Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Sérült fiatalok pályaválasztása

A mosonmagyaróvári Éltes Mátyás Általános Iskola foglalkoztató tagozatának szülői értekezletén a középsúlyosan sérült tanulók és autista fiatalok szülei is részt vettek. Itt kiderült: a fiatalokat alkalmazó szociális foglalkoztató nehéz helyzetbe került.
A szülők tájékoztatást kaptak a tankötelezettség legújabb törvényi rendelkezéseiről, mely szerint a 16. évüket betöltő tanulók esetében a szülő a tanulóviszony meghosszabbítását kérheti. Ehhez a megyei szakértői bizottság felülvizsgálata szükséges. Csiba Erzsébet, az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának vezetője az intézményük nyújtotta lehetőségekről beszélt.

Mint mondta, jelenleg telt házzal, 20 fővel működnek, és a közeljövőben nem várható üresedés. Terveik szerint 45 fősre bővítenék az intézményt, s további céljaik között az átmeneti otthon működtetése mellett munkalehetőség biztosítása is szerepel. Psz óta egyébként már lehetőségük van a fiataloknak a helybeli munkavállalásra is.

Csorvási Dánielné, a Szociális Foglalkoztató vezetője elmondta: a költségvetési megszorítások miatt kilátásaik romlottak, pedig az intézményre nagy szükségük van a csökkent munkaképességűeknek.
Az Éltes-iskola tanulói már második éve járnak heti két órában az intézménybe. Ez a lehetőség nagyban elősegíti foglalkoztatásukat, önálló munkavégzést tanulnak és formálódik a munkafegyelmük.

Az értekezleten a szülők is szót kaptak. Megfogalmazták aggodalmaikat, félelmeiket. Eszerint gyermekeik az iskola védelméből kikerülve nem maradhatnak felügyelet nélkül. Valamelyik szülő munkahelye feladására kényszerül, ha szeretné ezt megoldani. Viszont ez sem a családnak, sem a társadalomnak, sem a fiatalnak nem jelent megoldást. Kívánatos volna, ha a társadalom megfelelő érettséget mutatna a sérült emberek igényeinek megértésére és elfogadására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb pályázat a kórház-rekonstrukcióra

Az önkormányzat és a helyi egyetemi kar együttműkö- dési megállapodásáról, a kórház… Tovább olvasom