Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Rügyezik az Árpád-fa Héderváron

Ismét zöldell és rügyezik a három éve megmentett hédervári kocsányos tölgy.

A 800 éves hédervári kocsányos tölgy még 2007 tavaszán tört derékba egy vihar során. Egyetlen épen maradt ágát egy 13 méteres tartógúlára kötötték a szakemberek: az ág 2–3 tonna súlyú, emiatt volt szükség egy masszív tartószerkezetre. Évente kétszer-háromszor végeznek felmérést, tavaly az egyik kötelet például erősebbre cserélték. Legalább tíz évet ígértek még a kocsányos tölgynek a hozzáértők. Jó hír, hogy az elmúlt napokban ismét zöldellni, rügyezni kezdett: Hédervár egyik jelképét már a szezon kezdetekor is egyre több vendég látogatja. ˝A turistaszezon kezdetén ismét nagy érdeklődésre számítunk, az ország legöregebb fájára sokan kíváncsiak˝ – mondta Juhász József hédervári polgármester.

Olvasóink írták

 • 5. sziszifusz 2010. április 14. 11:28
  „Isteni a fénykép.”
 • 4. Tmoha 2010. április 09. 22:57
  „A network.hu közösségi oldal hédervári oldalán található mostani kép a fáról.”
 • 3. cseri83 2010. április 07. 21:05
  „Tudomásom szerint az említett tölgyet Árpád-fának nevezik, mert a monda szerint Árpád Fejedelem ahhoz kötötte ki a lovát anno. Héderváron Kont-fa is létezik, de az máshol, más körülmények között, a kastélytól nem messze.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9derv%C3%A1r Szépen leírja mindezt.
  Egyébként a jó idő közeledtével érdemes egy kirándulást szervezni a festői szigetköz középső részében, mert pl. Héderváron a régmúltat tekinthetjük meg, a szomszédos Lipóton a közelmúlt fejlesztéseit élvezhetjük.
  Az első hozzászóló által említett képeslapot várjuk az újságban.”
 • 2. 01010 2010. április 07. 20:18
  „Ha lehet és feltőlti a képeslapot Én is szívesen megnézném .”
 • 1. Rudolfi 2010. április 07. 13:23
  „Nagyon örülök neki hogy ujra virágzik a hédervári kocsányos tölgy. Mind magángyüjtő a birtokomban is van egy majd 100 éves képeslapon a hédervári kastély látható és egy kis kockában a kont fa látható vagyis a kocsányos tölgy amely még elég szépen látható rajta a virágzó ág. Majd 20 éve gyüjtök képeslapokat de ebből csak ezt az 1 et sikerült megszerezni jó 10 évvel ezelött és ezért is örülök hogy virágbaborul kezd éledezni. Ha esetleg Juhász József polgármesterúr olvassa e rovatot szivesen a képeslap másolatát áttadnám neki emailcimem: pollakrudolf@citromail.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alulfinanszírozott és elöregedett a háziorvosi rendszer

˝A közel húsz-húsz mosonmagyaróvári és vidéki háziorvosi praxis több mint felét nyugdíj mellett dolgozó szakemberek töltik be.˝ Tovább olvasom