Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Saját regisztráció az etnobiznisz ellen

A Német Önkormányzatok Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete a hét végén Levélen tartotta a német önkormányzatok napját. A rendezvényen tájékoztatták az érintetteket a közoktatási törvény kisebbségeket érintő módosításairól.
A Német Önkormányzatok Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete szombati levéli rendezvényén Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Buzál Attila jogi és Heves Ferenc oktatási referens a hatályos közoktatási törvény kisebbségeket érintő módosításairól, illetve a kisebbségi törvény tervezett változtatásairól beszéltek.

A tájékoztatón elhangzott: az oktatási törvény módosításával a kisebbségek egyeztetési jogosultsága nem csorbul. Az új jogszabály pontosan meghatározza azokat a kritériumokat, amitől egy oktatási intézmény nemzetiségivé válhat. Eszerint az alapító okiratnak tartalmaznia kell, hogy az intézmény nemzetiségi feladatot lát el és ezt a gyakorlatban is ténylegesen bizonyítani tudja, továbbá az ide járó tanulók legalább huszonöt százalékának részt kell vennie a nemzetiségi oktatási programban.

A kisebbségi törvény tervezett módosításainak egyik legfontosabb pontja a regisztráció. Az úgynevezett „etnobiznisz" megakadályozása érdekében a választásokat megelőzően a szavazóknak regisztráltatniuk kell majd magukat. A tájékoztatón hangsúlyozták: saját regisztrációról van szó, amit az országos kisebbségi önkormányzatok maguk hajtanak végre.

A rendezvényen vehette át a Német Önkormányzatok Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége Kisebbségi Díját Pollreisz Róbert sokéves fáradhatatlan tevékenységéért, amit a levéli német kisebbségért fejtett ki.

Kapcsolódó cikkek >>

Roma közösségi ház és információs központ (2003-02-19) >>
A kollektív kisebbségi jogokról tárgyal az Európa Tanács (2003-09-29) >>
A magyar érdekérvényesítés próbája a kisebbségi képviselet (2003-10-04) >>
A romák megkapták szilveszterre a művelődési központot (2003-12-10) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mosoni-Duna nyert

Az „Európa-kő” elkészítésére kiírt pályázat nyertesét pénteken hirdették ki… Tovább olvasom