a 16,1 millió forintjával, hiszen Gyula 33,3 milliót, Pápa 89,5 milliót, Szentes pedig 30 milliót fordított erre a célra.

Ajkáról és Kiskunfélegyházáról nem állnak erről rendelkezésre adatok. Útépítésre fordított pénzben azonban élenjár Mosonmagyaróvár, hiszen míg itt 271,6 milliót költöttek erre célra a vizsgált évben, addig Ajkán 96,1, Gyulán 100,5, Kiskunfélegyházán 177,2, Pápán 5,8, Szentesen pedig 108,3 millió került aszfaltra, betonra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jelent kell túlélni, a jövő biztató

Bezenye évek óta költségvetési hiánnyal küzd, de ha a következő időszakot átvészelik, a néhány éven belül létesülő élmény- és kaszinóváros biztosíthatja a település fejlődését. Bezenye évek óta pénzügyi nehézségekkel küzd, a túlélés stratégiáját gyakorolja, ez idáig sikerrel. Egyre magasabb a költségvetési hiányuk, az idei évre közel húszmillió forint. Tovább olvasom