Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Sokan keresik a Bursa Hungaricát

Az Oktatási Minisztérium egy olyan támogatási rendszert indított el tavalyelőtt a felsőfokú képzésben részt vevők számára, amely ösztöndíj formájában nyújt segítséget a rászoruló diákoknak.
A helyi önkormányzatoknak elküldött csatlakozási szándéknyilatkozatot szeptember közepéig kellett visszaküldeni a Felsőoktatási Pályázatok Irodája részére. A főiskolás vagy egyetemista hallgatóknak novemberig volt lehetőségük pályázni a hivataloknál. Az elbírálásnál egyetlen szempont számít: az illető szociális helyzete. A támogatás mértéke ettől függ, s ez az összeg minimálisan ezer forint lehet. Ezúttal annak jártunk utána, milyen az érdeklődés e többszintű támogatási rendszer, a Bursa Hungarica iránt.

Kétmilliós támogatás

Nagyközség lévén erőteljes az érdeklődés a pályázat iránt Jánossomorján. A település már a kezdetektől részese az ösztöndíjpályázatnak. Itt nemrég bírálta el a helyi testület az újabb támogatások mértékét. Ez összesen kétmillió forintot emészt fel az önkormányzat büdzséjéből. A nagyközség a 2000/2001-es tanév óta hat diákot támogat. Tavaly tizennyolc leendő elsőévesnek biztosította az ösztöndíj egy részét két féléven keresztül, s mellette öt más főiskolás kapott a juttatásból. Idén huszonkilencen pályáztak, közülük huszonketten jutottak támogatáshoz. Ezt februártól kaphatják először kézhez. Ennek mértéke egységesen hétezer forint havonta. A megyei önkormányzat is 1–2 gyermeket támogat közülük. Mivel a pénz csak
több csatornán keresztül jut el a címzetthez, ezért az átutalásban
időnként késések adódnak.

Először csatlakoztak

Hegyeshalom idén először csatlakozott a Bursa Hungaricához. Az erről szóló döntést még a régi testület hozta, s az oktatási, közművelődési és sportbizottság foglalkozik a pályázati lehetőségekkel. Az önkormányzathoz tizennégy kérelem érkezett, ebből nyolc diák támogatására ad lehetőséget a pénzügyi keret, ami eredetileg százezer forintról szólt, ám valószínűleg ennek az összegnek a duplájára lesz szükség.

Nincs értelme

Várbalogon csak egy diák lenne érintett ebben a kérdésben, így az önkormányzat nem csatlakozott ehhez az ösztöndíjpályázathoz. Ők
nem tesznek különbséget: a felsőoktatásban tanuló egy szem diákjuk ugyanazt a támogatást kapja az önkormányzattól, mint a többi falubeli középiskolás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosulhat a választás rendje

A héten ült össze a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) Egyetemi és Főiskolai Karainak Professzori… Tovább olvasom