Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Sok a panasz a gépjárműadóra

Ez év elejétől jelentősen módosult a gépjárművek adóztatása - ezügyben igen sok a panasz a mosonmagyaróvári városházán.

Idéntől a gépjárművek után nem az önsúlyuk, hanem a teljesítményük alapján kell adót fizetni. Az adómértéket befolyásolja a jármű életkora is: minél régebbi a járgány, annál alacsonyabb a taksa. A törvény eltörölte a korábbi katalizátorkedvezményt is. Sőt, az év elejétől megváltoztak a súlyosan mozgáskorlátozott személyek adómentességének feltételei. Őket ugyanis ez csak akkor illeti meg, ha nevükön van a gépjármű, s teljesítménye nem éri el a 100 kilowattot. Az új feltételek alapján készült határozatok pontatlansága miatt igen sok a panasz a mosonmagyaróvári városházán.

– A gépjárművek adóztatását az önkormányzati adóhatóság végzi a Belügyminisztériumtól kapott adatok alapján – mondja ennek kapcsán Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester, akinek hétről hétre folyamatosan jelzik a gondokat.

– A munkát megnehezíti, hogy az átadott nyilvántartás több olyan gépjárművet sorol fel, amelynek a tulajdonosa évek, sőt, évtizedek óta nem él, illetve olyan cégek is szerepelnek benne, melyek már nem is léteznek. Az adattárban számos két betűjeles rendszámú autó is van, s ezek sem alkalmasak már az azonosításra. Az idéntől szintén adóköteles, 250 köbcenti alatti motorkerékpárok és jó néhány személyautó esetében pedig nincs feltüntetve az adófizetés alapjául szolgáló teljesítmény. Az adókivetéshez szükséges adatokat munkatársainknak a közlekedésfelügyelettől kell megkérniük, és csak ezután lehet postázni a határozatokat. A 15 ezer gépjármű adóztatása, illetőleg az adókötelezettség vagy annak hiányának megállapítása, a közel 12 ezer határozat kiadása jelentős többletmunkával jár. Az említett okok miatt néhány esetben sajnos előfordult téves kivetés, ezért megértést és türelmet kérünk mindazoktól, akik feleslegesen kaptak határozatot, vagy abban nem a valós teljesítmény szerepel. Ők jelezzék gondjukat az adóhatóságnál, ahol így összevethető lesz a valóság és a központi nyilvántartás – javasolja a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadasparkok csak engedéllyel

Egy bekerített magánhalastó mellett tartott szarvas sebzett meg három orvhalászt nemrégiben egy szigetközi faluban. Egyre divatosabb lett a házi vadtartás, pedig a vad az állam tulajdona, jogszerűtlen befogása bűncselekménynek, lopásnak és szabálysértésnek számít. Vadaskertet csak tenyésztés és vadászat céljából, vadasparkot kutatási, bemutató és oktató célból lehet létesíteni. Tovább olvasom