Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Schengen után bárhol kiköthetünk

Májustól ismét megnyílik Dunaremetén a Szlovákiával közös vízi határátkelő. Tavaly szlovák, osztrák és német kenusok is érkeztek ide. A schengeni csatlakozás után vízi járművel a közös szakaszon bárhol kiköthetünk.
Magyar–szlovák közös turisztikai pontokat, vízi határátkelőket jelölt ki még 2006 első felében a két ország kormánya.
Dunaremetén ünnepélyes keretek között avatták fel a határállomást tavaly júliusban.

Az egykori hajóállomás területe igényesen kialakított, rendben tartott pihenőhely is. A szezonban aztán német, magyar és szlovák kenusok, kajakosok érkeztek ide szép számmal. Az átkelő legnagyobb forgalmát egy Regensburgból érkező római gálya érkezésekor bonyolította, amikor mintegy ezerötszázan látogattak ki az egykori hajóállomásra.
Az árvízvédelmi töltésen ellenőriztek is a határőrök. Újszászi Zsolt alezredes, a hegyeshalmi határrendészeti kirendeltség vezetője elmondta: idén is szúrópróbaszerűen ellenőrzik az ide érkező vízi turistákat s az átkelő állapotát. Bár a kijelölt átkelő a schengeni csatlakozás után is megmarad, januártól a határszakaszon bárhol kiköthetnek a kisebb vízi járművek. Marovics Géza dunaremetei polgármester elmondta: várhatóan a határőrséggel és a képviselő-testülettel közösen a májusi megnyitáskor csónakos bejárást tartanak majd, s értékelik az elmúlt év tapasztalatait.

Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület vízitúra-vezetője elmondta: az, hogy a schengeni csatlakozás után a csónakok bárhol kiköthetnek, fellendítheti az Öreg-Duna vízi turizmusát.
– Akik hosszabb vízi túrákra jönnek, azoknak jó hír, hogy hamarosan bárhol kiköthetnek a határszakaszon. Az Öreg-Duna talán a leérintetlenebb szakasz: a mellékágrendszerről Denkpálnál a kenuk átemelése nehézkes, túráink elenyésző része vezet csak ezen a szakaszon. Ellenben a kevés turista a madárpopulációnak kedvez: két éve Ásványráró „magasságában" 54 fekete gólyát számoltam meg – mondta Fűzfa Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil javaslatokat várnak a városi citromdíjra

A Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület idén is odaítéli a „Contra urbem – Contra naturam" – „A város ellen – a természet ellen" elnevezésű díját. A citromdíj várományosai azok a jogi vagy magánszemélyek lehetnek, akik a legtöbbet tették a város és a környezet ellen. Az alapítók szándéka, hogy a díjazott kiválasztásába a város lakóit és civil szervezeteit is bevonja. Tovább olvasom