Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Schengen: egy hónap szünet

Hegyeshalom - Tilos átlépni a zöldhatáron Ausztriába a labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt. A kijelölt átkelőkön időszakos ellenőrzésre számíthatnak az utazók, míg a kisátkelők – ahogy a schengeni csatlakozásunk előtt – csak időszakosan tartanak nyitva.
Gyakorlatilag a schengeni csatlakozás előtti szabályokat léptetik életbe az osztrák hatóságok egy hónapon át a labdarúgó Európa-bajnokság idejére az osztrák–magyar határon. Amint arról lapunkban már több alkalommal beszámoltunk, Ausztria kérte és meg is kapta az Európai Uniótól, hogy a sportrendezvény idejére schengeni belső határain ideiglenesen visszaállíthassa az ellenőrzést.

A hét elejétől bevezetett intézkedések részleteiről Robert Galler alezredes, Burgenland Tartományi Rendőrség szóvivője tájékoztatott.
Elmondta: az osztrák belügyminisztérium úgy határozott, hogy június 2-tól július 2-ig visszaállítja a határellenőrzést, hogy az EB idején a nyugalmat és a biztonságot szavatolni tudják és megakadályozzák az erőszakos cselekményeket.

Az ellenőrzések jellege az adott határátkelő nagyságától függ. Az alezredes hangsúlyozta: sehol sem lesz folyamatos ellenőrzés, mindezt a mérkőzések időpontjaihoz igazítják. Az ellenőrizni kívánt autókat szúrópróbaszerűen választják ki és állítják félre. A kisebb átkelőkön is csak időnként lesznek közös járőrpárok. Az intézkedések bevezetésével nem az a céljuk, hogy az Ausztriába való beutazást korlátozzák, hanem hogy a rendbontókat időben kiszűrjék. Ennek ellenére azonban számolni kell időnként kisebb torlódásokkal.

Ellenőrzés: A rendőrök szúrópróbaszerűen állítanak meg autókat az átkelőn. Fotó: Méhes Ákos
Ellenőrzés: A rendőrök szúrópróbaszerűen állítanak meg autókat az átkelőn. Fotó: Méhes Ákos

Robert Galler felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az egy hónapban ismét tilos lesz a zöldhatár átlépése, csak az átkelők használhatók. Aki ezt megszegi, bírságra számíthat. A szóvivő cáfolta azokat a korábban megjelent híreszteléseket, miszerint újra felszerelnék a sorompókat a nagyobb átkelőkön, ám a kisebb, korábban ideiglenesen és turisztikai céllal működött helyeken újra visszaáll a régi rend.

Ezek az átkelők, ahogy hazánk schengeni csatlakozása előtt is, júniusban nem huszonnégy órában, csupán időszakosan tartanak nyitva. Itt elképzelhető, hogy az „üzemidőn" kívül sorompóval találkozhatnak az arra járók. Ugyancsak bevezetik a hegyeshalmi úgynevezett K2 kishatáron és Jánossomorjánál is azt a szabályozást, miszerint az adott zónában élők vehetik csak igénybe ezt a két átkelőt. Az erre járóknak célszerű – ahogy korábban is – magukkal vinniük lakcímkártyájukat is az úti okmányok mellett. A kis átlépőket ebben az egy hónapban csak az osztrák és magyar állampolgárok használhatják.

Az osztrákokkal kötött megállapodás alapján a magyar rendőrség is besegít a határellenőrzésbe Hegyeshalomnál és Fertődön. Dr. Borsa Csaba őrnagy, a megyei főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályvezetője elmondta: az előzetes felmérések szerint mintegy 50 ezer magyar szurkoló megy ki a mérkőzésekre. Emellett a déli országokból is sok átutazóra lehet számítani. A határátlépés feltétele az érvényes úti okmány, illetve a harmadik országból érkezőknek vízum vagy tartózkodási engedély, illetve megfelelő mennyiségű pénz.

A magyar rendőrség átadott egy listát az osztrákoknak azokról, akiket Magyarországon kitiltottak a sportesemények látogatásáról. A határon ezt is figyelni fogják. A garázda csoportok kiszűrésére is felkészültek, erre készenlétbe állítottak egy csoportot. Az ellenőrzéseket a vasúton is visszaállítják, a rendőrök a vonaton ellenőrzik az utasokat s a szurkolói különvonatokat is végigkísérik.

A szélső sávokba terelnek
A hegyeshalmi autópálya-átkelőn négy sávot alakítottak ki és 30 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be. A középső két sávon halad a forgalom, míg a szélsőkbe terelik az ellenőrizni kívánt járműveket. Az ellenőrzésben nem csupán osztrák és magyar rendőrök vesznek részt, előfordulhat, hogy az utazók más országok egyenruhásaival is találkoznak majd. Így például Hegyeshalomnál lengyel rendőrök is besegítenek. Az őrnagy hozzátette: a határ mentén földet művelő gazdák közül többen kértek már ideiglenes határnyitási engedélyt, hogy a terménnyel átmehessenek a zöldhatáron is. Mindkét ország hatóságai rugalmasan kezelik ezt a kérést és megadják az engedélyt, így elkerülhető a bírságolás tiltott határátlépésért. Magyar részről ez illetékmentes, míg a Burgenlandi Tartományi Igazgatóság mintegy 20 euróért állítja ki ezt a hozzájárulást.

Olvasóink írták

  • 2. six66 2008. szeptember 30. 13:30
    „A büdös osztrák fajtátokat....”
  • 1. hatar ismet 2008. június 08. 22:45
    „Az osztrakok elni fognak MINDEN lehetoseggel, hogy visszaallitsak a hatarokat - ha meg lennek illuzioik a magyaroknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A miniszter kevesebb adminisztrációt ígér

Mosonmagyaróvár - Csökkentené az orvosok adminisztrációs terheit s átlag feletti egészségügyi… Tovább olvasom