Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Senki sem kifogásolta a bányanyitást

Ismét napirenden volt a képviselő-testületi ülésen a Kozlik-tanyán tervezett kavicsbánya nyitása. A szakhatóságok nem emeltek kifogást a tervezett bánya ellen, így
A képviselő-testület először tavaly júniusban tárgyalt az úgynevezett Kozlik-tanya területén nyitandó kavicsbánya miatti településrendezési terv módosításáról.

Két éve volt napirenden


A történet előzménye, hogy két éve adta hozzájárulását a képviselő-testület a Tritol-kavicsbánya bővítéséhez. Az évekig húzódó eljárás végeztével az addigi harmincöt hektáros bányaterület további negyvenöt hektárral bővült.

Az eredeti terület kavicskészlete még jó húsz évre elegendő, a bővítéssel pedig további negyven évre lehetővé válik a külszíni bányászat évi 200 ezer köbméter kitermeléssel számolva.

A bővítés engedélyezését követően a tulajdonos eladta az egész területet, vállalkozást. Ez jelenleg osztrák–német tulajdonosi kör kezében van, a kitermelés változatlanul folyik.

Újabb kérelem 2014-ben

A korábbi tulajdonos egy új céggel tavaly újabb kérelemmel fordult az önkormányzathoz. A Mosonmagyaróvár határában lévő ingatlanon – az úgynevezett Kozlik-tanyán – szeretne új kavicsbányát nyitni. Ehhez a 16 hektáros ingatlant különleges bányaterületként kell besorolni – jelenleg mezőgazdasági üzemi területként tartják nyilván. Egykor a Lajta–Hanság Állami Gazdaság állattartó telepe működött itt.

Az állattartás jó ideje megszűnt, az istállóépületeket elbontották, azok helyén csak betontörmelék van. A terület többi része elhanyagolt, gazos.

A Kozlik-tanya a 86-os főútról közelíthető meg, mintegy két kilométeres kavicsozott úton, amit jelenleg javarészt mezőgazdasági gépek használnak. A bánya működése során napi 64 teherautó forgalmával számolnak. A kavicsvagyon és a kitermelési határ – ami kétszázezer köbméter évente – figyelembevételével a bánya előreláthatólag tíz évig fog működni.

Nincs elvi akadály


Az önkormányzat egy éve hozzájárult a többfordulós véleményezési eljárás elindításához. Az ennek során beérkezett nyilatkozatokban a szakhatóságok nem emeltek kifogást.

A képviselők jóváhagyták a nyilatkozatokat, előírva a további közlekedési egyeztetéseket.

A MÁV Zrt. azóta beérkezett nyilatkozata szerint a Budapest–Bécs gyorsforgalmi vasút tervezett nyomvonala és annak védőterülete végül is nem érinti a bánya ingatlanát. Így már elviekben nincs akadálya az újabb bánya elindításának.

Veszprémben döntenek

Ám a helyi építési szabályzat módosítása, a bányaterület kijelölése csak előfeltétele a bányanyitásnak. Arra külön eljárás keretében a Veszprémi Bányakapitányság adhat engedélyt.

A képviselő-testület ülésén felmerült, hogy a későbbiekben az önkormányzat megfontolja hasonló esetekben az ilyen eljárások megindítását. Azt követően ugyanis már – amennyiben a szakhatóságok nem emelnek kifogást – nincs lehetősége a városnak megakadályozni újabb bányák kialakítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatással gyakornokok a dunakiliti hotelnél

A gyakornokok új technológiákat is elsajátíthattak. Tovább olvasom