Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Sok gyógyszer a dobozban marad, fölöslegesen váltják ki

A felmérések arról tanúskodnak, hogy Magyarországon minden ötödik tablettát feleslegesen váltanak ki a betegek.
Ezért évente 2500 tonna gyógyszer került a szemétbe. Tavaly december óta azonban az ország valamennyi patikája átveszi a lejárt szavatosságú gyógyszerhulladékot. Begyűjtik, majd innen az ezzel foglalkozó cég elszállítja a régi készítményeket.

A mosonmagyaróvári gyógyszertárakban, mint azt érdeklődésünkre elmondták: élnek az emberek a lejárt szavatosságú medicinák leadásának lehetőségével. Leginkább nagytakarításkor szedik össze ezeket a készítményeket. A leadott orvosságokból jól kirajzolódik, hogy bizony tényleg sokan felhalmozzák az adagokat, hiszen gyakran megbontatlan dobozokból többet is átvesznek a patikusok.
A lejárt szavatosságú gyógyszerek visszagyűjtése azért is szükséges, mert fennáll annak a veszélye, hogy a szemétből kiguberált készítményeket piacokon vagy más helyeken értékesítik. Ez pedig mérgezést is okozhat. A gyártók becslése szerint évente körülbelül 300–500 tonna veszélyes hulladéknak számító gyógyszert gyűjthetnek vissza a lakosságtól. Ez a mennyiség azonban a következő években valószínűleg csökken, a lakosság ugyanis várhatóan az első pár évben visszaviszi az otthon felhalmozódott készleteket.

A nehezen vagy nagyon hosszú idő alatt lebomló vegyi anyagok a környezetbe jutva komoly károkat képesek okozni az élővilágban. A kidobott gyógyszerek elsősorban a vizekbe és a talajba jutva fejtik ki gyilkos hatásukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkerülni a kockázatot

A mosonmagyaróvári Magyar Szív Egyesület tagjainak tartottak előadást az elmúlt hétvégén a magas… Tovább olvasom