Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Sértő kifejezések az osztálytermekben

A mosonmagyaróvári középiskolák pedagógusainak stílusára panaszkodnak a szülők.
A mosonmagyaróvári középiskolák pedagógusainak stílusára panaszkodnak az érintett szülők. Egészen pontosan néhány tanár órai, a gyerekeket sértő és trágár kifejezéseit sérelmezik. Egy pap-tanár folyamatos, válogatott szitkokkal tarkított tanórájáról hangfelvételt is küldtek szerkesztőségünkbe. Egy olvasónk pedig amiatt háborodott fel, hogy „alulszocializált majomnak" nevezték órán a gyermekét.
„ Elnézést, hogy e szavakat használom, de úgy érzem, ez elkerülhetetlen", szabadkozik a – félve a retorzióktól – névtelenséget kérő szülő, aki lapunkat kereste meg, azt remélve: egy újságcikk nyomán a tanulókkal trágár stílusban beszélő pap-tanár talán „észbe kap". Tapasztalata szerint folyamatosan azt hallja vissza, hogy már több diák fejében megfordult az iskolaváltás.

Elsírták magukat a lányok

– Sajnos a dolog nem túl egyszerű: a trágárságok a tanár óráin már fel sem tűnnek a gyerekeknek – kezdi. – Nem hiszem, hogy egy szülő azért íratja a gyermekét iskolába okosodni, hogy káromkodásokat tanuljon egy diplomás embertől. Ha egy diák nem ért valamit, az rögtön „bunkó, paraszt, állat vagy tapló". Úgy érzem, egy tanárnak az lenne a feladata, hogy inkább elmagyarázza, amit a diák nem ért, nem pedig trágár hangnemben helyére zavarja. Egy női lélekbe ráadásul könnyebb beletaposni: előfordult, hogy több lány elsírta magát – például azon a megjegyzésén, hogy semmire se vagytok jók, szét vagytok b.... –, de ettől sem hatódott meg a tanár. Tudom, hihetetlennek tűnnek ezek a szavak, amik talán nem is a legdurvább kifejezések e pap-tanár szótárából.

Erőszak szóval, tettel

– Észre sem veszi, ha trágár szavakat használ, minden második mondatában előfordul, főleg az órán. Többször megtörtént, hogy erőszakot is alkalmazott, amellyel folyamatosan fenyegeti is a diákokat: nem konkrétan pofonokról van szó. Az egyik lányt felidegesítette, az kirohant, és mikor visszahívta, nem akart visszamenni az osztályba. Ezért szó szerint beráncigálta a tanterembe. Igaz, egyszer talán bocsánatot is kért egy lánytól, akinek a haját „tépte ki". Ezek a dolgok mostanában már csak szóban hangzanak el az órákon, mert úgy tudjuk, már többször is figyelmeztették a kollégák és az igazgató a trágár kifejezéseket használó tanárt. Itt nem is annyira az erőszakról van szó, inkább a stílusával van a baj – ami szerinte nagyon „menő". Valakinek végre lépni kell valamit, hogy ez a dolog tovább ne fajuljon – állítja a szülő.

Többször figyelmeztették

A szülő az érintett tanár óráiról hangfelvételeket is készíttetett, s átadta lapunknak. Így mi is meggyőződhettünk arról, hogy ezek a vádak nem alaptalanok. „Rohadt k...ák vagytok! Azt hittem, hülyék vagytok, de nem hülyék, szemetek vagytok. Lóf...t, hadd mondjam végig! Te genyó, zavarkeltő gané vagy!" – csak néhány kiragadott részlet a – több tucat szitkot tartalmazó – hanganyagból.
Sárközi Sándort, a Piarista Általános Iskola és Gimnázium igazgatóját megkerestük az ügyben, aki azonban nem akart nyilatkozni a rendtársát ért vádakról. Információink szerint azonban órai trágár beszéde miatt már többször figyelmeztették a tanárt az iskolán belül.

Egy másik rossz példa

Úgy tűnik: a verbálisan „keményebb" pedagógiai stílus nem egyedi példa: egy tegnap érkezett olvasói üzenetben egy másik középiskola hasonló esetére hívják fel a figyelmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szigetelés magában kevés a spóroláshoz

A mosonmagyaróvári városközpont panelházai elöregedtek és részleges felújításra szorulnak. Az ott lakók nagy részének jelentős anyagi megterhelést jelentenének ezek a munkálatok. A panelházak hőszigetelésére, valamint a fűtés berendezéseinek és egyéb épületgépészeti rendszereinek korszerűsítésére terjed ki a 2001 óta élő pályázat. Tovább olvasom