Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Sétahajó a szigetközi Öreg-Dunán?

Bősi mintára a szigetközi Öreg-Dunán is indulhatna sétahajó. Rajkától Vénekig szállíthatná a turistákat.
„Tapasztalom, hogy a Szigetközbe érkező turisták folyamatosan keresik a csónakázási lehetőségeket. Egy öreg-dunai sétahajó beindítása vonzóbbá tehetné a tájegységet: támogatom az elképzelést" – mondta Tóth Péter lipóti polgármester. Az elképzelés pedig Marovics Géza dunaremetei településvezetőtől származik: úgy tudjuk, már „tapogatózó" tárgyalások folynak az ügyben. A sétahajó Rajkától Vénekig szállíthatná a turistákat. Gondok azonban akadnak: tavaly nyáron a Kisalföld (2006. augusztus 2.) Kertész József vízügyi szakaszmérnökkel győződhetett meg egy motorcsónakos bejárás során arról, hogy az Öreg-Duna Dunakiliti és Ásványráró közötti szakaszán – a szlovák oldali mederelterelés következtében – a gázlóküszöböknél ma is csupán 70–80 centiméter mély a víz. Ott, ahol két évtizeddel ezelőtt hatalmas uszályok és szárnyas hajók küzdöttek a Duna hullámaival.

A „nagy víz" azonban szlovák oldalra került, s ezt ott ki is használják. A bősi erőmű az utóbbi években közkedvelt kirándulóhellyé lett.

A szlovák Dunai Árvízmentesítő Vállalat hajóközlekedési részlegének jóvoltából már évek óta sétahajókázásra is mehetnek a csoportok. Az Ondava kirándulóhajó rendszeres körutakra indul: ezek közül a legnépszerűbb, amikor az erőmű zsilipkamráin is áthalad. Befogadóképessége a rövid hajókirándulásokra nyolcvan fő. A hajó hossza 38, szélessége 6,5 méter. A bősi sétahajózás igen népszerű, az idényben naponta háromszor szedik fel a horgonyt. Hosszabb utakat is szerveznek: Dunacsúnyra, Párkányba, Esztergomba, Budapestre előzetes helyfoglalással. A szezon ott április 15-től október 15-ig tart.

Marovics Géza elmondta: egyelőre keresik a lehetőségeket egy kisebb merülési mélységű hajó beszerzésére. „A tárgyalások folyamatban vannak" – mondta. 

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz dolgozó a bérére vár

Április közepe óta „szellemgyár" lett a mosonmagyaróvári G&W Fashion Textil Kft. üzeme. Száz dolgozó a bérére vár, munkájuk megszűnt, az igazgató számukra elérhetetlen. A végkielégítés és munkabértartozás harminc, az adótartozás tíz, a kifizetetlen számlák összege hétmillió forint. Tovább olvasom