Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Sokan próbálkoztak olcsóbb matricával

Autópálya - Az autópálya-kezelő kamerás ellenőrző rendszerének hiányosságáról felröppent sajtóhíreket követően többen vettek gépjárművükre alacsonyabb kategóriájú – olcsóbb – matricát. Eddig 2,6 milliós bírságot számláztak ki ezeknek az autósoknak.

Lapunkban korábban beszámoltunk arról (Kisalföld, 2007. szeptember 26.), hogy az autópálya-kezelő kamerás ellenőrző rendszere nem érzékeli, ha valaki alacsonyabb kategóriájú – így értelemszerűen olcsóbb – matricát vásárol járművére.

Akkor az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Zrt. lapunknak is megerősítette ezt az információt, ám mint mondták: a bliccelésnek ezzel a formájával a megállításos, illetve a mobil csoportos ellenőrzések során még nem találkoztak, azért eddig nem is tettek semmit a rendszer megváltoztatása érdekében. Minden egyes rendszámhoz tartozó jármű adatainak lekérdezése ugyanis rendkívül drága, és amíg a bliccelési ráta ezt nem indokolja, nem is vezetik be. A tereléses és mobil csoportos ellenőrzésekkel folyamatosan figyelik a bliccelési szokásokat és amint találkoznak ezzel problémával, azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.

Az új bliccelési lehetőségről szóló sajtóinformációk megjelenése utáni héten közel 190 ezer rendszámra vásároltak matricát. Az autópálya-kezelő tegnap kiadott közleménye szerint ezek közül 97 esetben bizonyítható egyértelműen, hogy a jármű besorolásához képest alacsonyabb díjkategóriájú matricát vettek, így a tulajdonosok pár napon belül megkapják a pótdíjfizetési felszólítást.

Az általuk befizetett pótdíj legkevesebb 2,6 millió forinttal gazdagítja majd az útpénztárt. További 1305 rendszámmal kapcsolatban merült fel visszaélés gyanúja, ezeknek az eseteknek a kivizsgálása tart.

Az ÁAK szakemberei folyamatosan ellenőrzik a díjkategória-tévesztéseket és elemzik a bliccelési típusok előfordulását, így a társaság azonnal reagálhat az esetleges változásokra. A vizsgálatok során a szakemberek a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától kérik le a rendszámhoz tartozó adatokat, és visszaélés esetén a járműtulajdonosok pótdíjat kötelesek fizetni.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebzárlat és legeltetési tilalom Mosonmagyaróváron

A rókák veszettség elleni immunizálása érdekében a napokban szórják ki a szükséges vakcinát. Tovább olvasom