Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Schengen: Jogokkal és kötelezettségekkel is jár

Hegyeshalom - Nem lesz biztonsági deficit, sőt, az eddigieknél is biztonságosabb lesz a határ menti térség Magyarország schengeni csatlakozását követően – jelentette ki Günther Platter osztrák belügy- és Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter tegnap Hegyeshalomban.
Hazánk schengeni csatlakozása utáni biztonságot szolgáló együttműködésről tárgyalt és írt alá megállapodásokat a két tárcavezető a hegyeshalmi határátkelőn. A két politikus a helyszínen tájékozódott továbbá a közös osztrák–magyar kapcsolattartó pont munkájáról. A miniszterek szerint ezen a közös szolgálati helyen kicsiben látható a két ország és az egész Európai Unió szoros együttműködése.

A megbeszélést követő tájékoztatón Günther Platter osztrák belügyminiszter kiválónak nevezte a két ország rendészeti szerveinek együttműködését, ami a schengeni bővítést követően még szorosabbá válik. Platter utalt arra, hogy az Európai Unió várhatóan november 8-án és 9-én írja alá a schengeni bővítésről szóló megállapodást, ezt követően pedig már karácsony előtt végleg felemelkedhetnek a sorompók a két ország között. A tegnap aláírt megállapodásokkal többek közt a biztonságot szavatolják a határok eltűnése után. A két ország rendvédelmi szervei közös biztonsági koncepciót dolgoznak ki, aminek része lesz egyebek mellett a közös járőrözés is.

Günther Platter elmondta: Ausztria is felkészült a schengeni bővítésre. A határellenőrzés ugyan megszűnik, ám továbbra is szavatolniuk kell polgáraik biztonságát. Ezért a határ térségében fokozott rendőri jelenléttel mélységi ellenőrzéseket hajtanak végre. Terveik szerint kilenc hónapos megfigyelési időszak után döntenek majd a további esetleges intézkedésekről. A belügyminiszter szerint nem lesz biztonsági deficit a határok eltűnése után a térségben, sőt, nagyobb lesz a biztonság, mint korábban. Platter cáfolta azt az értesülést, hogy a hadsereg továbbra is a határon maradna. Mint mondta, a katonai egységek a mélységi ellenőrzésben a megfigyelésben vesznek majd részt.

A tájékoztatón Takács Albert kiemelte: a határok szabad átjárhatósága az Európai Unió egyik jelentős értelme. Az elmúlt hónapokban Magyarország hatalmas szellemi és anyagi erőfeszítéseket tett a schengeni előírások teljesítésére, aminek várhatóan hamarosan learathatjuk a gyümölcsét. A csatlakozás azonban nemcsak jogokkal, de kötelezettséggel és felelősséggel is jár. Hazánk ugyanis az unió külső határvédelmét látja majd el, így egész Európa biztonságát szolgálja.

A jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság idejére visszaállítandó határellenőrzésről Takács Albert elmondta: Magyarország egyetért és minden támogatást megad Ausztriának ahhoz, hogy ez valóban egy sportesemény legyen, és a bűnözőket távol tudják onnan tartani.

Az osztrák belügyminiszter szerint Magyarország jól végrehajtotta a csatlakozáshoz szükséges előkészületeket, így biztonságos lesz az unió új külső határa.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb falfirkák a felújítás után

Mosonmagyaróvár - A közelmúltban fejeződött be a Flesch Károly Kulturális Központ falfirkáinak… Tovább olvasom