Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Sikeres női szűrőnapok

Rekordszámú résztvevővel zárultak a Moson Megyei Nők Egyesülete által szervezett idei női szűrőnapok. Az egyesület idén már negyedszer rendezte meg a programot.
A Karolina Kórházban hagyományosan novemberben megrendezett női szűrőnapok résztvevőinek száma az eltelt négy évben folyamatosan emelkedik. A Moson Megyei Nők Egyesülete idén is méhnyakrákszűrésre hívta a kistérség hölgyeit.

A programok már októberben megkezdődtek, az öt mosonmagyaróvári középiskolában egy-egy nőgyógyász, védőnő és szülésznő tartott előadást, majd kötetlenül beszélgettek a diákokkal. A szűrőnapokon részt vett Pausch Ildikó, Katzer Edit, dr. Bali Attila, dr. Péntek Róbert, dr. Barcza István és dr. Balogh Elek. Szerintük a program hasznos volt, mert a lányok helyben a szakembereknek tudták feltenni gyakorlati kérdéseiket, valamint a rákszűrés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Idén mind a két napon végeztek a rákszűrés mellett tapintásos emlő- és nőgyógyászati ultrahangvizsgálatot is. Ezúttal kimagasló volt azoknak száma, akik csak bőrgyógyászati szűrésre érkeztek, ami szintén fontos.

A szakemberek által vezetett statisztikák szerint több mint kétszázan vettek részt a kétnapos eseményen. Többségében tudatosan érkeztek és visszatérő résztvevők voltak, mely azt mutatja, hogy a rendezvény elérte a célját. Míg tavaly 152 nő vett részt a méhnyakrákszűrésen, idén már 162-en voltak. A méhnyakrák mellett a két nap az emlőrák megelőzéséről s korai felismeréséről is szólt. Ezért kiemelkedő eredmény a 69 tapintásos emlővizsgálat és a 69 mammográfiai beutaló.

A programok között szerepelt még urológiai és reumatológiai tanácsadás, gerinciskola, dietetikai tanácsadás, valamint intimtorna-tájékoztató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy évig restaurálta az ˝ötkerekű˝ Rovert

Bár kora alapján még nem lenne az, ám ritkasága miatt mégis kuriózumnak számít a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom