Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Soha nem volt ennyi lopás a faluban

Négy üszőborjúval kezdődött, aztán mintegy kétezer liter üzemanyagnak veszett nyoma egy éjszaka alatt, de gépjárművek pár ezer forintot érő elektromos vezetéke is a károk közt szerepel. Tucatnyi bezenyei gazdát érint a rejtélyes lopássorozat, akik összefogtak és százezer forintot ajánlottak fel a sikeres nyomra vezetésért.
Még soha nem volt ennyi lopás a faluban, hiszen tucatnyi mezőgazdasággal foglalkozó családot vagy vállalkozást ért kár – állítják a bezenyei gazdák, akik a fosztogatások között összefüggést látnak. Szerintük „falubeli lehet, aki a szálakat mozgatja", és az elkövetőknek is helyieknek kell lenniük vagy legalábbis helyismerettel kell rendelkezniük. A többes számra is van magyarázatuk...

– Július végén történt az első lopás. Négy üszőborjút vittek el az éjszaka leple alatt, melyeket egyébként ketreces tartással nevelünk. Este 9 órakor még megvoltak, a hajnali órákban már nyomuk veszett. Azonnal megtettük a feljelentést, a nyomozás megkezdődött, ám még nem tudunk az eredményről. Egyébként az elkövetők – mert többen lehettek, hiszen egy ilyen ötven kilogrammos állatot nem könnyű egyedül megfogni – a kerítés megbontásával jutottak be a héthektáros területre. Vélhetően gépjárművel távozhattak a helyszínről, feltételezhetően volt rátekintésük a telep működésére – állítja Tálos Jenő szövetkezeti elnök, aki szerint a rendőrség mellett a szakállatorvosi vonalon is segítséget kértek a mintegy félmilliós értékű állatok keresésére.

Nyomravezetői díjjal segítenék a gazdák a tettes(ek) elfogását – a felvételen Nusser György, Tálos Jenő, Smatovich Mátyás és Antonovich Gáspár.
Nyomravezetői díjjal segítenék a gazdák a tettes(ek) elfogását – a felvételen Nusser György, Tálos Jenő, Smatovich Mátyás és Antonovich Gáspár.

Nusser György mezőgazdasági vállalkozótól 1500–2000 liter üzemanyagot loptak el, így őt is több mint félmilliós kár érte. A tárolóhelyiségbe egyébként a tetőn keresztül jutottak be és azt a tömlőt használták, amelyiket a szomszédos gazdálkodótól, Antonovich Gáspártól vettek „kölcsön". Mindezzel párhuzamosan a portákon álló traktorokról, mezőgazdasági gépekről elektromos vezetékeket vágtak le.

– Négy héttel ezelőtt levágták az egyik pótkocsim elektromos vezetékét. Nem hinném, hogy anyagi haszonszerzés céljából, hiszen abban pár dekányi réz lehet. Alig javíttattam meg a hibát, hamarosan újból levágták, „csak azért is" – mondja a szintén gazdálkodó Schmatovich Mátyás, aki szerint a szezon kellős közepén tíz percre sem lehet nélkülözni a járműveket, nemhogy napokra.

A gazdák megállapodtak, hogy a sikeres nyomra vezetésért százezer
forintot ajánlanak fel.
A károsult gazdák hozzátették: „Nem bízunk a rendőrségi felderítésben, hiszen több feljelentés is fut, ám olyan nyilvánvaló eseteknek, mint például a templom elé helyezett betontörmelék (erről a Kisalföld 2012. október 8-i, 9-i, 10-i, 16-i számában többször is írtunk), sem lett semmilyen következménye."

Az első sor ketrecből tűntek el július végén az üszőborjúk.
Az első sor ketrecből tűntek el július végén az üszőborjúk.

Nusser György szerint: „izgatottan várjuk a tettes nevét, lakcímét". Ennyivel azonban nem érik be: megtettek mindent a vagyonvédelem érdekében, kerítést javítottak, éjjeliőrük van és a gépeket is igyekeznek egy helyen tárolni. Továbbá megállapodtak, hogy a sikeres nyomra vezetésért százezer forintot ajánlanak fel.

Kocsis Tünde megyei rendőrségi sajtószóvivő érdeklődésünkre megerősítette: a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a bezenyei gazdák feljelentése nyomán ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Olvasóink írták

 • 13. orion1 2013. október 05. 10:18
  „Valami benzines kannába tegyenek sósavas benzint vagy gázolajat, vagy fedjék le a pöcegödröt gyékénnyel, stb.”
 • 12. WeiseÖdenburg 2013. október 04. 16:05
  „10. nagyjancsi 2013.10.04. 08:21
  Megtudom érteni és átérzem ezt a lehetetlen helyzetet ami kialakult a falúban. Ajánlanám házilag barkácsolt riasztórendszerek kiépítését.Végállás kapcsoló és csengőből nagyon jól használható "kütyüt" készíthető.
  Tetszés szerinti területet lehet védeni alkalmazásával. Biztosan akad az ismerős körben villanyszerelő vele kellene megbeszélni a tervezett eszköz alkalmazását.Július 01-től módosult Btk. a saját területen belül ért támadás elhárítására.
  A pénztárca engedi egy gázriasztó pisztolyt is érdemes beszerezni,netán a jogtalan behatoló okoskodna ereje kapcsán.
  A véleményem az ember saját magára van utalva és a vagyonát is maga kényszerül megvédeni,sokkal többjogi eszköz
  biztosít védelmi lehetőséget ,mint korábban ! Üdv.!”
 • 11. Gomboc 2013. október 04. 13:20
  „http://rabakalman.blog.hu/2013/10/03/megallas_nelkul_szerelnek_le_a_rendorok_segedmunkaskent_is_tobb_megbecsulest_kapnak_kulfoldon”
 • 10. nagyjancsi 2013. október 04. 08:21
  „WeiseÖdenburg, az a baj, hogy még mindig engem vinnének el, ha a kerti szerszámtároló kilincsébe áramot vezetnék... Elvitték már a fúrógépmet, hosszabbítót, köszörűt stb.. A rendőr azzal kezdte, hogy ne számítsak rá, hogy meglesz. Ilyet akkor sem szabadna mondania ha tényleg így van, nem ez a dolga?
  Volt nemrég egy osztrák ügy, amikor éjjel betörtek egy vadász házába és a családfő lelőtte a betörőt, aki a gyerekek hálószobája előtt motoszkált.. A bírói kihallgatáson vádlottként csak azt kérdezgette, de mit keresett az az idegen ember éjjel gyerekeim közelében? Mit keresett éjjel a bezárt házban?”
 • 9. pancser 2013. október 03. 21:04
  „Sajnálom ezeket a gazdákat, komoly érték egy borjú, az ellopott gázolaj mennyisége is elképesztő. Ezek a lopások akár szlovákiai, vagy ausztriai orgazdákhoz is vezethetnek, a magyarokon kívül. Ilyen kisborjú főleg az üsző, annak kell aki gyarapítani akarja a tehénállományát, a gázolaj az egy kicsit más. Remélem a helyi felhajtó is megkapja a magáét.”
 • 8. WeiseÖdenburg 2013. október 03. 19:20
  „6. gonzo 2013.10.03. 18:47
  Bocsi ! A figyelmetlenség az oka.”
 • 7. kekec 2013. október 03. 19:13
  „Gonzo, én azt értem, hogy - teljes joggal, kultúremberhez illően - mélységesen elítéled a szegény bácsi ostoba tettét, de tudtommal már megkapta érte a magáét. Miért akarod tovább büntetni?”
 • 6. gonzo 2013. október 03. 18:47
  „Szoboszlai Barna bácsi.

  Egy államfő-jelölt nevét használjuk már helyesen.”
 • 5. dödike 2013. október 03. 18:07
  „Magyarország jobban teljesít,ebben is.”
 • 4. kekec 2013. október 03. 17:19
  „´Sötét van, nem látok, ...´”
 • 3. WeiseÖdenburg 2013. október 03. 13:31
  „nagyjancsi ! Egy kiváló magyar feltaláló Szoboszlai Bence bácsi találmánya az uborka lopások elleni védelemre lett
  kifejlesztve.Nem sok ráfordítással más termény lopás ellen is hatásos lehet.”
 • 2. nagyjancsi 2013. október 03. 11:17
  „Sajnos nagyon igaz, hogy a rendőrségi nyomozások, bejelentések semmit nem érnek lopások esetén.. Nincs ember, eszköz és hajlandóság sem.. A szűk rokonságomban minden évben van kerti betörés, de már nem is hívják ki a rendőrt..”
 • 1. WeiseÖdenburg 2013. október 03. 10:28
  „Lehetséges a gonoszkodás a károkozás előzménye? A mezőgazdasági vállalkozások ellen irányul,pár esetben csak kizárólag rongálási célzattal. Üzenet a bezenyei gazdáknak "hazug embert előbb utolérik,mint a Bezenyén "ganyészagot" Ez a tanulságos gondolat kiterjeszthető a gonoszkodó tolvajra,tolvajokra is !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági koncert a 6 éves Fanniért

A Flesch Károly Kulturális Központ péntek este 6 órától ad otthont a koncertnek, Rémay-Gráfl Fanni… Tovább olvasom