Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Sikeres túzokvédelmi akció zajlott egymilliárd forintból

Magyarország - Megállítottuk a túzokállomány csökkenését, földvásárlással újabb élőhelyeket alakítottunk ki, madárelterelő berendezéseket helyezünk el az elektromos légkábeleken – összegezte az egymilliárdos Life Túzokvédelmi Program eredményeit Spakovszky Péter területi referens.
 A túzok Európa legnagyobb testsúlyú röpképes madara, állománya a legtöbb élőhelyén megfogyatkozott. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.

– A kilencvenes években 1200 túzokot tartottunk számon Magyarországon. Jelenleg 1400 egyedre emelkedett a hazai állomány, ebből 120 a Mosoni-síkon él – tájékoztatott Spakovszky Péter területi túzokvédelmi szakember, aki a Life Túzokvédelmi Program helyi felelőse. A 2004-ben indult egymilliárd forint értékű (ennek közel fele uniós támogatás) projekt sikerrel zárult nemrég.

– Mintegy 2000 hektár földet vásároltunk, köztük gyepet, szántót, az utóbbiakat visszagyepesítettük, pillangósokat telepítettünk.

Így tovább növekedett a túzok által kedvelt élőhelyek aránya
– magyarázta a szakember, aki a környéken több népszerűsítő előadást is tartott gazdáknak, gyerekeknek, természetbarátoknak. A madár ugyan nehezen megközelíthető, de a fotók által – melyből vándorkiállítás is nyílt – közelebb kerülhetett az érdeklődőkhöz.

A tavaszi országos túzokszámlálás eredményei szerint sikerült elérni az előirányzott 10 százalékos állománynövekedést, a kezdeti 1200 példány mára mintegy 1400 példányra gyarapodott. Az elektromos légkábelek sok madár halálát okozzák. A túzokok védelmét szolgálta a légkábelek föld alá helyezése, környékünkön madárelterelő berendezéssel előznék meg a pusztulásukat. Emellett a projekt lényegét Spakovszky Péter abban is látja, hogy olyan minőségű és mennyiségű megfigyelés, kutatás áll munkájuk mögött, mellyel tisztább kép rajzolódik ki a fokozottan védett madárról.

Ugyan a Life-projekt véget ért, a nagy testű madarak sorsát továbbra is követik a szakemberek: élőhelyük figyelése mellett a további népszerűsítésre is gondoltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstölgés helyett begyűjtés

Darnózseli - Évente többmilliós költséggel járt az önkormányzat számára a helyi hulladékudvar… Tovább olvasom