Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Sárvár bezár, óvári sajt csak Mosonmagyaróvárról

Hatvanhárom dolgozót bocsátanak el szeptember közepétől az Óvártej Rt. sárvári üzeméből pénzhiány, és a termelés visszaesése miatt. A sajtgyártást a mosonmagyaróvári üzemben folytatják.
Egy héten belül megszűnik az Óvártej Rt. sárvári sajtgyártó üzeme. A bejelentés nem érte váratlanul a munkásokat: a döntés előtt tárgyaltak az üzemi tanáccsal, tájékoztatták a fejleményekről a dolgozókat, s a leépítést bejelentették a Vas Megyei Munkaügyi Központnak. Sárváron egyébként évi 1200 tonna sajtot gyártottak közel-keleti exportra. Most gazdaságossági okokból az üzemet is el szeretnék adni a tulajdonosok.

Csökkentett tejkvóták

Kovács László, a cég ügyvezető igazgatója szerint a gyár bezárásának oka a termelés jelentős csökkenése, és az üzem rekonstrukciójához szükséges pénz hiánya.
– Legalább ötvenmillió forintba kerülne a sárvári üzem rekonstrukciója, amit nem tudnánk finanszírozni – kezdte az igazgató. – Az üzemnek élelmiszer-higiéniai szempontoknak is meg kell felelnie, ehhez azonban rekonstrukciójára lenne szükség. Erre a tulajdonosoknak nincs pénzük, a bankoktól pedig nem sikerült hitelt szerezni.
– A másik indokunk a bezárásra, hogy a kormány csökkentette a tejtermelés kvótáját, s a kevesebb tejet egy helyen is fel tudjuk dolgozni. Tehát gazdaságossági szempontok is szerepet játszottak a döntésben.

„ Nem jelentene létszámbővítést"

– Ráadásul az exportunk is rendkívül bizonytalan, a szabályozás már háromszor is változott ebben az évben. Így nem láttuk biztosítottnak ezt a piacot. Most szeretnénk eladni a sárvári üzemet, s keressük rá a jelentkezőket. A sajtgyártás a megfelelő technológiával rendelkező mosonmagyaróvári gyárba kerülhet át, ha biztosított lesz erre a megfelelő anyagi keret. Az áthelyezés egyébként nem jelentene létszámbővítést a Lajta-parti gyárban – tudtuk meg Kovács Lászlótól.
Információink szerint a sárvári elbocsátottak a Flextronics helyi üzemében találhatnak munkát, ahova jelenleg kétszáz embert keresnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekültek a hitelfelvételtől

Püskin új rendezési terv készül, járdát újítanak fel és bevezették a faluházba a telefont.… Tovább olvasom