Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Segítőkész hívek és önkormányzat

A mosonszolnoki templom felújítása két évvel ezelőtt a torony rekonstrukciójával kezdődött el. Az önkormányzat, az egyházi felsőbbségek, a helyi és külföldi hívek által támogatott munkálatok, amelyek az épület teljes külső megszépülését eredményezik, június végére fejeződnek be.
Nagytemplom: Hamarosan új színben pompázik.
A rekonstrukciót dr. Kökény László esperes egyetértésében Gábor Jenő egyházmegyei építész bonyolítja. Szervezőkészségét dicséri, hogy ilyen rövid időn belül, azaz két év alatt teszik rendbe a falu ékességét. Dr. Kökény Lászlónak nem ez az első rekonstrukciója, szolgálati ideje alatt számos templom, kápolna megújulásánál működött közre, csak a legnagyobbakat említve az ácsi, a szanyi templomok még napjainkban is újszerű állapotban fogadják a híveket, a máriakálnoki külső-belső renoválása pedig tavaly ért véget. Ha a mosonszolnoki is elkészül, pihenést tervez az esperes, bár tudja, hogy a várbalogi és az albertkázméri templomok megóvásáért is van még mit tennie.
A mosonszolnoki templomnak először a tornya kapott rézsüveget, utána az egész teteje újult meg, jelenleg a külső pucolása folyik, s végül az ereszcsatorna kerül a helyére. Idővel tervezik a belseje megszépítését is, aminek az ódon plébánia értékesítése adhat anyagi lendületet. A rekonstrukciót a helyi önkormányzat maximális jóindulattal és 8 millió forinttal támogatta, a 24 millió forintos bekerülési költség további fedezete hazai és külföldi híveknek köszönhető és nagyon sokat segítettek az egyházi felsőbbségek, így a püspökség s a külföldi egyházi karitatív szervezetek is. A végösszeg még nincs együtt, de hamarosan rendelkezésre áll. Átalakul a templom környezete is, az önkormányzattal karöltve parkosítást terveznek és körbejárhatóságot biztosítanak.
Az esperes örül, hogy a nagy templomon munkálkodók felajánlásának köszönhetően megújul a Szent Anna-kápolna is, ahol minden évben Anna-napkor istentiszteletet tartanak. Csupán az alapanyagokat kellett beszerezni. A rekonstrukciók során kikérték a hívek véleményét is, így a végső megjelenés a többség akaratát és jó ízlését tükrözi vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok a ló, de nem elég jó

Sok a ló, szép a környezet, jó a terep, de nincsenek oktatók, jól kiképzett lovak és hiányzik a… Tovább olvasom