Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Sérült kerekes akár a világbajnokságig

A Kisalföldtől kapott kerékpárjával a Szentendrei-szigeten megrendezett versenyen győzött Almási László, a sérült mosonmagyaróvári kerekes. A fiatalember bár lecsúszott az idei brazíliai világbajnokságról, nem adja fel a reményt, kitartóan rója a Szigetközben a kilométereket.
Kitartóan és a mama segítségével: a Tom Hanks alakította filmbéli Forrest Gump erényeit csillogtatja a mosonmagyaróvári Almási László. Laci, a sérült kerekes kálváriájáról korábban már mi is beszámoltunk: tavaly júliusban jóhiszeműségét kihasználva edzés közben ellopták bringáját. A Kisalföld akkor felajánlotta segítségét: egy százezer forint értékű speciális kerékpárt novemberben vehetett át lapunk munkatársaitól.
A huszonkilenc éves fiatalember akkor már az MTE 1904 bringásaival készült a versenyekre.

Edzője, ifjabb Tóth István úgy nyilatkozott: eredményei alapján a brazíliai értelmi fogyatékosok világbajnokságára is eljuthat. A válogatóverseny sajnos nem sikerült jól. Kevés ideje volt a versenyzőnek megszoknia új bringáját: Laci azonban nem adja fel a reményt. Edzője szerint kitartó, ám néha kiszámíthatatlan: akadt olyan eset is, hogy edzésen könnyedén maga mögött hagyta a felnőtt országos bajnokokat is, másnap azonban alig volt kedve a drótszamárra szállni.

Mindene a biciklizés

A sok edzés nem volt hiábavaló: május elején Tordason szerzett ezüstérmet a harminchat kilométeres távon. Néhány hete aztán a Békás Vándor Egyesület országos viadalára kapott meghívót a sérült kerekes. A Szentendrei-szigeten megrendezett versenyre – mint mindig – édesanyja kísérte el, az útiköltséget pedig a mosonmagyaróvári Naposház alapítványa vállalta magára. Az egyéni indítású megmérettetés különösen fekszik Lacinak: nem szereti, ha egyszerre rajtolnak el, mert akkor nagy a lökdösődés. Az itteni tizenkilenc kilométeres távon elsőként ért célba. Ám mivel sietniük kellett édesanyjával a vonat indulása miatt, ezért nem tudták átvenni a győzelemért járó aranyérmet.

Ezért a mosonmagyaróvári városházán Szentkuti Károly alpolgármester adta át a díjat, s a város részéről támogatásáról biztosította a versenyzőt. Almási Gyuláné, Laci édesanyja elmondta: fia legnagyobb erénye a kitartás. A sérült versenyzőknél gyakran előfordul, hogy feladják a versenyt, ám vele ilyen még sohasem történt meg. Bár az idei világbajnokságról lecsúszott, nagy álma, hogy két év múlva ott legyen a világjátékokon. Lacinak már neve van a sérült kerekesek között, ezért egyre több versenyre hívják. Az édesanya büszke fiára: a Makkos József kerékpáros-emléktúra távját idén ötödször teljesítette. Mint mondta, nem félti fiát: a KRESZ szabályait magától sajátította el, mert mindene a biciklizés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meanderezést javasolják

A VITUKI szerdai fővárosi konferenciáján kiderült: a kutató cég a szigetközi vízpótlásra a… Tovább olvasom