Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Sírkertbe mentették az ódon német fejfákat

Mintegy harminc sírkövet helyeztek el a szentjánosi temetőben újonnan kialakított sírkertben, a település német ajkú lakosságának emléket állítva.
– Tervezzük, hogy a két temetőnk elhagyott sírköveit megmentsük, és akár egy sírkertben helyezzük el. E döntéshez forrást is rendelünk – fogalmazott dr. Kurunczi Károly polgármester a Kisalföld 2009. október 30-án megjelent cikkében. A helyi Német Önkormányzat és a képviselő-testület kezdeményezésére és döntésére a kisvárosban időközben megindult a régi, elhanyagolt sírkövek összegyűjtése. Sőt, egy sírkertet is kialakítottak e célra.

A kisváros képviselő-testületének tagjai legutóbbi ülésüket a mosonszentjánosi temető megtekintésével kezdték. Fotó: Jánossomorja TV
A kisváros képviselő-testületének tagjai legutóbbi ülésüket a mosonszentjánosi temető megtekintésével kezdték. Fotó: Jánossomorja TV

A mintegy ötven, többségében német, százévesnél is jóval régebbi sírkövet lajstromba vették, és jó részük állagát konzerválták.

– Három éve kezdődött el ténylegesen temetőink felújítása. A mosonszentjánosi temetőben sok sírhelynek, elsősorban a német ajkúakénak, húsz-harminc éve is akár, hogy lejárt a megváltási ideje. Több nyughely balesetveszélyessé vált. A sírköveket elbontottuk, a nemesebb anyagból készülteket és a jobb állapotúakat, művészi, helytörténeti szempontból értékes mementókat a temető kerítése mellett sorakoztattuk fel a sírkertben. A korábban szintén romossá vált kerítést háromszáz méteren szintén felújítottuk – tudatta a polgármester.

A képviselő-testület legutóbbi ülése rendhagyó módon éppen itt, a temetőben kezdődött, ahol a város vezetői együtt tekintették meg a sírkertet. Amint azt Kurunczi Károly elmondta: sok helybeli üdvözölte a felújítást. A már említett munkálatok mellett járdát építettek a kitelepítési emlékműhöz. Rendezték a temető gazos részeit, így új területeket biztosítva a további temetkezésnek. A rekonstrukcióra a város tízmilliót fordított.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állást keres?

A mosonmagyaróvári kirendeltség ajánlatai. Tovább olvasom