Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Sok az ittas sofőr, a részeg kerékpáros

Mosonmagyaróvár térségében lényegesen javult a baleseti statisztika az első negyedévben a tavalyihoz képest. Arányaiban nagymértékben nőtt azonban az ittasan okozott balesetek száma. Emiatt a rendőrség fokozott ellenőrzéseket tart.

Az egy évvel korábbinál tizenegy százalékkal több személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt tavaly Mosonmagyaróváron és környékén. Ezen belül sajnos nagymértékben nőtt a halálos balesetek száma, míg 2011-ben hat, addig tavaly kilenc ilyen történt. Az idei év első negyedében viszont szerencsére megfordult ez a tendencia, jóval kevesebb a karambolok száma. Összességében negyvenhat százalékkal kevesebb személyi sérüléssel járó baleset történt az első három hónapban, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Makó László, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta: az idei első negyedévben összesen tizenhárom baleset történt. Ezen belül kettő járt súlyos sérüléssel, míg tavaly az első három hónapban már hat ilyen volt. A megsérültek száma is lényegesen csökkent, huszonkilencről tizenhatra. A halálos balesetek terén a legnagyobb arányú a javulás, hiszen míg tavaly áprilisig kettő is történt a környéken, addig idén egy sem. Azóta azonban sajnos már bekövetkezett egy tragédia, a mosonszolnoki vasúti átjáróban gázolt halálra a vonat egy férfit.

Sűrűn fújatják a szondát a járművezetőkkel, hogy kiszűrjék az ittas vezetőket – mondta Makó László őrnagy.
Sűrűn fújatják a szondát a járművezetőkkel, hogy kiszűrjék az ittas vezetőket – mondta Makó László őrnagy.

A baleseti okok nem változtak: még mindig a gyorshajtás miatt következik be a legtöbb baleset. Emellett sok történik az elsőbbségadás elmulasztása miatt és a gyalogosok hibájából is. A személyautók által okozott karambolok száma a tavalyi tizenhatról hatra csökkent. Nem változott viszont, sőt, arányaiban nőtt a biciklisek és gyalogosok által okozott balesetek száma.

Az osztályvezető kiemelte: a kedvező tendencia mellett sajnos arányaiban nagymértékben nőtt az ittasan okozott balesetek száma. A bekövetkezett balesetek tizenhat százalékában ittas volt az okozó. Sőt, mindháromszor ittas kerékpáros miatt történt a baleset, éppen ezért mostantól a rendőrök fokozottan ellenőrzik a bicikliseket. Odafigyelnek a kerékpárosok közlekedésére, a biciklik szükséges felszerelésére és kiemelt szerepet kap az ittasság ellenőrzése is. Az elkövetkezendő időszakban nem csupán a kerékpárosokkal fújatják sűrűn a szondát, hanem más járművek vezetőivel is. Ennek oka az utóbbi időben kiszűrt ittas vezetők egyre nagyobb száma. Az első negyedévben összesen ötvenkilenc vezetőnél mutatott ittasságot a műszer, ami több mint a duplája a tavalyinak.

A következő hetekben indul és egészen a nyári szezon végéig tart – a korábbi évekhez hasonlóan – a motorosokat célzó akciósorozat is. Szintén kiemelt figyelmet fordítanak a rendőrök a vasúti átjárókban a szabályok betartására.

Olvasóink írták

 • 12. Contar 2013. május 16. 08:30
  „Egyébként nem kampányszerűen kell egy-egy közlekedési kategória résztvevői ellen fellépni, hanem nap mint nap intézkedni kellene legalább a súlyosan szabálytalankodók ellen ! Mert a szabálytalankodók többségét már a rendőri jelenlét sem tartja vissza, és ez nagy baj!”
 • 11. hunter111 2013. május 14. 17:02
  „Az elmúlt hét szombaton fél kettő körül az agyhalott barom a kórháznál levő zebrán kerékpárral áthajtva majdnem a szabályosan közlekedő kamion alá került.Az idióta gyökér a kerékpáron visszafordulva a kaminosnak rázta az öklét.Remélem egyszer nem lesz ilyen szerencséje a marhának és alákerül a kamionnak.Legszívesebben lerúgtam volna a kerékpárról csak sajnos mennek kellet a dolgomra.Na így közlekedik a kerékpárosok többsége! Ez sok gyalogosra is igaz.”
 • 10. Contar 2013. május 14. 15:12
  „9. tökmindegy !
  Nem kellene kiragadni egy járműkategóriát !
  Nekem a Posta és a Minerva közötti útszakaszon átfutkározó gyalogosokról is meg van a véleményem, meg a Kálnoki utcában a kerékpárosok-gyalogosok mellett szinte nulla oldaltávolságot tartó autósokról is! A "gyorsasági" motorosokat már nem is kellene említenem!”
 • 9. tökmindegy 2013. május 13. 18:14
  „hunter111
  Teljesen igazad van.
  Mosonmagyaróváron a kerékpárközlekedés kultúrája balkáni szinten van.”
 • 8. hunter111 2013. május 13. 14:42
  „Az emberi kötelességnek is vannak határai,Pancser. Meg a pofátlanságnak is ahogy sok kerékpáros közleledik. Ha féktávon belül hajt ki az autós elé ki a hibás szerinted? Le kellene őket erről szoktatni,rendszeres ellenőrzéssel és b?rságolással!”
 • 7. pancser 2013. május 13. 13:58
  „Baleset lenne, amit a szabályosan közlekedőnek is igyekeznie kell elkerülni. Nehogy azt gondold, hogy a szabálytalankodó oldalán állok vagy mentséget keresnék a számára! Nem! Csak a kötelességedre emlékeztetlek, az emberi kötelességedre.”
 • 6. hunter111 2013. május 13. 09:38
  „Pancser. És ha nem állna meg az autós mi lenne? A kerékpáros ha a zebrán hajt át ő követ el szabálysértést! Mi olyan bonyolult abban hogy a zebra az gyalogátkelőhely és nem kerékpárút! Az autósok azzal hogy megállnak nekik csal azt az ostoba tévhitüket erős?ttik hogy a zebrán elsőbségük van. Én nem állok meg addig m?g le nem száll a kerékpárról,mivel addig kerékpáros és nincs vele szemben elsőbbségadási kötelezettségem! Meg kell tanulni közlekedni és megérteni pár egyyzerű.kreszszabályt!”
 • 5. pancser 2013. május 12. 23:49
  „3. hunter111 2013.05.11. 09:51
  Persze hogy megállnak a biciklis láttán a zebránál, képzeld ha nem.
  Jó lenne a gyalogos járőr ezt már többen többször is kértük. Vasárnap a kertvárosi részeken nem egyszer 10-12 éves gyerekek quadoznak, felelőtlen nagyik az úton(van járda) tanítják játszani a kicsiket, hasonló felelőtlen apukák motorkerékpáron elől a gyerek vezeti a motort, vagy a kedvencem, szombat esténként egyes tinik kiherélt kipufogókkal motoroznak, ha Halásziban mennek Mosonban hallani csak a rendőrök nem hallják. Ez a határon túl a rendszámba és új műszaki vizsgába kerül. Itt miért nem?”
 • 4. BJ.MÓVÁR 2013. május 12. 14:13
  „1. Beretta84 2013.05.10. 08:34
  Nagyobb baromságot nem is írhatnál! Szép lenne,ha kerékpáron közlekedőknek elvennék a jogosítványát,mert megivott 2 sört! Adjál,csak ötletet a diktátor ,mindent tiltó kormánynak!l Lesz egy hülye képviselőjük aki be is adja törvényjavaslatnak,a szavazógyár meg megszavazza!”
 • 3. hunter111 2013. május 11. 09:51
  „Felhívnám Makó László figyelmét a városközpont főútvonali részén a járdát kerékpárútként használó kerékpárosokra. Az is ugyanolyan szabálytalan és balesetveszélyes mint az ittas vezetés.Aztán ott vannak még a zebrán áthajtó kressztudósok,és a kerékpárúton a kijelölt forgalommal szemben közlekedők! Ki kellene szállni a rendőrautóból és gyalog járőrözni! Az így közlekedőkkel szemben talán hasznos lenne a helyszíni bírság 10000 ft körül.Sajnos sok autós is megáll a zebránál mikor a kerékpáros rajta ül a kerékpáron,ezzel azt a tévhitet erősíttik a kerékpárosban hogy a zebrán elsőbbsége van.Ezt is fokozottan kellene ellenőrizni! Vagy a mai rendőrök már nem bírnak gyalogolni?”
 • 2. Alex64 2013. május 11. 00:15
  „Statisztikák amiket mindig úgy alakítanak, hogy mit szeretnének , hogy tükrözzön. Ellenőrzés. Hol? Évek óta járok nem keveset napi szinten még alig futottam bele (utóbbi nyolc év alatt egybe pedig minden napszakban járok). Különben honnan látnám a magukat külön közlekedő osztályba soroló minden és ez szó szerint tessék venni, hogy minden szabályt megszegő taxisok. Ma például a Magyar utcán a Totó-Lottó irodánál a járdának kihagyott (értsd alatta oszlop mentes részen kihajtó kocsi jött velem szembe. Ha végig megyek a két városrészt összekötő úton a szembe jövő 10 autóból minimum nyolcba a telefonba kapaszkodva vezető sofőrök ülnek. 30-as övezetekbe sokszoros szorzóval közlekedő autósok és motorosok. Szerintem gyenge nagyon gyenge a rendőrség ebben a városban”
 • 1. Beretta84 2013. május 10. 08:34
  „Nagyon jó lenne, ha Győrben is szondáztatnának a rendőrök nagyon sok felelőtlen kerékpáros teker ittasan... Ital mérő egység előtt sok a kerékpár, akinek nem inge ne vegye magára.... Az autósoknál létezik elvileg a zéró tolerancia, akkor a kerékpárosoknál is létezzen, és ha van vezetői engedélye akkor szigorúan el venni és büntetni is.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportcsarnok - Nagy előrelépés lehet a város életében

Az ígéretek szerint most reális esély mutatkozik egy sportcsarnok létrehozására Mosonmagyaróváron, a Kossuth-gimnázium udvarán. Tovább olvasom