Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Segítséget kérnek a szúnyogirtáshoz

Szigetköz - A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás segítségért fordul a környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez.

Abban bízik a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás, hogy legalább „feles" állami segítséget kaphatnak a szúnyogirtáshoz.

– Az utóbbi napokban tapasztaltuk, hogy nőtt a szúnyogok száma, de még nem katasztrofális a helyzet, a lehűlés visszafogta a lárvák kelését – hangsúlyozza Tóth István, Dunasziget polgármestere, aki a kistérségi társulás alelnökeként vállalta a szúnyogirtás koordinálását. Elmondta: harminchat településen 8400 hektáron kellene irtani a vérszívókat, egyelőre azonban az a kérdés, hogy ki finanszírozza ezt a feladatot. Az egyszeri permetezés tízmillió forintba kerül, a korábbi irtást a szigetközi településeken kívül a Mosoni-síkság önkormányzatainak teljes egészében kellett állniuk. A kistérség nevében támogatásért fordultak az érintett önkormányzatok Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez.

Levelükben utalnak a júniusi, Duna és a Lajta gyors, többlépcsős árhullámára, melynek negatív hatásai eltérő módon, de egyszerre érintették a kistérség összes települését. Így például arra, hogy az elöntések következtében a turisztikai szezon kezdete eltolódni látszik, ezért a vendéglátók máris jelentős bevételkieséssel számolnak.

A visszahúzódó ár rengeteg tocsogót és felmelegedő vizű, kisebb tavat hagyott maga után, amelyek kedvező feltételeket teremtenek a Szigetközben a szúnyograjzáshoz. Az árvízi károk felmérésére készült költségvetés elkészítése során kérik a szakminisztert, hogy a szúnyoggyérítés költségeit is tervezzék be e büdzsébe. – Mi annak is örülnénk, ha kompromisszumként ötven százalék önrészt kellene hozzátennünk az állami támogatáshoz. A teljes költség viselése túl nagy anyagi áldozat lenne jelen helyzetben az önkormányzatok számára – tette hozzá Tóth István.

Olvasóink írták

  • 1. zopika02 2009. július 15. 09:48
    „Miért nem tetszenek elől hátul Dr - hoz fordulni ?
    Csak szépen besétálnak a parlamentbe és a szúnyogirtás költségét felveszik költségtérítésként. Még számla sem kell. Ha az ő kerete kevés lenne támogatásként még egy két hasonszőrűt fogjon maga mellé. Ja hogy az a választópolgárok érdeke lenne ? Akkor kevesebb jutna másra..... Nemhiszem... Maguknak találnak forrást. Bruhahahaha”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El Caminos zarándoklat a Szent Jakab templomhoz

Lébény - Hétnapos gyalogos zarándoklat indul Budapestről Lébénybe az I. magyarországi Szent… Tovább olvasom