Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Sokan még most sincsenek tisztában a tilalommal

Mosonmagyaróvár - Több mint nyolcvan esetben büntették valamilyen formában a rendőrök a közterületi alkoholfogyasztást Mosonmagyaróváron. A tavaly november óta érvényes tilalom beváltotta a hozzá fűzött reményeket, kevesebb lett a garázdaság.
Az utcai garázdaságok, rendzavarások visszaszorítása érdekében alkotott még az elmúlt évben rendeletet a mosonmagyaróvári önkormányzat a közterületi alkoholfogyasztás tilalmáról. Így már pontosan egy éve szabálysértésnek minősül az utcai italozás. A rendelet megalkotására azért volt szükség, mert gyakorta fordultak elő, elsősorban az úgynevezett Bermuda-háromszögben, a Magyar és a Jókai utcákban különféle garázda tettek.

– Korábban hétvégente éjszakánként a belvárosban a fiatalok által látogatott szórakozó- és vendéglátóhelyek környékén, italozás közben gyakran történtek garázdaságok – mondta Béli Ferenc alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság őr-, járőralosztályának vezetője. A közterületi alkoholfogyasztás tilalmának bevezetése óta lényegesen javult a helyzet. A rendőrség az első hónapban csak figyelmeztette a rendelet megszegőit.

Az alezredes elmondta: közterületi alkoholfogyasztás miatt az elmúlt egy évben 48 esetben szabtak ki a rendőrök helyszíni bírságot, összesen 267 ezer forint értékben. A helyszíni bírságok mértéke 5 és 15 ezer forint között változott. Emellett 33 szabálysértési feljelentést tettek, ezekben az ügyekben a jegyző járt el.

A közterületi italozók többsége húsz év körüli fiatal volt, de akadt köztük néhány fiatalkorú szabálysértő is.

Esetükben többségében nem sikerült kideríteni, hogy ki szolgálta ki vagy vásárolt alkoholt a fiatalkorúaknak.

A tapasztalatok szerint sokan – a helybéliek közül is – még mindig nincsenek tisztában ezzel a rendelettel. Pedig több fórumon hírt adtak róla. Az alezredes szerint ennek ellenére az elmúlt egy évben jelentősen változott a helyzet, ugyan előfordulnak még garázdaságok, de lényegesen kevesebb az ilyen eset.

A közterületi alkoholfogyasztás miatt indított szabálysértési ügyekben a jegyző jár el. A városházától kapott tájékoztatás szerint idén 24 ilyen feljelentés érkezett, ezek közül kettő ügyet áttettek más önkormányzathoz. A huszonnégy elkövető közül hét fiatalkorú volt, így őket figyelmeztették. Tizenegy felnőttkorú szintén figyelmeztetést kapott. Négyet pénzbírságoltak, mivel a közterületi alkoholfogyasztásban már „visszaesők", vagy más szabálysértés elkövetéséért már voltak büntetve.
A bírságot azonban határidőre egyikük sem fizette be, behajtható jövedelemmel nem rendelkeztek, de a közmunka elvégzését vállalták és azt le is dolgozták. A pénzbírságok mértékét általában a helyszíni bírságok tarifájához igazítják, így a maximálisan kiszabható 30 ezer forintos határt csak a többszörösen visszaesők közelítik meg. A hivatal szerint a rendelet hatásáról nehéz véleményt mondani, mert az „értelmesebb" elkövető már az első alkalommal elfogadja, hogy a jövőben ilyet nem tehet, de volt olyan is, aki kikérte magának, hogy nem ihat az utcán.

„Kevesebb a randalírozás"

A magyaróvári belvárosban élők szerint is javult a helyzet az elmúlt egy évben, jóval ritkábbak már a közterületi garázdaságok. A „Bermuda-háromszögben" lakó dr. Szalai Zsuzsanna – aki egyben önkormányzati képviselő is – úgy véli, a tilalomnak és a folyamatos rendőri, illetve közterület-felügyelői jelenlétnek köszönhetően lényegesen kevesebb a randalírozás; „ezzel szemben viszont továbbra is problémát jelent az itt működő kocsma hangos zeneszolgáltatása".


Olvasóink írták

 • 5. miracle 2008. november 27. 20:05
  „Háát azzal együtt, hogy ki nem állhatom a sok italozó részeges hőzöngő majmot, egyébként nem hiszem, hogy ilyesmit meg lehet tiltani.
  Meg ugye, most akkor az italozás a baj (tudomásom szerint törvény nem tiltja), vagy a garázdaság. A választ tudjuk. Arra emlékeztet, mint a sárga mellény a bicósokon. Van egy szabály amit nem tudunk betartatni (világítás) ezért hozunk egy másikat, amit könnyebb csekkolni (mellény). Itt van egy bűncselekmény (garázdaság) aminek elkövetőit nem sikerül elkapni (vagy példásan megbüntetni?) ezért hozunk egy másikat, amit lényegesebb egyszerűbb megcsípni és mindenkit jól megbüntetünk, aki meghúzza a piás üveget (mert minden 4. potenciális garázdálkodó) így legalább egy kisebb büntetést biztos ráhúzhatunk mindenkire.”
 • 4. Diákcsemege 2008. november 20. 12:44
  „Valami azért még nem működik igazán jól, ugyanis kerékpárosként elképesztően sok üvegcserepet (összetört boros, sörös üvegből származó) kell kerülgetnem.”
 • 3. KisVadföld 2008. november 19. 20:15
  „Almika
  Csak egy apró pontosítás a részemről.

  Nem CSAK a boltos vagy a kocsmáros a hibás!!!

  Amugy igazad van.”
 • 2. Almika 2008. november 19. 17:54
  „"A bírságot azonban határidőre egyikük sem fizette be" Persze, hogy nem fizette be, hiszen nincs miből, ami meg van az kell piára. Mondhatnám, hogy tisztelet a kívételnek, de...
  Hogy ki ad a fiatalkorúaknak alkoholt? Jó kérdés. Pénztárosként dolgozom, minden alkalommal elvettem a fiatakorúaktól az alkohol.Általában erre az volt a válasz, hogy akkor beküldöm a haveromat.Ha a "haver" betöltötte a 18-at akkor már nem mondhatom azt neki, hogy nem viheti el. Olyan is volt (nem is egyszer), hogy megkért egy idegen felnőttet, aki minden szó nélkül megvette neki. Na így jutnak alkoholhoz a fiatalkorúak! Nem a boltos vagy a kocsmáros a hibás!!!”
 • 1. Rbar 2008. november 19. 16:50
  „80 eset EGY(!) év alatt!??? Ennyit egy este össze tudnék kaparni a városban...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szlovákok inkább maradnának Rajkán

Rajka - Szlovákellenes feliratok, félpályás tiltakozó demonstráció, biztonsági cég által védett… Tovább olvasom