Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Sírkövekből emlékhely Hegyeshalomban

A hegyeshalmi német kisebbségi önkormányzat nemrégiben az ősök elhagyott síremlékeit összegyűjtötte, rendbe tette, s a tizenkilenc követ a sírkert sarkában emlékhelyként felállította. Eredeti helyükön is gondozásba vettek további tizenhét sírt.
A megyében tizenegyedikként tavaly novemberben alakult meg a német kisebbségi önkormányzat Hegyeshalomban, ahol az összlakosság mintegy tíz százaléka e népcsoporttól eredezteti magát. A szervezet a német gyökerek erősítése és a feledés elől menekített hagyományok megőrzése szándékával működik.

A kisebbségi önkormányzat legelébb az 1800-as években épült, s mára nagyon rossz állapotúvá vált úgynevezett Ebner-házat szerette volna tájházzá és irodává átalakítani, ám még az ingatlan tulajdonviszonyai tisztázatlanok.

Ezen túl azonban több sikerrel büszkélkedhetnek. Az elmúlt év adventjén teadélutánra hívták a községben ma is élő német családokat, februárban pedig szép sikerrel rendezték meg első nemzetiségi báljukat. Napjainkban az önkormányzat által jobb híján számukra biztosított általános iskolai helyiséget akarják hangulatosan berendezni. Emellett az egy tangóharmonikással és kilenc énekessel életre hívott dalkörük is készül a novemberben tartandó kimlei kulturális találkozóra. A seregszemlén már eredeti német népviseletben szeretnének fellépni, a ruhák elkészíttetéséhez mintául az ausztriai Zurányból (Zurndorf) kapott öltözet szolgál.

A gyerekekre is gondolva mondókákat és táncokat szándékoznak tanítani a 6–8 éves korosztálynak és az óvodával együttműködve arra törekszenek, hogy szakképzett pedagógus segítségével német gyermekjátékokat és szokásokat eleveníthessenek fel. Később egy nemzetiségi csoport elindítását tervezik.

A hegyeshalmi németek a községhatárnál három fából készült, Strass-Sommerein feliratú üdvözlőtáblát terveznek felállítani, s újdonságként karácsonyi vásárra invitálják decemberben a település lakóit. Advent első vasárnapján forralt bort mérnek a polgármesteri hivatal előtti téren, s karácsonyi vásárra is készülnek.

A kisebbségi önkormányzat nemrégiben vállalta a német ősök temetőbeli elhagyott síremlékeinek összegyűjtését, rendbetételét, s a tizenkilenc követ a sírkert egyik sarkában felállítva méltó körülményeket alakítottak ki az előttük járók emlékének tiszteletéhez. Az elmosódott feliratok tanúsága szerint az elhunytak között gyermekek és idősek egyaránt voltak. Eredeti helyükön is gondozásba vettek további tizenhét sírt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobil ellenőrző csoportok

A Mosonmagyaróvár környéki kétszázhetven vám- és pénzügyőr jövője, állása – nyugati és északi… Tovább olvasom