Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Sok az érdeklődő, kevés a jogosult

Kistérség - A hónap elejétől hetente hatvanan-hetvenen érdeklődnek Mosonmagyaróváron a krízisalapról, de eddig csupán huszonkilencen feleltek meg az előírásoknak.

A kistérség további településein is kevesen tudják igénybe venni az egyszeri állami segítséget.

A hónap elejétől november 30-ig egyszeri segítséget (húszezer forinttól ötvenezerig, rendkívüli esetben százezer forintot) kaphatnak azok a krízishelyzetbe került aktív korúak, akik nem részesülnek önkormányzati támogatásban, illetve azok a családok, amelyeknek a jövedelme nem haladja meg a nettó minimálbér összegét. Hosszú sorok kanyarognak a mosonmagyar- óvári önkormányzatnál, az igazgatási osztályon a különféle segélyekért. Ottjártunkkor éppen ketten szerettek volna a krízisalapról érdeklődni.

– A férjem az egyedüli kenyérkereső, a fizetése kilencvenezer forint. Ezzel szemben a lakásunk törlesztőrészlete 75 ezerről százezer forint fölé emelkedett – panaszolja a háromgyerekes édesanya, Gizella, aki elmondta: a helyzetükön sokat nem javítana a krízisalap keretében kapható 20–50 ezer forint, de iskolakezdés előtt ez az összeg is jól jönne.

– Augusztus elseje óta hetente 60–70-en érdeklődnek a krízisalapról, most is folyamatosan jönnek. A jogszabályi feltételeknek eddig 29-en feleltek meg – magyarázza dr. Preier Zsuzsanna, az igazgatási osztály vezetője. Hozzátette: az önkormányzat által nyújtott segélyekre viszont egyre többen tartanak igényt.

– Meggyőződésem, hogy az egyszeri támogatás nem oldja meg a bajbajutottak problémáit. Egyrészt korlátozott a hozzáférés lehetősége – aki korábban már anyagi gondokkal küszködött, igénybe vett önkormányzati támogatást, már nem jogosult rá –, másrészt olyan kis összeg igényelhető, ami talán egy-két hónapra orvosolja a nehézségeket – hangsúlyozza Nagy István, Mosonmagyaróvár alpolgármestere, aki szerint az országos krízisalapra szánt ötmilliárd forintot inkább munkahelyteremtésre, a bajba jutott vállalkozások megsegítésére kellett volna fordítani. – Mosonmagyaróvár önkormányzata eddig is segítette a bajbajutottakat, érzékeltük a jelenlegi problémákat, hogy a gazdasági válság szociális válságba csapott át. Ezért igyekszünk munkahelyeket teremteni, egyre több embernek lehetőséget adni a közmunkaprogramban, továbbá bővítjük a bölcsődei férőhelyeket is – szögezte le továbbá a városvezető.

Tíz-tizenöt kérelemre számítanak a jánossomorjai hivatalban. Dr. Péntek Tímea, az igazgatási osztály vezetője szerint főként olyanok érdeklődnek, akiknek megnőtt a lakáshitel-törlesztőrészletük vagy elvesztették a munkahelyüket. A kisvárosban eddig két kérelem érkezett. Újrónafőn egy-két rászoruló fordult meg ebben az ügyben, de ők nem voltak jogosultak az állami segítségre. Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere is úgy tudja, a településen eddig még senki nem kért a krízisalapból, mely szerinte csupán látszatintézkedés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális lerakókat keresünk a Szigetköz területén

Több mint 90 millió forintból illegális szemétlerakók felszámolása kezdődhet ősszel a Szigetközben: tízezer köbmétert gyűjtenek össze a helyi környezetvédők. Tovább olvasom