Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Sok vagy kevés a hitelállomány Mosonmagyaróváron?

Az ellenzék szerint rosszul teljesített az önkormányzat az első félévben, a fejlesztések elmaradtak, a város hitelállománya viszont lényegesen nőtt. A kormányzó frakció ugyanakkor állítja: a kedvezőtlen külső hatások ellenére is biztosították a város pénzügyi stabilitását.

A napirendek sorában tárgyalták a képviselők a város költségvetésének első féléves végrehajtásáról szóló beszámolót a testület legutóbbi, e felállásában utolsó ülésén. A beszámoló szerint az idei költségvetés fő számait alapjaiban határozta meg, hogy az önkormányzati kötelező feladatellátás állami finanszírozása jelentős városi szerepvállalást tett indokolttá. Az intézményrendszer működtetése kiemelt feladat, a folyamatos állami forráskiesést mindeddig megtakarítást célzó intézkedésekkel sikerült ellensúlyozni.

Az iparűzési adó teljesítésében már bevételkiesés mutatkozik, ezt a jövőben várhatóan ellensúlyozza majd a Mowinparkban letelepedő új vállalkozások beindulása.
A bevételek időarányosan 40,9 százalékban teljesültek az első félévben, míg a kiadásoknál ez az arány 37,43 százalék. Az iparűzési adó teljesítésében már bevételkiesés mutatkozik, ezt a jövőben várhatóan ellensúlyozza majd a Mowinparkban letelepedő új vállalkozások beindulása. Az átmeneti időszakban viszont magasabb folyószámla-hitelkeret igénybevételével számol az önkormányzat. A hitelállomány átmeneti növekedése mutatkozik az első félévben, mivel számos feladat és kifizetés valósult meg ez idő alatt, így a nagyberuházások előkészítési munkáihoz is fedezetet nyújtott.

Kovács Gergely (MSZP) szerint az első féléves költségvetés szinte csak a működésről szól, a beruházások, fejlesztések elenyészőek. Az idei büdzsé összeállítása nem volt megalapozott, ez már látszik az első féléves teljesítésből. A képviselő úgy véli: alacsony a teljesítés szintje, noha az állami bevételek az időarányosnál magasabban teljesültek. A tervezett beruházásoknak csupán az öt százaléka valósult meg fél év alatt, ám ennek sem volt meg a fedezete, folyószámlahitelből kellett kiegészíteni. Kovács Gergely magasnak tartja a város hitelállományát.

Mint mondta: 2006-ban az új vezetés 1 milliárdos hiánnyal vette át a várost, ez az idei első félév végére meghaladta a 3 milliárdot.

Dr. Árvay István (Fidesz) elmondta: már tavaly látni lehetett, hogy az idei év kritikus lesz a mosonmagyaróvári önkormányzat számára is, ezért nem lehet az idei költségvetést a korábbi évekkel összevetni. A romló külső körülmények ellenére a pénzügyi stabilitását biztosította a város. A normatív támogatások a korábbihoz képest összesen 350 millióval csökkentek, ezt az önkormányzatnak pótolnia kellett. A városnak egyre inkább saját bevételeire kell támaszkodnia.

Vucsics Péter (MSZP) ugyancsak a bevételek elmaradását firtatta, köztük az ingatlaneladásokat. Az évi félmilliárdos tervhez képest az első hat hónapban mindössze 88 milliós a teljesítés. Vucsics Péter szerint a képviselői, polgármesteri és alpolgármesteri keretek felhasználását a jövőben pontosabban kellene szabályozni, jobban összehangolni a pályázati alapokkal, mert a jelenlegi gyakorlattal a demokratikus működés sérül, helyette a kijárás, kéregetés kerül előtérbe. Gyakorta egyszerű korrigálás folyik: az elutasított pályázó kap városvezetői támogatást.

Szabó Miklós polgármester elmondta: a pályázatok utófinanszírozási rendszere miatt az önkormányzatnak először be kell fektetnie az ilyen fejlesztésekbe, aminek az eredménye csak később, hosszú távon jelentkezik. Ilyen például a Mowinpark-beruházás, ami több száz munkahelyet és adóbevételeket jelent majd a városnak. A polgármesteri keretről Szabó Miklós elmondta: számos ilyen irányú kérést elutasított az elmúlt időszakban is, vannak azonban olyan esetek, amikor ez a forrás jelenti az egyetlen megoldást. A képviselők többsége végül elfogadta a beszámolót.

Olvasóink írták

 • 16. RickCartman 2010. szeptember 24. 21:06
  „15. hozzászólás Boli 2010.09.23. 23:08
  A légkör minden olyan helyen "elvtársi" szokott lenni, ahol a párt egyenlő az állammal. Pártállam.Állampárt. Részletek a tankönyvekben.”
 • 15. Boli 2010. szeptember 23. 23:08
  „A jelenlegi képviselő testület nagy része Fideszes volt az elmúlt 4 évben - 12 a hivatalos. A következő nagy része is az lesz. Akkor az eddigiekhez képest, tessék már megmondani nekem, mi is fog itt változni? Hisz eddig is többségben voltak... Azt szavaztak meg, amit akartak. Coci és egyéb impotens segédlettel. Egyébként a 12 emlegetett évet én nem értem. A dolog tiszta véletlenül nem az első, anno Fideszes ciklusban kezdődött? Nagyon szelektív itt egyesek emlékezete. Vagy olyan fiatalok voltak, hogy max. a kisautóval és a bilivel foglalkoztak? Hol tetszettek élni akkor? Pali bátyátok csak a bevált szokásokat vitte tovább! Arra pedig, hogy anno a Fidesz volt a leghangosabb, hogy nem lehet megülni egy seggel két lovat, miért oly nagy a hallgatás? Vagy valami megváltozott a lovakon? Netán kellemetlen a hasonlat? Kezd nagyon "elvtársi" lenni a légkör kormányunk és pártunk körül...”
 • 14. RickCartman 2010. szeptember 22. 18:20
  „kobra13 2010.09.21. 19:18
  Így korrekt.Ritka az ilyen hozzászólás a kisalfold.hu-n, köszönet érte.”
 • 13. kobra13 2010. szeptember 21. 19:18
  „12.
  A tisztességes, becsületes emberektől elnézést kérek! Valóban brossúra szöveg, de manapság ez a trendi!
  Akinek nem inge, veled együtt jogosan háborodjon föl, de akinek inge, jó lenne, ha szép csendben / ők bezzeg csendben vannak!/ felöltözködne!
  Részben igazat adok, de kitartok az általam írtak mellett. Mindenkit megkövetek, akit a negatív rész nem érint, de csak őket!”
 • 12. RickCartman 2010. szeptember 21. 17:22
  „Mi az, hogy 12 évig itt "mindenki lopott"! ÉN nem loptam semmit sem! Hamis általánosítás, brosúraszöveg, tessék megnevezni, ki lopott, bizonyítani, feljelenteni, aztán a bíróság majd elítéli bűnöst.Így megy ez minden jogállamban, vagy rosszul tudom?”
 • 11. kobra13 2010. szeptember 21. 14:11
  „jobbám!
  Nagyon divatos szó most elvtársozni, holott, a szó szoros értelmében: akik azonos elvet vallanak. Vagy te netán a régi kommunizmust építő MSZMP-s elvtársakra gondolsz? pl. Kádár elvtárs, Pozsgai elvtárs, Szűrös elvtárs, Morvai Krisztina elvtársnő, Kövér Laci / ifjú kommunista/ soroljam? Mai korban senkire ne nyomd rá a múlt bélyegét! Móvári szinten: Stipkovits elvtárs, Botos elvtárs, Kalincsák elvtárs! Ugye milyen butaság egy kalap alá vonni a régi elvhű embereket?
  A több, mint két milliárd eltapsolásáról csak annyit: körforgalom: tisztelet, becsület, hogy tizede áron, mint a szocik elkészült. Lőpor utca ráfért Nappista legalább tett valamit a körzetéért!. Moson rehabilitációja: ráfért, Pali bácsiék indították, de ez már túlzás amit művelnek. A piacból remélem nem az lesz, mint a néhai Vásárcsarnokból! A többit nem részletezem, nagyon minimális beruházás, hozzá teszem ez a minimum, függetlenül, hogy milyen pártállású önkormányzat van! Az orvosokkal semmi bajom, tisztelet, becsület nekik, csak amiért téged lecsuknak: korrupció, ők természetes hálapénznek nevezik. Ez azonban nagyon összetett dolog, hosszasan lehetne vitázni!
  Ellenben egy dolgot elfelejtettél: választ adni, hogy a "jobbám" netán a Jobbikot takarja-e, ha igen, mi az amit ti jobban csinálnátok? Netán a saját embereiteket tennétek a hizlaldába és ti jobban lopnátok? Vagy nagy szavakkal megváltani a világot: " Megemeljük az életszinvonalt, tízmillió új munkahelyet teremtünk, sugárutakat építünk stb. Azt mindenki tudja, hogy ennél jobbat kellene csinálni ÁM! De hogyan? Ahhoz már gondolkozni is kellene ÁM!”
 • 10. jobbám 2010. szeptember 21. 10:49
  „Legyen:

  körforgalom, Lőpor utca, Barátság utca (és még sorolhatnám), Moson rehabilitációja (jelenleg a piac), parkosítás, új játszóterek, iskolák bővítése, felújítása, MOVIN Park, Itató megújítása, kerékpár út, bölcsőde, Bóbita Óvoda...majdan a Futura

  Rendezvények: borfesztivál, Moson 1000, Nyári Fesztivál stb.

  Mivel van ismerősöm az egészségügyben, teljes meggyőződéssel mondom, (ha már te leírtad), hogy szétverték az egészségügyet (is!!). Az a neo-szociálliberális nézet, amit kedves elvtársaid képviseltek a világon mindenhol megbukott! Nem kell tagadni, mert máshol már elismerték, hogy elveikben nem szerepel a haza szeretete, sőt inkább nemzetellenes a felfogás....ennyit rólatok.

  Az orvosokat meg lehet szidni, csak akkor ne járj hozzájuk, gyógyulj meg magadtól! 0-24-es szolgálatban vannak évtizedekig nevetséges pénzért. Az értelmiség ellenességed mutatja meg ki is vagy valójában. Mindenkinek helye van a társadalomban, nekik is, csak éppen jó sok ideje nem méltó. Ismerősöm 45 év szolgálat után sem mehet el nyugdíjba, mert olyan kevés lenne a pénze (a 72 órás, hétvégi ügyeleteket valamiért elfelejtették az elvtársak beleszámolni az évekbe...). Gondolkodj inkább aztán ócsárolj!

  Szavazni elmehetsz, bárkire húzhatod a voksod, a végén a többség dönt majd! Bár látom nektek ez fáj a legjobban....

  jobbám”
 • 9. kobra13 2010. szeptember 21. 09:35
  „Mindenkinek mindenben igaza van! 12 évig mindenki lopott! Valóban, igaz, hogy ennek ellenére működött, épült, szépült is a város! Nagyon sok értéket eltapsoltak Pali bácsiék, de mentségükre legyen, hogy akkor is volt ellenzék, aki bölcsen hallgatott / hátha leesik nekik is valami!/ Ne keverjétek a szezont a fazonnal! A gazdasági válság az ország költségvetésére volt negatív hatással. A kórház gazdaságtalan működése a rossz gazdálkodásnak az eredménye! Vizitdíj idejében nem volt gazdaságtalan a működés, azóta rengeteg milliót megszavaztak a kórháznak a városatyák, aminek törlesztését természetesen karakán módon elengedtek! Igen ám, de ez nem a képviselők és polgármesterek pénze, hanem a "jobbámoké" ! Ebből nincs utad, járdád sportcsarnokod stb.
  Lényeg az, hogy az orvosok a paraszorvencia mellett megkapják a jó kis jutalmukat, te meg dühönghetsz továbbra is, hogy Gyuccsány szétverte az egészségügyet.
  Jobbám! Légyszives sorold fel, hogy a négy év alatt mi az a sok minden, amit kapott a városunk! Feltételezem, hogy te a Jobbiktól várod, hogy csodákat fog művelni! Nincsen koncepciótok, elképzelésetek! Fogalmatok sincs, hogy miből áll egy város vezetés! Ugatni tudtok, mert ez most jól hangzik, de egy épkézláb megnyílvánulásotok nincs! Max.: "Monnyon le!"”
 • 8. jobbám 2010. szeptember 21. 09:05
  „Így van hyundai!

  jobbám!”
 • 7. hyundai 2010. szeptember 21. 09:01
  „embertelen!

  Nem kell, hogy tessék, szavazol, aztán meg elfogadod amit az emberek döntenek! Tudod, demokrácia (vagy még mindig szokatlan?). Nálad a vörös köd ereszkedett le, ami rosszabb lehet, mint a narancssárga szemüveg...:)

  Sicc-nek igaza van. 12 év alatt romboltatok, eladtatok. A jobboldali vezetésnek miattatok (is) minden rosszal szembe kellett néznie. No meg rendesen olvasd el a cikket, hogy miért tűnik ez most soknak! Amint beérnek a beruházások rögtön nem lesz ekkora szám...értelmezni tudni kell.

  lesz itt még ennél is jobbám:)”
 • 6. sicc 2010. szeptember 21. 07:55
  „Ja és az mszp-nek volt cirka 10 éve,ha nem több, hogy valamit kezdjen a várossal ! Mit csinált annyi idő alatt??
  Ennek a vezetésnek 4 éve + gazdasági válság+ átvett adósság.”
 • 5. sicc 2010. szeptember 21. 07:51
  „Bagoly mondja verébnek ,hogy nagyfejű !
  Nagyon hamar elfelejtettétek, mit műveltek az mszp-s időkben / mit nem/! Miket adtak el, miket engedtek lebontani, miket engedtek olyan helyre építeni ahol természetvédelmi terület volt, miket nem hoztak rendben,
  stb. Lehet gondolkodni ! Ha tudjátok egyáltalán ,miről van szó!
  A másik oldal,ha bele szakadna abba, hogy a várost felújíts, használhatóbbá tegye, nektek az sem lenne jó!”
 • 4. embertelen 2010. szeptember 20. 22:28
  „Tisztelt Jobbám! A négy év alatt a 2 milliárdért kaptunk egy nagy semmit, ami neked úgy látszik, nagyon tetszik, nekem meg nem! Igen narancsos a szemüveged, jó lenne egy kicsit letörölni!”
 • 3. jobbám 2010. szeptember 20. 16:05
  „Nézzük meg, hogy az 1 milliárdért (emeszpés korszak) mit kapott a város? Semmit! Mutyizást.

  4 év alatt (persze tagadni fogjátok) sok minden felépült, megszépült, végre normális rendezvények vannak stb. Lehet számolni hozzáértők! A kórházat el ne felejtsétek, amit a kedves emeszpés barátaitok hoztak olyan helyzetbe, hogy a városnak kellett megmenteni, vagy ezt sem kellett volna??

  Nektek semmi nem jó....

  még mindig: októberben lehet szavazni!!!

  jobbám”
 • 2. embertelen 2010. szeptember 20. 10:49
  „Az a szerencséje a fidesznek, hogy gyenge az mszpés ellenzék. Ahogy a cikkben is szerepel a fidesz 2006-ban 1 milliárdos hiánnyal vette át a várost és három és fél év alatt ez az adósság meghaladta a 3 milliárdot. A város minden lakójának meg kellene tudnia, hogy a fidesz eladósította és tönkretette a várost. A gyenge mszpés ellenzék nem kiabál, csak hallgat. Ha mindenki tudná, hogy még az unokája is fizetni fogja ezt az adósságot, akkor meggondolnák, hogy felülnek e annak a szlogennek, hogy ,,újra fidesz". Az ,,újra fidesz" azt jelenti, hogy négy év múlva az adósság eléri majd a 8 milliárdot, amit még pofátlanul meg is fognak magyarázni. Új, egy jobb ellenzék kell, aki ezt meg tudja akadályozni!”
 • 1. Dr.Bagira 2010. szeptember 19. 21:25
  „" A Mór megtette kötelességét, a Mór mehet!"
  Mindenki elmondta a jót, az ellen jót, csak arról nem beszéltek, hogy miképpen sikerült ennek a testületnek 1 milliárdról 3 milliárdra varázsolni a hiányt ádáz odaadó küzdelemben! / ha jók az információim, 1,2 milliárdos átvétel és jelenleg 4 milliárdos hiány!bocsi, ha félre tájékoztattak!/ A fáma arról viszont nem szól, hogy hová fektették be a 2,8 milliárdot, ill. ki, miből fogja visszafizetni? Kiváncsian figyelem, ezek a Móváriak tényleg ügyes emberek! Csodákra képesek! Valószínű a csodák palotája fogja segíteni a hitel törlesztését+ ami még hozzá jön. Drukkolok nektek! Hajrá Móvár!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadásznap a majoroki lőtéren

A környékbeli társaságok részvételével már hagyományosnak számító vadásznapját tartotta a… Tovább olvasom