Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Rotary-komp magyarok és szlovákok között

Mosonmagyaróvár - A helyi Rotary Klub kezdeményezése nyomán hazai és szlovákiai alkotók munkáiból vándorkiállítás szerveződött Komp címmel.

A nyolc települést érintő tárlat megnyitója szombaton lesz.

A helyi Rotary Klub kezdeményezése nyomán huszonhárom hazai és szlovákiai alkotó munkáiból képzőművészeti vándorkiállítás szerveződött Komp (Kortárs Művészeti Panoráma) címmel. A programsorozat megnyitója Mosonmagyaróváron lesz szombaton délután 5 órától a Flesch Károly Kulturális Központban.

Ez év szeptemberéig a képzőművészeti anyag Nagymegyeren (Velky Meder), Révkomáromban (Komárno), Komáromban, Dunaszerdahelyen (Dunajska Streda), Győrújbaráton, Somorján (Samorin) és végül szeptember 26-án Győrött a nemzeti színházban lesz megtekinthető. A szombati mosonmagyaróvári megnyitón jelen lesznek a fogadó települések polgármesterei és a két partnerország diplomatái is. A kiállító művészekről és műveikről igényes katalógus is készült.

Katalógusborító
Katalógusborító

A bemutatkozó művészek: Almási Róbert, Balogh István, Borbély Károly, Czafrangó Szilvia, Dolán György, Gódány Sándor, Halmi-Horváth István, Horváth György, Karczagi Endre, Kelemen Benő Benjámin, Kurcsics László, Kustán Melinda, Lebó Ferenc, Lévai Ádám, Marian Komácek, Milos Prekop, Noémi Kolcaková Szakállová, Ölveczky Gábor, Peter Volek, Petrla Ferenc, Sabo Ladislav, Tímea Izák-Molnár és Varga György, aki a szervezés egyik fő mozgatója is volt.

Amint azt Bognár József, a szervező mosonmagyaróvári Rotary Klub tagja elmondta: szervezetükre leginkább a karitatív munka jellemző, ám a művészetek támogatása és a jószolgálati, hídépítő, kapcsolatteremtő kezdeményezések sem állnak távol tőlük. A Komp kettős célt tölt be. Egyrészt bemutatkozási lehetőséget kínál a Duna két partján élő képzőművészeknek, másrészt a művészet ereje és sajátos formanyelve által előmozdítja a közeledést, a hídverést és kapcsolatépítést – s ez a jelen fagyos viszonyok közepette különösen fontos – a magyar és szlovák nép között is.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. hablaty 2010. március 09. 18:10
  „Griffin!
  Ha a Cosa Nostra alapít egy karitatív szervezetet és az élére egy tiszteletre méltó embert helyez, és hátrányos helyzetű gyerekeket támogat, az jó dolog?
  Ha csak a gyerekek szemszögéből vizsgáljuk a szituációt, a válasz egyértelmű igen.”
 • 20. Griffin 2010. március 09. 17:27
  „A Rotary klub jó. Ellenvélemény van?”
 • 19. pancser 2010. március 09. 11:32
  „17! <moderálva sértő> Miért tetszene a sok ..... trianonozónak esetünkben 4 millió szlovák feletti magyar uralom? Azt hiszi ez a sok tévelygő, hogy akkor neki jobb lenne, nem kéne dolgoznia vagy mi frászt képzelnek?
  Ismétlem a rotarysok többet tesznek a hazáért ezzel a gesztussal, mimt a Jobbik tett vagy tesz a felszámolásáig!”
 • 18. geemaister 2010. március 08. 20:12
  „Hablaty! Akkor azt mond, hogy a létrehozójával van bajod. Egyébként ha már Trianonnra kitérünk, ha egy háborút elvesztünk, és a szomszédos országokban ott vannak a haderők, és a kormányod ki állít téged, hogy írd alá a szerződést még ha nem is akarod, vagy ha van ill. volt más lehetőség akkor miért nem következett be? Ezen lehetne vitatkozni, hogy mit kellett volna jobban csinálni, talán a háború rossz oldalára álltunk?! Egy biztos két háborút buktunk el és ennek ez lett a következménye. Én is sajnálom, hogy elvedték tőlünk a Kárpátokat, Erdélyt, a Felvidéket, de ezen kár rágódni, csak úgy lehet segíteni ha összefogunk és a magyar nem egymást tépi, hanem összefog a bajban és segít egymáson.”
 • 17. hablaty 2010. március 08. 19:26
  „Nem gondoltam volna, hogy a szabadkőműves háttérhatalomnak ennyi lelkes híve akad városunk környékén.
  Nemzetünk legnagyobb tragédiájának, a trianoni országcsonkításnak kiagyalói és végrehajtói mind-mind szabadkőművesek voltak.
  Önmagában nem a Rotaryval van a gond, hanem a létrehozóval.”
 • 16. RickCartman 2010. március 08. 19:10
  „bezzeg ilyenkor eltűnnek azok nickek, akik itt írogatnak hülyeségeket...kifogytak szóból...csókolom őket”
 • 15. geemaister 2010. március 08. 19:10
  „Már az is rossz,ha az ember jótékonykodni akar?? És mi van akkor, ha szabadkőművesek, kinem sz***a le?? Nah majd jön a Jobbik, az álszentek, végülis csak emberölés, terrorizmus van a kontójukon. Mindegyik párt egy kalap sz**. Inkább fel kéne nőnünk és ahelyett hogy egymásba a hibát keresnénk össze kellene fognunk és egymáson segíteni és erre a Rotary egy példa. Ne csodálkozzunk azon, ha a politikusaink lopnak, csalnak hazudnak, ők se születtek politikusnak, hanem közembernek.”
 • 14. pancser 2010. március 08. 18:01
  „14! Hát nem tudom, hogy jótékonykodással hogyan lehet a nemzetre rontani? Ezt csak a jobbikosok tudják.”
 • 13. Griffin 2010. március 08. 14:04
  „tényleg, a szabadköművesek...hát már ők is nemzetünkre rontanak ordas farkasként, mint a Gyurcsány? Juj, mi lesz itt..de majd vekkerviktor rendet ván zavraneczgabikával karöltve...szegény nemzetünk végre felvirágzik majd, és hangos kacagásunktól visszhangzik majd a Balkán...alig várom!”
 • 12. RickCartman 2010. március 07. 22:13
  „és ha hablaty helyett most két értelmes mondatot kellene írni arról, kik a szabadkőművesek, és kinek mi baja a Rotaryval (konkrétumokat!), akkor lenne csak nagy hápogás, és zavart pislogás:-)”
 • 11. pancser 2010. március 07. 21:55
  „Hajrá Rotary! Sok nemes cselekedetet hajtanak végre. Láthatjuk azt is, mi lenne ha a Jobbik kerülne hatalomra. Oly sötét ordas eszmék szabadulnának szegény népünkre, amely a világ szemében ramaty és fegyelmezendő nemzetté alacsonyítana bennünket. Ez nekünk nem hiányzik!”
 • 10. geemaister 2010. március 07. 09:02
  „hablaty! Még ha igaz, is tegyük fel. Tégedet az irritál, hogy másokon segítenek és építik a nemzetközi kapcsolatokat, diákoknak adnak ösztöndíjat, hogy kimehessenek külföldre, szegényeket felkarolják, a nagycsaládosokat, építik a kultúrát. Nyugodtan zsidózzál, kommunistázz engem speciel nem érdekel, hogy ki hova tartozik, ha másokon segítenek az önmagáért beszél. Ez különbözteti meg az embereket. Te biztosan nagyon okos vagy és úgy gondolod hogy a szervezet világhatalomra fog törni ezekkel a tevékenységekkel. Ha neked tényleg ez számít, akkor nyugodtan szabadkőművesezz.”
 • 9. hablaty 2010. március 06. 21:21
  „Nézd Öregem!
  Lehet itt nyilasozni, attól még a Rotary szabadkőművesek által alapított és a mai napik az Ő felügyeletük alatt működő szervezet, amit még a 168 óra sem tagad:
  http://www.168ora.hu/cikk.php?cikk=24442

  És még egy idézet egy másik írásból:
  "... A szabadkőművesség alá különböző szervek, részben fedőszervek, részben pedig megnyilvánulási szervek tartoznak, különböző klubok, mint a Nemzetközi Pen Club, a nemzetközi Rotary Club hálózat, a nemzetközi Good Templar hálózat. Ezek mind szabadkőműves manifesztációk, részben fedőszervek, részben manifesztációs szervek. A prominens tagjai ezeknek a kluboknak mindig szabadkőművesek.
  ...”
 • 8. RickCartman 2010. március 06. 20:01
  „bocs: embertársaikért...de így is érthető: butaság ellen Google...:-)”
 • 7. RickCartman 2010. március 06. 19:59
  „Marhaságok írogatása helyett inkább néznék utána néhányan a hozzászólók közül, mi is az Rotary, kik ők, és mit tesznek embertáraikért, hamar kiderülne, hogy az említett nyilas beszólogatók közül egynek sincs fogalma az egészről (csak véleménye...). Mire jó az internet?”
 • 6. invektus 2010. március 06. 13:41
  „KEDVES PANCSER VAN KEDVE EGY SÖR ELFOGYASZTÁSQA MELLETT KIS ESZMECSERÉRE ??
  :)”
 • 5. hablaty 2010. március 06. 12:22
  „Szó szerint amit írtam, a Rotary szabadkőműves szervezet.
  A neten érdemes keresgélni, ha érdekel a téma.
  Vagy itt ez a könyv ami a témával foglalkozik:
  http://baloghpet.blogspot.com/2008/12/szabadkmvesek-egykor-s-ma-knyv.html”
 • 4. geemaister 2010. március 06. 11:22
  „hablaty!te mit értesz azon hogy a Rotary "szabadkőműves szervezet"???”
 • 3. pancser 2010. március 05. 21:24
  „moderálva”
 • 2. hablaty 2010. március 05. 15:29
  „Mit vársz ettől a szabadkőműves szervezettől?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommilliárd forint tájsebgyógyításra

Hárommilliárd forinttal támogatja az unió és az állam a mosonmagyaróvári, a csornai és a környékbeli… Tovább olvasom