Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Sok diák pótvizsgázik

Mosonmagyaróvár - Lázasan készülnek a tanév végén megbukott diákok, hogy a vészesen közelgő pótvizsgákon bebizonyítsák, érdemesek tanulmányaik folytatására a következő évfolyamban.
A város önkormányzata elkészítette az alap- és középfokú oktatási intézmények elmúlt tanévi tanulmányi értékelését, és a tantárgyankénti bukások számadatát is közreadták. Városi szinten az általános iskolai tanulmányi átlag 3,8 lett 95 elégtelen osztályzattal, a középiskolások átlaga 3,3 252 bukással.

A legjobb általános iskolai tanulmányi átlagot, 3,99-et a Bolyai mutatta fel, a középiskolások közül a Kossuth tanulói szerepeltek legjobban 3,9-es átlaggal.

A Bolyai általános iskolájába járó 447 diáknak összesen 11, míg 332 középiskolás tanulójánál 38 tantárgyi bukás fordult elő. A Fekete-iskola 358 diákja 24 elégtelent kapott, a Haller 614 általános iskolása 48, 317 középiskolása pedig 46 bukást „produkált". A 819 hunyadis összesen 130 elégtelent kapott. A 801 fős Kossuthban 21 bukás volt, ehhez járul még hozzá 17 egyes osztályzat az ifjúsági tagozatban. A Móra 655 diákjának csak 3, az Ujhelyi 399 tanulójának 9 bukás csúszott be.
Lapunk érdeklődésére a piarista iskola igazgatója, Farkas István nem tudott felvilágosítást adni az elmúlt tanév tanulmányi átlagáról.

Augusztus 25-én tartják a pótvizsgákat a Hunyadi Mátyás Szakképző és Szakközépiskolában, mondta el a Kisalföldnek Gede Zoltán, az intézmény igazgatója. Az írásbelit követő szóbeli vizsgán a diákok többtagú bizottság előtt adnak számot tudásukról, és még aznap megszületik a döntés, hogy felsőbb évfolyamban folytathatják-e tanulmányaikat, vagy évet kell ismételniük. Az igazgató szerint mindig vannak olyan diákok, akik feladják a reményt, és akad, aki el sem megy a pótvizsgára. A többség viszont összeszedi magát, lelkiismeretesen készül, és egész nyáron korrepetálásra jár – persze legtöbbször a szülők nógatására.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Cady 2008. augusztus 26. 16:37
  „Általános iskolában "nagyon nem" voltam jó tanuló. Odahaza problémáim voltak. A jeles tanuló a boltos, meg a polgármester lánya volt. Azóta leérettségiztem, tettem 2 OKJs vizsgát, most fősulira megyek, emelett dolgozom. Mi lett a boltos lányával? Megbukott gimiben, szakmunkáson most rugdosták át... Ááááá, nincs kivételezés!”
 • 20. Szürke eminenciás 2008. augusztus 26. 14:14
  „Meglehetősen sok és sokféle emberrel van dolgom, de egy érdekes dolgot figyeltem meg:
  A szuper jeles és végig dícséretes hiper szuper tehetségnek kikikáltott (volt) eminens diákok nem kis részének iszonyatos gondot okoz pl. az egyetem után az un. munka világába való beilleszkedés. Húzzák-halasztják az egyetemről való kikerülést és inkább még újabb és újabb dolgokba vágnak bele, gyakran teljesen feleslegesen, úgyanis a gyakorlat és a TAPASZTALAT megszerzésétől fosztják meg magukat.
  Végeredmény: 26 - 28 - 30 éves pályakézdő meglehetősen szerény esélyekkel, pedig végig JELES volt.”
 • 19. Leendő tanár 2008. augusztus 26. 10:03
  „Az az érdekes ,hogy ha gyerek kitűnő akkor kap jutalmat és nagyon megdicsérik hiszen milyen okos és szorgalmas..ha viszont bukik a gyerek az a tanár munkáját mutatja??!! Na azért álljon meg a menet..Sok olyan tanárt ismerek akik nemhogy enegedik javítani a diákokat hanem éppen a saját családjukat hanyagolják el az 5. !javító! dolgozat éjfélig tartó javítása miatt..és mi a hála 20-adik alkalommal is 1-es...nem tudom itt mennyiben tekinthető a tanár hibásnak..sztem tényleg csak a végső esetben buktatnak meg valakit..nem is tudom melyik munkahelyen engedik meg h több hónapig ne csináljunk semmit büntetlenül..
  Különben meg mi az h ingyen kellene segíteni nyáron felkészülni a pótvizsgákra???????? Mert év közben amikor csak 1-1 dolgozatra kellett felkészülni inkább ment kocsmázni a gyerek a szülő meg sz...t rá..akkor kellett volna gondolkozni, h esetleg rámehet a nyara..ingyen nincsen semmi..Ha meg valaki nagyon irigyli a tanárokat miért nem választotta ezt a hivatást?? Mert egy tanárnak nem ér véget a munkaideje 2-kor mert ugyanis otthon fel kell készülni a másnapi órákra, dolgozatot javítani összeállítani..stb Szal sztem az egész éves munka után csak megérdemlik azt a 2 hónapot.vagy kevesebbet mivel az érettségi miatt kb juli elején végeznek és pont a pótvizsgák miatt augusztus közepén kezdenek..ENNYIT ERRŐL!!!!!”
 • 18. Cady 2008. augusztus 26. 09:48
  „Van Győrben egy sportközpontú iskola... Sok ismerősöm jár oda. Eszméletlen, ami ott megy. Egy ifjú hölgynek nem volt kedve suliba járni, összegyűjtött 310! igazolatlant. Mivel a sportteljesítménye nem rossz (de nem is egetrengető) nem buktatták meg igazgatói parancsra! Eltörölték az ÖSSZES hiányzását! És csodálkoznak rajta, hogy a megbuktatottak kiakadtak?! Inkább ennek kellene utánajárni!
  Amúgy biztos van hiba a diákokban is, de sok pedagógus nem veszi a fáradtságot, hogy a gyerek mellé álljon, ha vmit nem ért, "aki hülye, haljon meg" elven...”
 • 17. Jakutika 2008. augusztus 24. 20:35
  „Ja. Légy nyugodt egy tanárnak szikrányi hatalma sincs az iskolába. A takarító néni is előbbre van nála. Amit a szakmai tudásról és a szeretetről írtál az igaz, meg az is, hogy ez nem jellemzi a tanárok nagy részét. Vajon miért nem? Kontraszelekció. Meg elfogytak a szent emberek ebből a világból. Azért még van néhány, imádkozz, hogy hozzá kerüljenek a csemetéid.”
 • 16. Jakutika 2008. augusztus 24. 20:30
  „Munkaadó. Gyere el tanárnak, meglátjuk egy teljesen ismeretlen pályán mennyire leszel kemény. Ha éppen kirúgtak és megrengett az egzisztenciád és arrogáns, nagyképű figuráknál kell munkáért kuncsorognod. Na akkor mennyire leszel kemény?
  Persze a tanároknak és orvosoknak és rendőröknek ebben az országban annyi. Valaha volt tekintélyük, most mindet hülyének nézik, beperelik stb. Megy is mindenki marketing szakra, meg kommunikációra, meg sztárnak, k...-nak. Azok megbecsült, irigyelt szakmák, bár a hasznuk olykor kétes.
  Az orvosok itt nemsokára románok, bolgárok és afrikaik lesznek. Tanárnak meg az megy, akit nem vesznek fel műszakira vagy közgázra. Stb Megbecsült szakma. Látjuk. A szegény bukott gyerekek.”
 • 15. Jakutika 2008. augusztus 24. 20:21
  „C. Simon. Tegyünk különbséget. Szakiskolába közismereti tárgyból buktatni nem szerencsés. Meg is értem a gyereket, hiszen nem azért ment szakmunkásnak, hogy irodalmat, meg történelmet próbáljanak neki tanítani. Végső esetben ott a kis előadás, házi dolgozat, jól előkészített dolgozat(ok). Stb, a szakma az más. Ott helye van buktának. De vegyünk egy gimit. Ott érettségi van, a tanárnak majd ott kell ülni, a kollégák, a főnökei, az idegenből jött elnök előtt. A Te munkásaid valószínűleg nem szakmából buktak (esetleg elméletből). Én is ismerek néhány srácot. Tudod ez a "miből lesz a cserebogár." Tényleg jók, de az iskola nem nekik való. A buktatás káros az egészségre, igaz. Ha valakit nem vesznek fel melózni, mert nem ismeri a szakmáját, vagy kirúgják, mert kontár. Na az is fájdalmas. És még sok minden.”
 • 14. Versatyl 2008. augusztus 24. 20:00
  „Uborkaszezon hírfronton?
  Az érintetteken kívül, akik szerencsére kevesen vannak, vélhetően senkit sem érdekel a téma!!
  (Tanács: Összehasonlítási alapként azért nem ártott volna néhány győri sulit is felkeresni, mint pl. Bencés (Czuczor, +esetleg Pannonhalma/.”
 • 13. C. Simon 2008. augusztus 24. 15:41
  „Egy érdekesség: nálam több olyan egykor "bukott" diák dolgozik, akik messze lepipálják az átlagos munkavállalót. Úgy fogalmaznám meg a dolgot, hogy az iskola manapság képtelen tolerálni, ha a diák bizonyos dolgok iránt kevésbé fogékony, vagy éppen nem mutat iránta érdeklődést. Ugyanakkor más területen pedig messze kiemelkedik az átlagból. Pl. sokal dinamikusabb, egyenesebb, kitartóbb, stb.
  Úgy érzékelem, hogy az embereimnél az egykor buktató tanárok "maradandó" emléket és nyomot hagytak. Ezt senkinek sem kívánom, ugyanis az egészségre káros!”
 • 12. Munkaadó 2008. augusztus 24. 15:26
  „Manapság (az iskolai leépítések kapcsán) meglehetősen sok EX-pedagógus keres (más jellegű) munkát. A tapasztalataim meglehetősen vegyes képet mutatnak.
  Nevesen: Több olyan, jelenleg munkát kereső tanár fordult meg nálam, aki híresen kemény pedagógus hírében állt. Sajnos a személyes elbeszélgetések során pedig az derül ki, hogy az iskolában, ott igen, de az igazi, nem iskolai kihívások terén már kevésbé jelentkezik az egykori keménység!
  Megítélésem szerint a legjobb tanárt a kiemelkedően magas szakmai tudás mellett a szeretet, megértés és legfőképpen a KEGYELMESSÉG!! jellemzi és soha nem él vissza hatalmával (ha egyáltalán szabad az iskolában hatalomról beszélni). Nagyon szomorú, hogy olyan kevés férfi dolgozik ebben a hivatásban.”
 • 11. Nutria 2008. augusztus 24. 13:33
  „Megítélésem szerint (gyakorló szülőként) sok buktatás hátterében személyes indittatás húzódik.
  Már a felsőoktatásba (pedképzés) történő beiratkozás előtt pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kellene átesnie minden ped-jelöltnek, majd pedig időszakos (pl. 5 évente) vizsgálaton. A személyiség rejtett bugyrai ugyanis gyakran a csukott tanterem ajtaja mögött nyílik meg és ez komoly veszélyt jelenthet.
  Perzse tisztelet a kivételeknek....akik tolerancia és emberség + szekmaiság terén is maximumot hoznak!!”
 • 10. Jakutika 2008. augusztus 24. 12:40
  „Ja igen és ha a gyerekem nem képes elvégezni mondjuk egy gimit, akkor beíratom szakmunkásba. Abban viszont az a vicces, hogy egy szakiskola 5 év, a gimi meg 4. Na ez például felháborító és társadalomellenes, de megbuktatni a gyereket az nem az. Gondolom, ha valaki nem dolgozik egy cégnél, azt is kirúgják. Biztos a céget minősíti.
  Az iskolába sokkal fontosabb a szocializáció, mint a tényanyag bemagolása. Ezen is érdemes elgondolkodni.”
 • 9. Jakutika 2008. augusztus 24. 12:34
  „Nem minden tanár. Kedves Vulpes Te piztos nagy filantróp vagy és ingyen dolgozol mások kedvére. Köszönjük. Merthogy azt kellene megköszönni, hogy van ilyen tanár és nem azt firtatni, hogy nem mindegyik ilyen. A szülőket kellene itt megkérdezni, hogy miért nem figyelt az év során a gyermekére, mert az iskolába csak akkor jelennek meg, ha bukik a gyerek. Évekig be sem dugják az orrukat. Persze a munkamorált a gyerek otthonról hozza, így ezen nem kell mit csodálkozni. Természetesen vannak kivételek. Persze ott a matek, ahol azt hitetik el a diákokkal, hogy aki nem érti az soha nem is fogja. Erre születni kell, meghogy külföldön az egyetemen tanulják ezt. A kettes hármas szintre nem kell születni, csak el kell végezni egy kis munkát. Például. Semmit nem adnak ingyen, és munka nélkül sincs jövedelem, illetve van. na pont ez a baj.”
 • 8. a gének 2008. augusztus 24. 12:16
  „Na itt már megint a tanár hülye nem az a gyerek aki egész évben nem tanul és megbukik!Csak azt nem értem hogy akkor ugyanazon az órán
  ugyan annál a tanárnál miért van 3-4-5-ös tanuló?
  Nem mindegyik gyereket lehet megtanítani mindenre,szerintem a tanárok is "hozott anyagból" kell hogy dolgozzanak.”
 • 7. Vulpes vulpes 2008. augusztus 24. 11:02
  „Biztos, hogy minden tanár ingyen és bérmentve készít fel a nyári szünidő alatt...? Elég kevés ilyen tanárt ismerek.”
 • 6. Jakutika 2008. augusztus 24. 00:55
  „A szemléletváltás megtörtént. Itt az eredménye. Ha a tanár kettest ad egy munkáját el nem végző diáknak, akkor a többiek jogosan érzik, hogy az ő munkájukat viszont semmibe veszik. Mert ahogy van olyan ember, aki nem dolgozik - olykor a munkahelyén sem - úgy van olyan diák, aki szintén nem dolgozik. Persze a mi országunkban a jövedelem nem az elvégzett munka függvénye. Kedves Bütyike, a tanárok nyáron a szabadságukat töltik, évközben nekik nincs olyan. Az éves szabadság egyébként tényleg több, mint egy melósnál, de mondjuk a bérük nem éri el az átlag magyar bészinvonalat, a diplomások között pedig a legalacsonyabb. De elmehetsz tanárnak. A tanár által végzett munkát talán akkor minősíti a sok buktatás, ha a fél osztályt megbuktatja. Van olyan diák, aki egyszerűen nem jár iskolába, a bukottak jó része közülük kerül ki. stb stb stb. A tanárok frusztráltak például a szülőktől felheccelt gyerekek miatt. Persze a gyerek jár itt rosszul, mert a tanár kapcsolata pár év múlva megszakad vele, de a szűlőnek persze még szívja a vérét pár évig. Egyébként sok tanár készít fel nyáron és ismerek olyat, aki ingyen. Na erre varrjatok gombot.”
 • 5. Velvet 2008. augusztus 23. 21:29
  „Bütyikének teljesen igaza van!!
  A buktatás a tanár által végzett munkát is minősíti! Egy diákot soha, de soha nem szabad leírni ilyen szinten, ugyani ez a megalázás netovábbja és eléggé szomorú, hogy van pedagógus, aki ilyen eszközökkel él. Messzemenő szemléletváltásra van szükség....ezen a fronton is.
  SOHA ne feledjük: A tanár is ember, így nem is tévedhetetlen (lehet, hogy néha egy kicsit frusztrált is?), ezért a buktatás intézményét a lehető leggyorsabban el kellene törölni.”
 • 4. Tabula rasa 2008. augusztus 23. 21:08
  „Az érintetteken és az újságírón kívűl érdekel valakit ez a téma?”
 • 3. Bütyike 2008. augusztus 23. 21:04
  „Igaz, hogy én nem buktam meg, de nem lehetne kötelezni a buktató tanárt arra, hogy a nyári szünetben kötelezően ő készítse fel az "áldozatát"? Ugyanis adófizetői pénzből tartják fenn szüleink az iskolát, tehát bele kellene férnie a 2 és 1/2 hónapba, hogy ilyen jellegű munkát is végezzen!!
  P.S.: A tanár nyáron is kap fizetést???”
 • 2. DP 2008. augusztus 23. 19:30
  „Hát nem tudom honnan vették, hogy lelkiismeretesen tanulnak egész nyáron!

  Talán egész nyáron volt idejük bent ülni az újságíróknak a korrepetáláson, felkészítésen?!

  Nehogy azt mondják már nekem, hogy aki megbukik 2-3-ból az majd a nyári szabadideje alatt 2, 2 és fél hónap alatt 2-3 tantárgyból kitanulja az egész éves anyagot. :D”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fedett bolhapiac a határnál

Hegyeshalom - Egy osztrák férfi a hegyeshalmi határátkelőnél lévő bevásárlóközpontban 3 ezer négyzetméteren kínálja a különféle, elsősorban lomtalanításból származó holmikat. Tovább olvasom