Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Sehol sem kellenek a kamionok

Máriakálnok, Kimle és Dunakiliti sem örül annak, hogy a halászi hídon bevezetett súlykorlátozás miatt a nagyobb tehergépjárműveket településük felé irányították. Féltik útjaikat, lakóházaikat a rongálódástól: emiatt a közútkezelőtől és a minisztériumtól várnak segítséget.
A halászi híd állapota egyre romlik: tábla jelzi, hogy csak a húsz tonna összsúly alatti járművek hajthatnak fel rá. Ezzel a kamionokat, a nyerges vontatókat tiltották ki a műtárgyról. Az útbaigazító táblák Kimle, Dunakiliti és Máriakálnok felé terelik a nehézgépjármű-forgalmat. Az érintett települések azonban tartanak ettől, s a minisztériumhoz és a közútkezelőhöz fordulnak segítségért.

Rongálódástól tartanak

A máriakálnokiak szerint ha műszaki gondokról van szó, akkor ezeket mihamarabb meg kell szüntetni, s még a lezárás előtt új híd felállítása szükséges Halásziban. Pk felkészületlennek érzik magukat a megnövekedett forgalomra, s féltik iskolás gyerekeiket a balesetveszélyes helyzetektől. Belterületi útjaikat is óvnák: most még elfogadható állapotban vannak, ám rongálódásoktól tartanak. A Mosonmagyaróvárral összekötő szakasz viszont már most is katasztrofális, a kerékpárosok számára életveszélyes.

A lakóházak sérülhetnek

Balsay Zsuzsanna polgármester, Kimle polgármestere lapunknak elmondta: közútjaikon már így is jelentős a forgalom.
– Egyre romló útjaink – novemberben mindig „kátyúsodik" – állapotát féltjük, hisz már most is leszűkült a szélességük, s a lakóházak megrongálódásától is tartani lehet. A károlyházi répaszállítás miatt egész ősszel hatalmas a teherforgalom nálunk, így egyelőre nem érezzük az elterelés hatását. A közútkezelőt már megkerestük az ügyben, tőlük kérünk segítséget. Ha rajtunk keresztül bonyolódna le ez a hatalmas forgalom, akkor parkolókat kell majd nálunk csinálni, mert a rossz utak miatt nem tudnak majd innen továbbhajtani – jegyzi meg fanyar humorral a polgármester.
Mosonmagyaróváron, a halászi leágazás előtt tábla jelzi a 20 tonnánál nagyobb összsúlyú gépjárműveknek, hogy Dunakiliti felé hajtsanak. Szokoli Sándor, a település vezetője sem örül a nagyobb forgalomnak.
– Az itteni üzemekhez rengeteg áruszállító s közel ezer munkás érkezik a falunkba. A vízlépcső építésekor szó volt arról, hogy egy Dunakilitit elkerülő utat építenek ki, mely terv később meghiúsult. A mellékúthálózat fejlesztése kapcsán elküldtük véleményünket a megyei önkormányzatnak: szeretnénk, ha a jövőben lehetőség lenne egy Feketeerdő és Halászi, valamint Dunakiliti és Cikolasziget közötti rövidebb szakasz, valamint a településünket elkerülő út megépítésére.

Másfél évig tartana

A korlátozást a híd romló állapota indokolta, mivel a környező kavicsbányákból érkező teherautók növelték a forgalmat. A nagy terhelés miatt a híd pillérjei elmozdultak, melyet folyamatosan vizsgálnak a közútkezelő munkatársai. A híd leszakadásától tartva tették ki a súlykorlátozó táblákat. A közútkezelő szerint, ha az aláírásgyűjtés eredményre vezet, s a régi híd helyén épülne egy új, akkor a tervezés és a felépítés miatt másfél évig nem lesz összekötő kapocs Mosonmagyaróvár és Halászi között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegyeshalom lassú halála?

Hegyeshalomban arra számítottak, hogy a vámügyintézéssel foglalkozó társaságok forgalomcsökkenése… Tovább olvasom