Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Rövid időn belül megszűnhet a szúrós szag

Mosonmagyaróvár - A szennyvíz tisztításához használatos azonos hatóanyagú, ám más márkájú vegyszer miatt árasztotta el rendszeresen bűz az Ipartelep nagy részét. Megtalálták a probléma okát, így rövid időn belül megszűnhet a szúrós szag.

A mosonmagyaróvári Ipartelep környékén lakóknak és az ott működő cégek dolgozóinak sokszor naponta kellett elviselniük a bűzt, ami az Alkotmány utcai ipari szennyvíztisztítóból terjengett. A műtárgyat üzemeltető cég szakembereinek azonban a közelmúltban sikerült megtalálniuk a baj gyökerét.

A szennyvíztisztító telepet a korábban a területen működő textilipari vállalkozás építtette előkezelőként, mivel a befogadó Megyei-csatorna vízminősége ezt megkívánta. Később a cég, illetve utódai tönkremenetele okán már nem fordítottak kellő figyelmet a műtárgyra. Időközben a szomszédban – az egykori konzervgyár területén – telepedett le az Óvártej Zrt. Elfolyó szennyvizük előtisztítása érdekében tenniük kellett valamit. A telep így 2007 nyarán a tejüzem tulajdonába került, bérüzemeltetőként pedig a helyi szakcéget, az Aqua Kft.-t bízta meg.

Az eredetileg textilipari szennyvíztisztító technológiája, feladata teljesen megváltozott – tudtuk meg Leitner László ágazatvezetőtől. A szakember a Kisalföldnek elmondta: a beérkező tejipari, illetve egy másik cégtől származó textilipari szennyvíz miatt időnként olyan terhelést kap a tisztító, amire a biológiai válasz időszakosan romlik, ennek érezhető a szaghatása. Csökkentése érdekében az Aqua Kft. teljesen felújította a műtárgyat, megnövelték a levegőztetés hatásfokát, előkeverő-levegőztető berendezéseket szereltek fel, valamint vegyszeres kezelést is alkalmaznak. Az átvételtől 2008 elejéig bűzhatást okozott az iszap kezelése is, ezt azonban már megoldották. A biológiai átalakítás nyomán a telep már többségében megfelelően működik.

Leitner László: A befolyó szennyvízben változott meg olyan vegyszer, aminek hatására a tejzsír a szokásosnál jobban kicsapódik, ez okozta a bűzt.
Leitner László: A befolyó szennyvízben változott meg olyan vegyszer, aminek hatására a tejzsír a szokásosnál jobban kicsapódik, ez okozta a bűzt.

Idén februárban azonban a biológiai egyensúly fokozatosan felborult. A probléma megoldására több szakértőt is felkért az üzemeltető. A szakemberek mindegyikének az volt a véleménye, hogy a befolyó szennyvízben változott meg olyan vegyszer, aminek hatására a tejzsír a szokásosnál jobban kicsapódik. Az érintett cégeknél történt vizsgálat során derült ki, hogy egyikük valóban lecserélte az egyik vegyszert egy más márkájúra. Azt azonban senki sem gondolta, hogy ennek olyan hatása lehet, ami a biológiai tisztítást gátolja, hiszen mindkét vegyszer hatóanyaga azonos. Miután ez kiderült, a cég azonnal visszaállt a régi vegyszer használatára, aminek eredményeként a szaghatás intenzitása az elmúlt napokban már csökkent. A biológiai rendszer rendbetétele azonban még több hétig is eltarthat, ennek során a bűz időszakosan fordulhat elő. Amennyiben szükséges, úgynevezett szagmaszkírozót is alkalmaznak. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a probléma megoldásán, egyebek mellett erre az évre tervezik annak a berendezésnek a beszerelését is, amivel a tisztítandó szennyvízben a tejzsír mennyisége jelentősen csökken.

Olvasóink írták

  • 1. Rbar 2009. május 20. 22:01
    „És a mosoni szennyvíztisztító szagát nem lehet kezelni?
    Eszméletlen, hogy beérve a városba szarszag fogad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határnyitás évfordulóján

Mosonmagyaróvár - A Móra Ferenc Általános Iskola tanulói a múlt hét folyamán a határnyitás 20.… Tovább olvasom