Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Senkinek sem kell a gyermekfogászat

Mosonmagyaróvár - A gyermekfogászati praxis az elmúlt években leértékelődött, eladhatatlan, az önkormányzatnak azonban gondoskodnia kell e szolgáltatásról.

A 4. számú körzetet eddig ellátó orvos visszaadta a praxist, így a városnak gondolkodnia kell, miként tudja biztosítani az ellátást.

A háziorvosi körzetekről szóló rendeletben 4 gyermekfogászati körzetet határoztak meg a városban. E körzetek közül a 3. számú praxisjogát háromszor adták el, míg a kettest egyszer. A körzetekhez tartozó gyermeklétszám jelentősen nem változott az elmúlt években, mint ahogy a finanszírozás sem, a költségek viszont növekedtek. Ez is oka a gyermekfogorvosok elpártolásának.

A 4. számú körzetet eddig ellátó orvos a múlt hónapban bejelentette, hogy februártól nem tudja vállalni a területi ellátási kötelezettséget, és mivel a praxist nem tudta eladni, lemond a praxisjogáról és visszaadja az önkormányzatnak. E fogászati körzethez 1756-an tartoznak, illetve ugyancsak idetartozik iskolafogászati ellátás keretében a Fekete-, a piarista és a Bolyai-iskola, valamint a Hildegard és az Ostermayer Óvoda is.

Az ellátás további biztosítása érdekében az önkormányzat esetleg visszaveszi a feladatot, közvetlenül köt szerződést a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárral (REP) és helyettesítéssel gondoskodik fogorvosról. A másik megoldás, hogy a város fél év elteltével meghirdeti a körzetet. Amennyiben akad jelentkező, testületi döntéssel szerződést köt a feladatvállaló orvossal. Harmadikként fölmerül, hogy megszüntetik a körzetet és az utcajegyzék alapján felosztják a területet – az iskola-egészségügyi ellátással együtt – a meglévő körzetek között.

Az egészségbiztosítási pénztárral előzetesen már egyeztettek, a REP támogatja a körzetösszevonást. Ha nem lesz összevonás, úgy a városnak biztosítania kell az ellátást. Korábban a helyettesítésre járó finanszírozás nem fedezte a a költségeket, így az önkormányzatnak a feladatra kiegészítést kell szánnia. Amennyiben pedig a praxisjog nem kel el egy éven belül, az állami finanszírozás 60 százalékára csökken. Éppen ezért érdemes lenne az önkormányzatnak a körzeteket felülvizsgálni és vegyes fogorvosi körzetet kialakítani. Így a képviselő-testület legutóbb döntött a 4. számú gyermekfogászati körzet átszervezéséről.

Olvasóink írták

 • 4. 1anyuka 2010. február 05. 15:39
  „rivotril2mg!Teljesen igazad van ebben,csak most nem vagyok abban az anyagi helyzetben sajnos,hogy elvigyem maszekba!Ez a fogorvos pedig elég jól bánt a gyerekekkel,ezért is örültem,hogy még létezik ilyen is!Legalábbis nekem nem volt vele rossz tapasztalatom!Másképp nem is engedtem volna,hogy hozzá nyuljon a gyermekem fogához,hogy egy életre elriassza a fogorvostól!”
 • 3. rivotril2mg 2010. február 05. 03:19
  „nem olvastam a cikket mer lesz@rom,csak egy sztori: egyszer voltunk mi is gyermek fogorvosnál, a városháza mellett egy két kapuval odébb, sajnos délután 4-5 körül mentünk mert akkor volt rá szükség, ugye a gyermek milyen, fél a fogorvostól,erre leereszt egy olyan szlenget a doki hogy "jaaaj nincs nekem ehhez türelmem" hát köszi ba..meg inkább viszem pár ezresér maszekba és a hátsóját fényesre nyalják,nem kell rászorulni ilyen megalázó helyzetekre.”
 • 2. sicc 2010. február 04. 18:35
  „Ha jól tudom a 4.-dik gyerekfogászati körzete visszaadó fogászat fogorvoshiány miatt adta vissza praxist elsősorban. Nem midegy.
  Érdekes lesz a vegyes fogászat, ugyanis sok fogorvos nem hajlandó 12 éven aluli gyereket kezelni.”
 • 1. 1anyuka 2010. február 04. 16:13
  „Hát ez remek,oda hordom a gyermekem,és erröl itt kell tudomást szereznem?!Akkor most jövőhéten hiába viszem?Nem lesz orvos?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első jelentkező: Varga Zoltán polgármester lenne Mosonudvaron

Egyedülálló módon újsághirdetésben keresi történetének első polgármesterét Mosonudvar. A… Tovább olvasom