Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Sikerdíjügy: nincs miért tovább nyomozni

Az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a Futura-beruházás sikerdíja miatt indított majd másfél éves nyomozást. Szabó Miklós volt polgármester reméli, a kétkedőket is meggyőzte a vizsgálat negatív eredménye.

Öttagú stáb vizsgálta Szabó Miklós előző polgármester testületi felhatalmazás nélkül kötött Futura-sikerdíjszerződését. A testület felhatalmazása alapján ezt követően Nagy István polgármester (korábbi alpolgármester) a személyes felelősség megállapítására büntetőfeljelentést tett Szabó Miklós és dr. Orbán Géza volt jegyző ellen a számviteli rend megsértése, hanyag kezelés alapos gyanúja miatt.
 
A feljelentés kiegészítését követően a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást a Futura-beruházás sikerdíja kapcsán.
(Amint arról korábban részletesen beszámolt a Kisalföld, még 2012 első felében döntött a képviselő-testület eseti bizottság létrehozásáról. Ennek feladata a hivatalos megnevezés szerint a „2008. november 24-én kelt megbízási szerződés pénzügyi kötelezettségvállalása és az ehhez kapcsolódó, gazdálkodásra vonatkozó szabályok alkalmazásának, szabályszerűségének vizsgálata" volt. )

Az ügy a közelmúltban a nyomozás megszüntetésével zárult. Kocsis Tünde alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre úgy tájékoztatott: a főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya 2012. augusztus 18-án, feljelentéskiegészítést követően rendelt el nyomozást hanyag kezelés vétség gyanúja miatt a mosonmagyaróvári önkormányzat Futura Interaktív Élményközpont pályázatának körülményeire vonatkozó feljelentése alapján. A nyomozást 2013. március 18-án bűncselekmény hiányában megszüntették. Ám az önkormányzat panasza alapján az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el. Utasításában az ügyész igazságügyi könyvszakértő kirendelését írta elő.

Az igazságügyi könyvszakértő véleményét előterjesztette, s ez alapján a nyomozás iratait a rendőrség a múlt év végén megszüntetési javaslattal küldte meg a Győri Járási Ügyészségnek. „Mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény, az ügyészség a nyomozást megszüntette" – tájékoztatott a szóvivő.

„Mindig is biztos voltam abban, hogy semmiféle szabálytalanságot nem követtem el" – hangsúlyozta Szabó Miklós, a város korábbi polgármestere.

„ Nem is annyira a vizsgálat ténye, mint inkább korábbi politikai szövetségeseim eljárásmódja szomorított el. Hiszen ha nem tudtak róla, miként működnek a pályázatok és bizonyos rendszerek, akkor négy év együtt munkálkodás után egy érdeklődő telefonhívást talán megérdemeltem volna. Ehelyett két évvel ezelőtt néhány perccel a testületi ülés előtt tettek le az asztalunkra egy sürgősségi indítványt a vizsgálóbizottság felállításáról. Majd ugyanígy a rendőrségi feljelentésről is, miközben nem néztek a szemembe. Nem tudom, mi volt a célja az eljárásnak, de annál keményebb fából faragtak, mint hogy megtörjenek" – mondta Szabó Miklós.

A volt városvezető hozzátette: lelkiismerete tiszta, a várost semmiféle kár nem érte és reméli, mások is el tudnak számolni a lelkiismeretükkel. „Köszönöm mindazoknak, akik segítettek ezen időszak alatt, a kétkedőket pedig remélem, hogy a vizsgálat negatív eredménye meggyőzte" – zárta értékelését Szabó Miklós.

„Megállapodásra törekedtünk, le akartuk zárni végre ezt a kérdést. A véleményünk megvan az ügyről" – összegezte a nyomozás végleges megszüntetésének tapasztalatait érdeklődésünkre Nagy István  moson-
magyaróvári polgármester, de hogy mi az a vélemény, nem akarta részletezni. Hozzátette: az egyeztetések eredményeként az előző polgármester által megkötött szerződés helyett a város számára jóval kedvezőbb feltételekben állapodtak meg a sikerdíjra jogosult pályázatíró céggel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba hajtott egy autó az M1-esen Mosonmagyaróvárnál

A forgalom az autópályán mindkét irányban zavartalanul halad. Tovább olvasom