Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Rügyezik a megmentett Árpád-fa

Hédervár - Újabb kötelekkel erősítik meg a szakemberek az ország legöregebb fáját, a nyolcszáz éves hédervári kocsányos tölgyet. Az egyetlen épen maradt ágat egy tartógúla védi a károsodástól: hamarosan újra megvizsgálják a már rügyező fa állapotát.
Egy hirtelen jött vihar csaknem a vesztét okozta az ország legöregebb fájának – épp egy éve, tavaly április elején (Kisalföld 2007. április 6.). A betegeskedő hédervári Árpád-fa két ága is letörött, s mentőakció indult az egyetlen ép rész megmentéséért. Az összefogás eredményeképp egy fővárosi szakcég néhány héttel később kezdte a munkálatokat (Kisalföld 2007. május 4.). A törzsápolás során az odvas, korhadt részek után levették a facementet, kitisztították a fát az ép részekig: szinte teljesen kibelezték a tölgyet, többmázsányi korhardékot szedtek ki.

Rügyezik a megmentett Árpád-fa

Ezt követően az üreget szellőzni nyitva hagyták. A koronaalap törési sérüléseit kezelték, a víztől megóvták, majd a megmaradt koronaág száraz, odvas részit levágták, az odút kezelték. A vázág korábban alulról volt megtámasztva: ezt felülről kötötték meg, mert ez stabilabb megerősítést biztosít. Az alsó megtámasztás a vázág vékonyodásával járt, a kötés azonban követi a vastagodást. A művelethez három tartóoszlopból álló, tizenhárom méter magas gúlát építtetett az önkormányzat. A hédervári erdőből kivágott oszlopokat daruval állították fel, majd vasalattal fogta össze Kósa Zoltán darnózseli szakember. A kocsányost négy helyen kötelek segítségével feszítették meg, mert 2-3 tonnát nyom csak a megmaradt ág. Ezzel a „behúzásos" módszerrel további vázágat is lehetne nevelni: eme eljárással még legalább tíz évig megmaradhat a fa.

Rügyezik a megmentett Árpád-fa

„Hamarosan érkeznek a Garden szakemberei, ellenőrzik a fa állapotát, majd újabb két kötéllel erősítik a tartógúlához. Erre azért van szükség, hogy jobban bírja az ágrész a terhelést. A budapesti cég ingyen vállalta e munkálatokat is. A turistaszezon kezdetén ismét nagy érdeklődésre számítunk, az ország legöregebb fájára sokan kíváncsiak: ebben az időszakban – akár csak hétvégén – érdemes lenne a falu másik büszkeségét, a kocsányost „őrző" Boldogasszony–kápolnát folyamatosan nyitva tartani a vendégek előtt" – mondta Juhász József hédervári polgármester.

Rügyezik a megmentett Árpád-fa

Lukács Zoltán, a Garden Kft ügyvezető igazgatója elmondta: a korábban elmaradt statikai megerősítést végzik el, s megvizsgálják a kocsányos állapotát. Hozzátette: ő havonta figyeli a megmentett Árpád-fát, s örül annak, hogy tavasz elején már tele van rügyekkel. „Idén biztosan kihajt" – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biogázerőmű épülne vegyes beruházásban

Jánossomorja - Az előzetes számítások szerint háromszázötvenmillió forintból épülne fel Jánossomorja… Tovább olvasom