Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Sok a taxi, kevés a munka

Bár nincsenek annyian, mint a híres New York-i sárga autóval közlekedő kollégáik, azért a Lajta partján is jó néhányan keresik a kenyerüket taxizással. Azt azonban nem tudják: hogyan lehet a fuvardíjat az időnként meglógó utasokon behajtani.
Mosonmagyaróváron körülbelül ezer emberre jut egy taxi. A forgalmas helyeken többen is várnak utasokra. Láthatólag baráti viszonyban beszélgetnek egymással. Lapunk megkeresésére – név nélkül – megosztották velünk tapasztalataikat.

Védelem nélkül

– Hogyan tudjuk megvédeni magunkat ? Sehogy – válaszolt ez irányú érdeklődésünkre az egyik férfi. – Ám ha mégis, akkor annak eszköze nem publikus. A legtöbb problémát leginkább azok az utasok okozzák, akik nem akarják kifizetni a viteldíjat. A rendőrséggel jó kapcsolatban vagyunk, de ők sem tudnak segíteni ilyen esetben. Polgári peres eljárást kezdeményezhetnénk, de többe kerülne a leves, mint a hús – ezer forintért mi értelme lenne ?
– Kisváros ez – mondja a rövid hajú fiatalember. – Jó néhány nemfizetőt ismerünk már, s tőlük előre kérjük a fuvardíjat. Ilyenkor persze még ők vannak megsértődve. Legtöbbször úgy próbálnak kibújni a fizetés alól, hogy azt mondják: nincs náluk pénz, bemennek érte a házba. Ekkor aztán nyomuk veszik. A város egy bizonyos részébe már hívás esetén sem nagyon megyünk. Nemrégiben, amikor a viteldíjat kértem, megfenyegettek: felfogadnak húszezerért egy embert és szétveretik a kocsimat. Szerencsére eddig még tettlegességig nem fajultak a dolgok.
– Én már tíz éve taxizom, de még pofon sem csattant ez idő alatt – szólt közbe egy másik taxis.

Akadnak „ kifizetődőbb " fuvarok

– A megélhetés nem egyszerű – veszi vissza a szót a fiatalember. – A város nem biztos, hogy elbír harminc taxist. Másodállást kell vállalnunk, mert ez a pénz csak a csekkek feladásához elég. Időnként akadnak kifizetődőbb munkák is: a kilencvenes években a keletnémetek szállítása, aztán jöttek át a románok, majd a jugoszlávok. Most az ukránok segítenek ki egy kicsit bennünket, akiket Ausztriába kell szállítani – görög vízummal állítólag dolgozni mennek Olaszországba.

A zsebükön érzik az unió közeledtét

– Az uniós csatlakozásra való felkészülés nálunk is elkezdődött. Első lépésben százezer forintért új URH-rádiót vásárolhattunk, amit a taxióra cseréje is követhet. Erre azért lehet szükség, mert annak euróban kell majd számolnia a megtett kilométerek utáni tarifát. A jogszabályok is sújtanak bennünket, én például most ki szeretném cserélni a taxizásra használt kocsimat, s ehhez tíz különböző dokumentumot kell benyújtanom az illetékes hatóságok felé – panaszkodott a fiatalember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faluszépítő tervek Dunaszigeten

A sikeres pályázatoknak köszönhető- en Dunasziget érzékelhetően fejlő- désnek indult. A folyamat… Tovább olvasom