Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Senki sem mondta, hogy lesz

„ Nemesnyárültetvényekre nem lehet kitenni a »nemzeti park« táblát. Egyébként pedig eddig senki sem mondta, hogy lesz nemzeti park a Szigetközben” – fogalmazott most végre egyértelműen a környezetvédelmi tárca helyettes államtitkára.
Úgy tűnik, a sokszor meggyalázott Szigetközben ezúttal a róka fogta csuka esete állt elő a nemzetipark-ügy kapcsán. Egyelőre nem lehet megcsinálni a nemzeti parkot, mert igen kevés itt a víz, ám annál több a tájidegen nyáras és az akác. Ám addig ezeket továbbra is lehet telepíteni, amíg ki nem mondatik a nemzeti park létrehozásának határozott szándéka. Így a már most védett 9200 hektáron kívül a 375 négyzetkilométeren háborítatlanul folytatódhat a nyárasok és akácosok telepítése.

Csak egy szándék

– Soha, senki nem mondta, hogy lesz a Szigetközben nemzeti park. Az 1991-es országgyűlési határozatban sem szerepel leírva a Szigetköz szó. Csak a Duna mentéről beszéltek. Azóta itt kettő is létesült, az Ipoly és a Dráva térségében – jelentette ki megkeresésünkre Haraszthy László, a környezetvédelmi tárca helyettes államtitkára.

Haraszthy hangsúlyozta: a nemzeti parkká minősítésnek igen szigorú nemzetközi normái vannak. E kritériumoknak a Szigetköz jelenleg nem felel meg, s ha most mégis kitennék ide e táblát, azzal súlyosan ártanának Magyarország és igazi nemzeti parkjai tekintélyének. Pillanatnyilag semmi másról nincsen szó, mint hogy született egy szándék arról, hogy vizsgálják meg a nemzeti parkká válás lehetőségét. Ez a szakmai munka a pénzügyi és természetvédelmi feltételrendszert elemzi. Ha ennek alapján döntés születik a nemzeti parkká minősítésről, akkor majd politikai támogatással előre lehet lépni.

– A természetvédelmi előírások pontosan meghatározzák e védett területeken az erdőtelepítési rendet. A nemesnyár faj tájazonossága szakmai vitákat indukál, mivel ez a fekete nyár klónja. Ám az akác telepítése védett területen a jogszabályokkal ellentétes – hangsúlyozta az államtitkár-helyettes, aki arra a kérdésünkre, hogy akkor mi értelme a helyi buzgolódásnak a Szigetköz Nemzeti Parkért, mindössze annyit válaszolt: „Ha valahol lelkesednek valamiért, az egy pozitív dolog."

Ésszerű átmenettel

Németh Ferenc, az Állami Erdészeti Szolgálat győri felügyelőségének osztályvezetője lapunknak elmondta: a gazdasági érdekek azt diktálják, hogy csak fokozatos átmenettel szorítsák ki a nemesnyárasokat a Szigetköz területéről.
– Az itteni nemesnyárasokat nem lehet egyszerre lecserélni – kezdte az osztályvezető. – Így hirtelen kiesne egy gazdasági szempontból fontos terület, hisz ezek a fák már huszonöt év alatt elérik a vágásérettséget. Ésszerű átmenetre van szükség. Igaz, véleményem szerint kár lenne kiszorítani teljesen a nemesnyárasokat. Egyébként már elkezdődött ez a folyamat, jelenleg az elültetett csemeték 30–40 százaléka tartozik e fajhoz. A visszatelepítendő őshonosok – a szürke nyár, a fűz, az éger, a kőris és a tölgy – egyre nagyobb számban találhatók meg a Szigetközben.

Negyvenezer hektár

– A Fertő–Hanság Nemzeti Park előírásait és a leendő nemzeti parkra vonatkozó irányelveket természetesen figyelembe vesszük és betartjuk. Így például erdőtelepítéskor a szűz területekre csak őshonos fajokat ültetünk. A rosszabbnak mondható termőterületek telepítésénél főleg az akác jöhet szóba. A védett területekre egyelőre erdőtelepítési igény nem jelentkezik. Egyébként ide – és a felújítás alatt álló (lecserélendő) területekre – már nem ültethetünk nemesnyárakat, csak a védettséget nem élvező részekre. Az uniós normákhoz igazodva közel negyvenezer hektár területet kellene betelepíteni, ám egyelőre még nem tudjuk, erre a célra pontosan milyen területek jöhetnek szóba – tudtuk meg Németh Ferenctől.

„ Itt is létrejöhetne"

Pap János országgyűlési képviselő szerint a szakma a nemesnyárasok miatt hátráltatta a nemzeti park létrejöttét.
– Véleményem szerint a rehabilitáció, mely a vízellátás kérdését és a természetes élőhelyek helyreállítását is magában foglalja, nem állhat le – mondta a képviselő. – Ezzel egyeztetve kell a nemzeti parkot létrehozni: a koncepció kész, s az itt élők is igényelnék. Ismerem Haraszthy László álláspontját, ezzel azonban nem értek egyet. Az 1991-es országgyűlési határozat alapján létrejött a Dráva és az Ipoly mentén is a nemzeti park, pedig akkor ott sem voltak adottak a feltételek. Először védettség alá kell vonni a területet, aztán kivághatjuk a tájidegen nemesnyárasokat. Egyébként amikor annak idején Turi-Kovács Béla bejelentette a Duna mentén kialakítandó nemzeti parkok tervét, akkor a Szigetközben a szakma a tájidegen nemesnyárasokra hivatkozva akadályozta meg a tervek megvalósulását. Úgy gondolom, fontos, hogy a nemzeti park minél előbb megvalósuljon – mondta Pap János.

„ Nem elzárkózás, hanem figyelemfelhívás"

– Értelmezésemben Haraszthy László mondatai a megvalósítandó feladatokra hívják fel a figyelmet – tudtuk meg Stipkovits Pál országgyűlési képviselőtől. – Valószínűleg nem látja biztosítottnak a jelenlegi feltételeket, ám ez nem azt jelenti, hogy nem is lesz itt nemzeti park. Véleményem szerint a Duna elterelésével a természetben okozott károkat enyhíteni kell, s kihasználhatóvá kell tenni az adottságokat. Azt kell alapul venni, hogy mi a hasznos az itt élők számára – ha a nemzeti park, akkor meg kell azt valósítani. Úgy gondolom tehát, hogy nem elzárkózásról, hanem csak figyelemfelhívásról van szó – mondta Stipkovits Pál.

Pk mondták – miniszterek a tervekről

„ Mindaddig előtérbe kell helyezni a szlovák–osztrák–magyar nemzeti park koncepcióját, míg a nemzetközi megoldás lehetősége fennáll. Most is vannak olyan területek, ahol akár ezer hektáron nemzeti parkot hozhatnának létre."
„ A Szigetköz Nemzeti Parkról az egyeztetések még tartanak, ám a szlovák féllel már az év első felében megegyezés születhet."
„ Szlovákiának van mire alapoznia a nemzeti park tervét. Ígéretet tettem a kormánynak, hogy nem fogom tovább erőszakolni nemzeti parkok kijelölését, ám ennek ellenére még idén egyeztethetünk a magyar féllel a tervekről."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz: Sok pénzbe kerül

A szaktárca szerint 1,5 milliárd forinttal kellene emelni jövőre a nemzeti parkok idei 4 milliárd… Tovább olvasom