Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Rosszkor jön az áradás

A Mosoni-Dunán érkező tavaszi magasabb vízállás rendre elmossa a folyó mentén fészkelő tőkés récék szaporulatának jelentős részét. Emiatt már alig látni fiatal vadkacsákat a folyón.
Mosonmagyaróvár egyre több pontján találkozni az úton, járdán totyogó tőkés récékkel. Sőt, az utóbbi időben a Mosoni-Dunáról gyakran már a városközponti panelek közé is bemerészkednek a szárnyasok. Mindezek alapján sokan nem is gondolnák, de tény, évről évre egyre kevesebb a vadkacsa a Mosoni-Dunán.

A szakemberek szerint ugyanis a tavaszi magas vízállás minden évben rendre elmossa a tőkés-réce szaporulat jelentős részét. Idén talán más lesz a helyzet, mivel a folyón zajló rehabilitációs munkálatok miatt tovább marad alacsonyan a vízállás.

Az etetéseknek köszönhetően a vadkacsák egyre inkább bemerészkednek a városba. Fotó: Méhes Ákos
Az etetéseknek köszönhetően a vadkacsák egyre inkább bemerészkednek a városba. Fotó: Méhes Ákos


„A legkorábban költő vadkacsafaj a tőkés réce. Míg a többi faj áprilisban vagy májusban kezd a fészekrakásba, addig tőkésréce-fészkekkel már március elején találkozhatunk. A tojó nyolc-tizenkét tojást rak a Mosoni-Duna mentén a nádasokban, rekettyésekben, esetenként botlófüzekre épített fészekbe. A tojások huszonkét-huszonnyolc nap alatt kelnek ki" – mondja Novits Ernő, a Szigetköz Vadásztársaság hivatásos vadásza.

„Évek óta gondot okoz, hogy a tőkés réce költési ideje alatt érkezik a Mosoni-Dunán a tavaszi, magasabb vízállás, ami elviszi a szaporulat jelentős részét. A magasabb vízben a fészkek megbuknak, a benne lévő tojások pedig ezután már nem kelnek ki. Emiatt az utóbbi tíz évben nagyon ritkán látni kis vadkacsákat a Mosoni-Dunán."

Novits Ernő: A Mosoni-Dunán érkező tavaszi magas vízállás minden évben rendre elmossa a tőkésréce-szaporulat jelentős részét. Fotó: Méhes Ákos
Novits Ernő: A Mosoni-Dunán érkező tavaszi magas vízállás minden évben rendre elmossa a tőkésréce-szaporulat jelentős részét. Fotó: Méhes Ákos

Novits Ernő – mint mondja – hivatásos vadászként testközelből ismeri ezt a problémát, minden évben végigevezi a Mosoni-Duna ezen szakaszát, ahol nyár elején szinte egyáltalán nem találkozik vadkacsa-szaporulattal, csak idősebb példányokkal. Hozzátette: előfordul későbbi sarjúfészek is, amiben kikelnek a fiókák, ám ez nem számottevő.

Nem csupán a magas vízállás, hanem a kora tavasszal a folyón közlekedő motorcsónakok is nagy kárt tesznek a tőkésréce-szaporulatban. A méretes hullámok ugyanis elérik a fészkeket. A Mosoni-Dunán megjelenő fiatalabb tőkés récék a tavakról, távolabbi vízterületekről érkeznek ide az őszi időszakban.

Fotó: Méhes Ákos
Fotó: Méhes Ákos


„Az, hogy a város lakott területeire is egyre bátrabban bemerészkednek a vadkacsák, a falánkságukkal magyarázható. Főként a téli időszakban – amikor máshol nehezebben talál táplálékot – etetéssel nagyon könnyen az emberek közelébe szoktatható. Ha érzi, hogy nem bántják, bátran felmegy akár a házakig is" – magyarázza a szakember.

„Érezhető a tőkésréce-állomány csökkenése az elmúlt évtizedben. Ennek egyik oka lehet, hogy a fészkelési idejük egybeesik a Mosoni-Dunán érkező tavaszi, nagyobb vízállással" – erősíti meg Hábereiter Tibor, a Szigetköz Vadásztársaság vadászmestere. A kacsákat augusztus 15-től január 31-ig lehet vadászni. Bár a vadkacsavadászat jelentősége nem mérvadó, érezhetően kevesebb a teríték.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napirendre kerülhet a migráció kérdése

Vegye napirendre a migráció kérdését a társulás – javasolta Kovács Gábor lébényi polgármester a Mosonmagyaróvári Térségi Társulás csütörtöki tanácsülésén. Tovább olvasom